Η Βρετανία ζητά έρευνα για τη φερόμενη κλοπή ουκρανικών σιτηρών από τη Ρωσία

Η Βρετανία ζητά έρευνα για τη φερόμενη κλοπή ουκρανικών σιτηρών από τη Ρωσία

Η υπουργός Γεωργίας της Βρετανίας Βικτόρια Πρέντις ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί άμεση έρευνα για τις καταγγελίες ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά από την Ουκρανία, μετά την εισβολή της Μόσχας που εκτόξευσε τις παγκόσμιες τιμές τροφίμων σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία, τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιτηρών στον κόσμο, έχουν αποκλειστεί μετά την εισβολή, με περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών να παραμένουν εγκλωβισμένα στη χώρα.

Η Πρέντις δήλωσε σε διάσκεψη του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) στο Λονδίνο ότι άκουσε από πρώτο χέρι τις καταγγελίες για κλοπή σιτηρών από τη Ρωσία από πηγές στη περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας αυτές ως πολύ σοβαρές.

Η Ρωσία είχε προηγουμένως αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι κλέβει ουκρανικά σιτηρά.

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια όπως η Οδησσός. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την άρση των δυτικών κυρώσεων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας.

Η Τουρκία πιέζει επίσης για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για ένα σχέδιο για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, αν και οι προοπτικές για μια συμφωνία φαίνονται αμυδρές, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για διακοπή του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων.

Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί ως όπλο τις προμήθειες τροφίμων. Η Ρωσία επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση στις νάρκες που έχουν τοποθετήσει ουκρανικές δυνάμεις στα χωρικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας και στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Το Κίεβο κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία στέλνει κλεμμένα σιτηρά στην Τουρκία από την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014. Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι έστειλε 100.000 τόνους κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών στη Συρία.

Ο υφυπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας Τάρας Κάτσκα δήλωσε στη διάσκεψη ότι η φήμη των ρωσικών εταιρειών θα πληγεί για χρόνια από τις προσπάθειές τους να εμπορεύονται κλεμμένα σιτηρά, όπως είπε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα