Το Ιράν καλεί την Ελλάδα σε συνεργασία για τα κατασχεθέντα τάνκερ, χωρίς εμπλοκή των ΗΠΑ

Το Ιράν καλεί την Ελλάδα σε συνεργασία για τα κατασχεθέντα τάνκερ, χωρίς εμπλοκή των ΗΠΑ

Το Ιράν κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να συνεργαστεί για την επίλυση της κρίσης με την κατάσχεση των τάνκερ χωρίς εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν πραγματοποίησε επιδρομές και δέσμευσε δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια τα οποία έπλεαν στον Περσικό Κόλπο την περασμένη Παρασκευή.

Η Τεχεράνη έκανε λόγο για αντίποινα στην υπόθεση του δεξαμενόπλοιου Pegas, με ρωσική σημαία, που δεσμεύτηκε με απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στα μέσα Απριλίου.

Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες κάλεσαν άμεσα το Ιράν να απελευθερώσει τα ελληνικά τάνκερ, τα φορτία τους και τα πληρώματά τους. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ καταδίκασαν "με τον πιο έντονο τρόπο" την κατάσχεση των ελληνόκτητων τάνκερ, με τον ΥΠΕΞ Μπλίνκεν να αναφέρεται σε "απειλή για την ασφάλεια της θάλασσας και την παγκόσμια οικονομία".

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Saeed Khatibzadeh, δήλωσε σήμερα ότι "ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλαν μονομερώς τους κανόνες τους στον κόσμο έφτασε στο τέλος της".

Παράλληλα, χαρακτήρισε την Ουάσιγκτον "τον μεγαλύτερο ταραχοποιό του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο".

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ είπε σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη ότι "δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε πως είναι πιο σημαντικό για αυτήν να λαμβάνει εντολές από ένα τρίτο μέρος... Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Ελλάδας πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες".

"Προτείνω στην ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει τη νομική και δικαστική οδό χωρίς υπερβολές", είπε καταλήγοντας, ενώ επισήμανε ότι τα μέλη του πληρώματος των ελληνικών πλοίων είναι καλά στην υγεία τους και έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα