Τουρκία: Πρόβα απόβασης σε νησιά με βαριά οπλισμένους κομάντος

Τουρκία: Πρόβα απόβασης σε νησιά με βαριά οπλισμένους κομάντος

Πρόβα απόβασης σε νησιά με βαριά οπλισμένους κομάντος, άρματα μάχης, αλεξιπτωτιστές, επιθετικά ελικόπτερα , πολεμικά πλοία και πυραυλικά συστήματα κάνουν οι Τούρκοι, με τις επίσημες ιστοσελίδες του υπουργείου Άμυνας της χώρας τους να αναρτούν το ένα βίντεο μετά το άλλο από την στρατιωτική άσκηση EFES 2022.

Στην βεντάλια της τουρκικής προκλητικότητας εντάσσεται η αποβατική άσκηση «EFES 2022», η οποία πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες (από τις 31 Μάϊου και εξής), στον κόλπο της Σμύρνης.

Κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε συνθήκες απόβασης σε νησιά, αφού το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει: αποβατικές και αεροκίνητες ενέργειες, πραγματικά πυρά, αλλά και πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).

Η συγκεκριμένη διακλαδική πολυεθνική άσκηση φαίνεται, ωστόσο, να εντάσσεται σε μια εκστρατεία επηρεασμού της κοινής γνώμης της γειτονικής χώρας, αφού το Τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας τροφοδοτεί διαρκώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες και βίντεο από την άσκηση EFES2022, αποτυπώνοντας σκηνές από απόβαση σε νησιά, αλλά και πτώση αλεξιπτωτιστών, για τις ανάγκες κατάληψης νησιών και βραχονησίδων, συνδυάζοντας δηλαδή τις εκπαιδευτικές και επικοινωνιακές ταυτόχρονα ανάγκες σε σενάρια που περιλαμβάνουν το νησιωτικό ανάγλυφο. 

Σενάρια εισβολής σε νησιά
Αναλυτές στην τουρκική τηλεόραση, σύμφωνα με το mega συνεχίζουν τις προκλήσεις, προτείνοντας χτύπημα στην Αλεξανδρούπολη και κατάληψη νησιών.

«Η Τουρκία, για να αντιμετωπίσει αυτή το ρεζιλίκι, μπορεί να κάνει μια επιχείρηση εδώ, να ρίξει μια σφαλιάρα, να κάνει απόβαση σε δύο νησιά εδώ και να πει πως “εγώ δεν είμαι επιθετική χώρα”. Τότε θα ρεζιλευτεί η ελληνική εξωτερική πολιτική και θα καταρρεύσει και η πολιτική των ΗΠΑ. Επιπλέον, στην εσωτερική πολιτική σκηνή θα πει πως “δεν επιτέθηκα στην Ελλάδα, απλά της έδωσα μήνυμα πως αν συνεχίσει την επιθετική πολιτική εγώ θα κάνω αυτά».

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης τουρκικό ιστιοφόρο πέρα από κάθε κανονισμό σε μια προκλητική ενέργεια, σήκωσε σημαία με τον Κεμάλ Ατατούρκ και χρειάστηκε η επέμβαση του λιμενικού για την κατεβάσει.

Στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έθεσε θέμα διαχείρισης πληροφοριών.

Στο Αιγαίο η κατάσταση θερμαίνεται κάθε μέρα που περνάει και ήδη Έλληνες αλιείς κάνουν λόγο για σωρεία προκλήσεων και «πειρατικών» ενεργειών από Τούρκους.

Μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της γείτονος για αποκλιμάκωση της έντασης έστειλε από τη Σύμη ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κλιμάκωση της ρητορικής της έντασης και της αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών είναι αδιέξοδη και ανώφελη. σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα».

Όπως αποκάλυψε το MEGA, η Αθήνα με ΝΟΤΑΜ δέσμευσε σχεδόν όλη την περιοχή στο τρίγωνο Ρόδου, Καρπάθου, Καστελόριζου από τις 21 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου για ασκήσεις Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας.

Αυτή είναι μια από τις περιοχές που ενδέχεται να κινηθεί το 4ο πλωτό γεωτρύπανο στις αρχές Ιουλίου.

 


Στη Σμύρνη την Πέμπτη οι Ερντογάν - Μπαχτσελί για την τελική φάση της άσκησης

Την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «EFES 2022» θα παρακολουθήσουν την Πέμπτη στην Σμύρνη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο κυβερνητικός εταίρος πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Θεωρείται βέβαιο πως ο Τούρκος πρόεδρος θα αξιοποιήσει επικοινωνιακά την παρουσία του στην άσκηση, προκειμένου να επιτεθεί εκ νέου κατά της Ελλάδας έχοντας το νου στις προεδρικές εκλογές του 2023 στη χώρα του.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των τουρκικών Ε.Δ., που συνεχίζεται στην περιοχή Σεφεριχισάρ της Σμύρνης με τη συμμετοχή 37 χωρών. Η πρώτη φάση της άσκησης, ολοκληρώθηκε στις 9 Μαΐου ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στην άσκηση συμμετέχουν στρατιωτικά πληρώματα και προσωπικό από 37 χώρες, όπως η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βόρεια Μακεδονία, το Καζακστάν και φυσικά οι ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν για πρώτη φορά μετά το 2016, με το αποβατικό USS Arlington και την 22η Μονάδα Πεζοναυτών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα