Βόρεια Κορέα: Με γιατροσόφια αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό

Η Βόρεια Κορέα παλεύει με την εξάπλωση του κορωνοϊού σε έναν μη εμβολιασμένο πληθυσμό, χωρίς πρόσβαση σε αποτελεσματικά αντιιικά φάρμακα.

Σύμφωνα με άρθρο στο topontiki.gr στις αρχές του 2020, η χώρα σφράγισε τα σύνορά της και επιχείρησε να απομονωθεί από την πανδημία.

Η ηγεσία της έχει μέχρι στιγμής απορρίψει κάθε εξωτερική ιατρική υποστήριξη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας συνιστούν διάφορες παραδοσιακές θεραπείες για την αντιμετώπιση αυτού που αναφέρεται ως πυρετός.

Ζεστά ροφήματα
Για όσους δεν είναι σοβαρά άρρωστοι, η εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος Rodong Sinmun συνέστησε θεραπείες, όπως τσάι με τζίντζερ ή αγιόκλημα και ένα ρόφημα με φύλλα ιτιάς.

Τα ζεστά ροφήματα μπορεί να καταπραΰνουν ορισμένα συμπτώματα του Covid, όπως πονόλαιμο ή βήχα και να βοηθήσουν στην ενυδάτωση όταν οι ασθενείς χάνουν περισσότερα υγρά από το κανονικό.

Το τζίντζερ και τα φύλλα ιτιάς μπορεί επίσης να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και να μειώσουν τον πόνο.

Ωστόσο, δεν αποτελούν θεραπεία για τον ίδιο τον ιό.

Θαλασσινό νερό
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης πήραν πρόσφατα συνέντευξη από ένα ζευγάρι που συνέστησε στους τηλεθεατές να κάνουν γαργάρες με αλατόνερο πρωί και βράδυ.

«Χιλιάδες τόνοι αλατιού» είχαν σταλεί στην Πιονγκγιάνγκ για να παρασκευαστεί μια «αντισηπτική λύση», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ορισμένες μελέτες αναφέρουν πως οι γαργάρες και ρινικές εκπλύσεις με θαλασσινό νερό καταπολεμούν τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Αλλά υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να δείχνουν επιβράδυνση στην εξάπλωση του Covid.

Παυσίπονα και αντιβιοτικά
Η κρατική τηλεόραση συνέστησε στους ασθενείς να χρησιμοποιούν παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη καθώς και αμοξικιλλίνη και άλλα αντιβιοτικά.

Τα αντιβιοτικά, που προορίζονται για βακτηριακές λοιμώξεις και όχι για ιούς, δεν συνιστώνται.

Και η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών κινδυνεύει να αναπτύξει ανθεκτικά στελέχη.

Σύστημα υγείας
Το σύστημα υγείας της Βόρειας Κορέας προσφέρει δωρεάν ιατρική περίθαλψη από τις βασικές υπηρεσίες σε επίπεδο χωριού μέχρι εξειδικευμένη θεραπεία σε κρατικά νοσοκομεία (συνήθως σε αστικά κέντρα).

Όμως η οικονομία έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των κυρώσεων και των ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως η ξηρασία.

Ιδιαίτερα αδύναμο εκτός Πιονγκγιάνγκ, το σύστημα υγείας πιστεύεται ότι αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού, φαρμάκων και εξοπλισμού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα