Η Google τιμά με ένα doodle στα 100 χρόνια από τη γέννηση του τζαζίστα Toots Thielemans

Η google τιμά και αφιερώνει το σημερινό της doodle της, στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Toots Thielemans. Εικονογραφημένο από την καλεσμένη καλλιτέχνη Melissa Crowton 

Ο βέλγος τζαζίστας Jean-Baptiste Frederic Isidor, Baron Thielemans, γνωστός και ως Τουτςγεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1922 στις Βρυξέλλες και υπήρξε σπουδαία μορφή της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Ο Toots θεωρείται ευρέως ένας ασυναγώνιστος παίκτης φυσαρμόνικας και ένας πραγματικός δάσκαλος της Τζαζ.

Έπαιζε επίσης κιθάρα και επαγγελματικά διέγραψε πορεία στα διεθνή charts σε όλη τη μουσική του καριέρα. 

Ο Toots πήρε το ακορντεόν σε ηλικία τριών ετών και γρήγορα βρέθηκε να διασκεδάζει τη νεολαία. Τελικά θα μεγάλωνε και θα γινόταν μουσικός στο καφέ των γονιών του. Ως έφηβος, πήρε στα χέρια του μια φυσαρμόνικα, αλλά μόλις άκουσε τον Λούις Άρμστρονγκ σε δίσκο, ανακάλυψε την τζαζ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, έπιασε την κιθάρα και άρχισε να εμφανίζεται και να περιοδεύει με άλλους ταλαντούχους μουσικούς. Παίζοντας δίπλα σε φιγούρες της τζαζ και της μπλουζ όπως ο Κουίνσι Τζόουνς, ο Μπίλι Τζόελ, ο Στίβι Γουόντερ και ο Φρανκ Σινάτρα, ο Τοουτς έγινε βασικός παίκτης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ηχογράφησε 21 δίσκους, εμφανίστηκε σε διαφημίσεις Old Spice και Firestone καθώς και σε soundtrack κινηματογραφικών εικόνων. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σόλο φυσαρμόνικας του ήταν για το θεματικό τραγούδι στο Sesame Street του PBS-TV.

 Συνέχισε να ηχογραφεί με άλλους καλλιτέχνες και να εμφανίζει δημόσια μέχρι αργά στη ζωή του. Μετά το θάνατό του, πολλοί συνέλεξαν και παρουσίασαν τους δίσκους, τα στελέχη εισιτηρίων και τα αυτόγραφά του, ενώ τα μουσεία παρουσίαζαν δωρεά αντικείμενα και όργανα από την προσωπική του συλλογή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα