Πληροφορίες της CIA: Βάσιμη η πυρηνική απειλή από τον Πούτιν

Πληροφορίες της CIA: Βάσιμη η πυρηνική απειλή από τον Πούτιν

Ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες της CIA ότι είναι βάσιμη η πυρηνική απειλή από τον Πούτιν. Η βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει εντείνει τον εκνευρισμό του Ρώσου προέδρου εναντίον των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν «παίρνουν ελαφρά τη καρδία» το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στο πεδίο της μάχης. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς.

«Δεδομένης της πιθανής απελπισίας του Προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας, δεδομένων των στρατιωτικών αποτυχιών που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής, κανείς μας δεν μπορεί να πάρει «ελαφρά τη καρδία» την απειλή για πυρηνικά», δήλωσε σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας.

Δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για ένα τέτοιο βήμα
Η CIA «παρακολουθεί πολύ προσεκτικά» τις εξελίξεις, δήλωσε ο Μπερνς. Τόνισε όμως ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δει ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει ένα τέτοιο βήμα.

«Ενώ ακούμε τις τοποθετήσεις από την πλευρά του Κρεμλίνου σχετικά με τη μετάβαση σε υψηλότερα επίπεδα πυρηνικού συναγερμού, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει πρακτικά ενδείξεις για το είδος των αναπτύξεων ή των στρατιωτικών διατάξεων που θα ενίσχυαν αυτή την ανησυχία -αλλά το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά», συμπλήρωσε ο Μπερνς.

Ακόμα, προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απομονώνεται όλο και περισσότερο και ότι «η όρεξή του για ρίσκο έχει αυξηθεί καθώς ο κλοιός γύρω από τη Ρωσία στενεύει».

«Ο κύκλος των συμβούλων του είναι ακόμα πιο περιορισμένος και σε αυτόν τον μικρό κύκλο είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί η κρίση του ή η πεισματική, σχεδόν μυστικιστική πεποίθησή του ότι το πεπρωμένο του είναι να αποκαταστήσει τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Μπερνς.

Παραμένει στην εντατική ο Σεργκέι Σοϊγκού μετά από εγκεφαλικό
Σύμφωνα με την Daily Mail, που επικαλείται Ρωσοϊσραηλινό επιχειρηματία, ο 66χρονος Σοϊγκού βρίσκεται στην εντατική.

Σύμφωνα με τον Λεονίντ Νεβζλίν, ο Ρώσος αξιωματούχος υπέστη έμφραγμα που «δεν θα μπορούσε να συμβεί από φυσικά αίτια», υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας με εντολή του «αφεντικού» του. Επικαλούμενος πηγές στη Μόσχα, ο Νεβζλίν δήλωσε: «Ο Σοϊγκού είναι εκτός παιχνιδιού και μπορεί να μείνει ανάπηρος, εάν επιζήσει. Φήμες λένε ότι υπέστη καρδιακή προσβολή, που θα μπορούσε να μην οφείλεται σε φυσικά αίτια».

Ο Σοϊγκού εθεάθη για τελευταία φορά χθες σε τηλεδιάσκεψη με τον Πούτιν και άλλους υπουργούς σχετικά με την ανάπτυξη της Αρκτικής, αλλά δεν μίλησε, και υπάρχουν εικασίες ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί παλαιότερα καταγεγραμμένα πλάνα του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα