Ερντογάν κατά Μητσοτάκη: Μού είπες ψέματα - Θα πάθετε ότι έπαθαν οι πρόγονοι σας

Ερντογάν κατά Μητσοτάκη: Μού είπες ψέματα - Θα πάθετε ότι έπαθαν οι πρόγονοι σας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε με νέα προσωπική επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι δεν τήρησε όσα συμφώνησαν στη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη και νέες απειλές κατά της Ελλάδας με αναφορές στη Μικρασιατική καταστροφή.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να… ξεπεράσει το γεγονός πως ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέθεσε τις τουρκικές παραβιάσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και όπου σταθεί και όπου βρεθεί εκτοξεύει απειλές.  Αυτήν την φορά οι απειλές ειπώθηκαν σε ομιλία  του Τούρκου προέδρου σε νέους ανθρώπους.

Από την πόλη Βαν, ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε για αρχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πως δεν τήρησε τα όσα συμφώνησαν οι δυο τους στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, όταν, όπως είπε, μίλησαν σαν άνδρες και συμφώνησαν ότι δεν θα έκαναν δηλώσεις ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά απείλησε ότι «θα πάθετε ό,τι και οι πρόγονοί σας πριν από 100 χρόνια».

 Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε χαρακτηριστικά στην πόλη Βαν «να μην μας κάνουν πλάκα, θα πάθουν ό,τι οι παππούδες τους».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι του είπε ψέματα: «Εγώ σε φιλοξένησα σε κέρασα φαγητό, συμφωνήσαμε να μιλάμε χωρίς τρίτους, αλλά μετά από 15 μέρες πήγες στις ΗΠΑ και μίλησες και εναντίον μας και για το F-16… Αυτά δεν τα χάφτουμε Μητσοτάκη. Η μαγκιά αυτού του λαού δεν χάφτει τέτοια… Όταν πριν 100 χρόνια οι πρόγονοι σου πήγαν να κάνουν τέτοια, ξέρεις τι έπαθαν, μην πάθετε το ίδιο…»

 «Πήγαμε με τον κυβερνητικό μου εταίρο τον Μπαχτσελί στην άσκηση EFES 2022. Δώσαμε μήνυμα κάπου, ξέρετε πού, και φαίνεται πώς το κατάλαβαν» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρο και τους Αμερικανούς και τη Δύση συνολικά. «Αυτή η Δύση δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Η πολιτική της Δύσης δεν είναι αξιόπιστη», υπογράμμισε αφήνοντας σαφείς αιχμές και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσκοπικό χαστούκι για τον Ερντογάν: Ήττα στον δεύτερο γύρο των εκλογών

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το μπαράζ των προκλητικών τουρκικών δημοσιευμάτων

Στόλτενμπεργκ: Αποδεκτοί οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για την τρομοκρατία
«Εργαζόμαστε εντατικά για να διευθετήσουμε τα ζητήματα που έθεσε η Τουρκία», είπε ο Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στην αξίωση του Ερντογάν να απαγορευτούν κουρδικές οργανώσεις στη Σουηδία και στη Φινλανδία -τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές- και να απελαθούν μέλη τους στην Τουρκία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «αποδεκτές» (legitimate) όρος που μεταφράζεται επίσης θεμιτές, βάσιμες, νόμιμες ανησυχίες. Αυτό αφορά στην τρομοκρατία και τις εξαγωγές όπλων, είπε ο Στόλντενμπεργκ, πρέπει να καταλάβουμε και να θυμόμαστε ότι καμία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ δεν είχε υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από ό,τι η Τουρκία.

Δίπλα του ο Φινλανδός πρόεδρος Νιινίστο δήλωσε μεν έκπληκτος από τη θέση της Τουρκίας, πρόσθεσε όμως ότι στις διεθνείς σχέσεις πρέπει να παίρνεις στα σοβαρά τις θέσεις του συνομιλητή σου και ότι η Φινλανδία παίρνει στα σοβαρά τις θέσεις της Τουρκίας.

Και οι δύο χρησιμοποίησαν αναφερόμενοι στην Τουρκία τη νέα ονομασία της χώρας Turkiye αντί για Turkey, ενώ από τις δηλώσεις τους προκύπτει επίσης ότι εξαιτίας του τουρκικού βέτο, θα καθυστερήσει η ένταξη των δυο χωρών, και μετατίθεται πέραν της σύνοδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου, παρότι επείγεται η συμμαχία λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα