Καταλάβαμε τη Μαριούπολη ανακοίνωσε η Μόσχα – Κλιμακώνει τις επιθέσεις ο ρωσικός στρατός

Καταλάβαμε τη Μαριούπολη ανακοίνωσε η Μόσχα – Κλιμακώνει τις επιθέσεις ο ρωσικός στρατός

Την κατάληψη της Μαριούπολης - εκτός από τις εγκαταστάσεις του Azovstal, του τεράστιου εργοστασίου χαλυβουργίας της πόλης - ανακοίνωσε σήμερα στον πρόεδρο Πούτιν ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού. Τον απόλυτο αποκλεισμό του εργοστασίου διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος, ωστόσο, ζήτησε να μη γίνει έφοδος, καθώς εντός του χώρου εκτός από τους μαχητές υπάρχουν ακόμη χιλιάδες άμαχοι.
Την κατάληψη της Μαριούπολης από τα ρωσικά στρατεύματα ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας στην πρώτη δημόσια συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Σοϊγκού είπε ότι στο εργοστάσιο Azovstal βρίσκονται πάνω από 2.000 Ουκρανοί μαχητές και ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα χρειαστούν άλλες 3 – 4 μέρες για να το καταλάβουν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για επιτυχία των ρωσικών δυνάμεων και διέταξε την ακύρωση των σχεδίων για έφοδο στο εργοστάσιο.

Κατάπαυση του πυρός για να παραδοθούν οι μαχητές της Μαριούπολης
Ο Πούτιν διέταξε να υπάρξει και σήμερα κατάπαυση του πυρός και να δοθεί νέα προθεσμία στους Ουκρανούς υπερασπιστές της Μαριούπολης να καταθέσουν τα όπλα. Οι ίδιοι λένε ότι δεν παραδίδονται.

Το Κίεβο ζητά να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος από το εργοστάσιο Azovstal
Το Κίεβο ζήτησε από τη Μόσχα να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος από το εργοστάσιο Azovstal, όπου λέει ότι βρίσκονται περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι μαχητές.

Νωρίτερα, μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας πρότειναν ο επόμενος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου να γίνει στη Μαριούπολη.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν περιοχές στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας.

Στο Ντονμπάς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί ελάχιστα, λένε δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, στόχος τους είναι να καταλάβουν πόλεις κοντά στη γραμμή του μετώπου πριν την 9η Μαΐου, προκειμένου να παρουσιαστούν ως σημαντικές νίκες ενόψει των εορτασμών για τη νίκη στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία
Για πρώτη φορά η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να εισάγει πετρέλαιο από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, έπειτα από συνάντησή της εχθές με τους ομολόγους της από χώρες της Βαλτικής, δήλωσε ότι η Γερμανία επίσης καταργεί πλήρως τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

«Θα μειώσουμε κατά το ήμισυ το πετρέλαιο μέχρι το καλοκαίρι και θα το μηδενίσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου και μετά θα ακολουθήσει το φυσικό αέριο, σε έναν κοινό ευρωπαϊκό οδικό χάρτη, γιατί η κοινή μας έξοδος, η πλήρης έξοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η κοινή μας ισχύς», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πούτιν θέλει έστω και συμβολική νίκη στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου
Τουλάχιστον μια συμβολική νίκη επί της Ουκρανίας έως την 9η Μαΐου, ημέρα της επετείου της νίκης της Ρωσίας επί των Ναζί, επιδιώκει ο νέος ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, γνωστός ως «ο σφαγέας της Συρίας», αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Business Insider, επικαλούμενος εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι ο Ντβορνίκοφ δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο δυσανάλογη βία προκειμένου να καταφέρει έστω συμβολικής σημασίας νίκη επί του ουκρανικού εδάφους έως τη φετινή επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των Ναζί, την 9η Μαΐου.

Προστίθεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει την επέτειο ως ορόσημο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο στρατός να υφίσταται μεγάλη πολιτική πίεση.

Στο εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, που φέρει ημερομηνία 14η Απριλίου, διατυπώνεται η προειδοποίηση για χρήση ακόμη μεγαλύτερης βίας προκειμένου να επιτευχθούν οι επιχειρησιακοί στόχοι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα