Moskva: Θρίλερ για το τι συνέβη στη ρωσική ναυαρχίδα - Το Πεντάγωνο κρατά αποστάσεις

Moskva: Θρίλερ για το τι συνέβη στη ρωσική ναυαρχίδα - Το Πεντάγωνο κρατά αποστάσεις

Με δύο ουκρανικής κατασκευής πυραύλους «Νεπτούν» υποστηρίζουν πως έπληξαν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη θάλασσα οι ουκρανικές αρχές.

Η επίθεση στο καταδρομικό Moskva φέρεται να έγινε από την πλευρά της Οδησσού αργά χθες το βράδυ, αναφέρει ο ουκρανικός στρατός.

Η Ρωσία είπε ότι το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές και ότι τα 510 μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν σε άλλα πλοία, αναφέροντας ως αιτία την έκρηξη πυρομαχικών που προκλήθηκε από πυρκαγιά.

Αργότερα το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, οι εκρήξεις σταμάτησαν και ότι το πλοίο ρυμουλκείται προς το πλησιέστερο λιμάνι.

Το Πεντάγωνο κράτησε αποστάσεις

«Διαβάσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ίσως επλήγη από ουκρανικό πύραυλο. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Για την ώρα δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

"Δεν γνωρίζουμε τι προκάλεσε την έκρηξη", δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στο δίκτυο MSNBC. "Είδαμε στις πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ουκρανικός πύραυλος παράκτιας άμυνας το έπληξε. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, απλώς αυτήν την στιγμή δεν διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες", είπε.

Το "Moskva” συνεχίζει να φλέγεται και υπάρχουν προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, ενώ φέρεται να κατευθύνεται προς τη Σεβαστούπολη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. "Η εκτίμησή μας είναι ότι φαίνεται πως εξακολουθεί να υπάρχει φωτιά στο πλοίο και να υπάρχουν προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς", είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το πλοίο πιστεύεται ότι υπέστη σημαντικές ζημιές.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζείκ Σάλιβαν δήλωσε πως το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές από ανικανότητα ή επιτυχημένη ουκρανική επίθεση.

"Αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Και έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο ιστορίες. Η μια ιστορία ότι ήταν απλώς ανικανότητα και η άλλη ότι δέχθηκαν επίθεση. Και κανένα από αυτά δεν είναι καλό αποτέλεσμα για αυτούς", είπε χαρακτηριστικά.

Τι ισχυρίζεται το Κίεβο
Η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό με αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune προκαλώντας του μεγάλες ζημιές και πρόσθεσε ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει αρχίσει να βυθίζεται.

Σε ανάρτησή της στο Facebook ανέφερε ότι η πυρκαγιά στο "Moskva” ξεκίνησε μετά το πλήγμα. Πρόσθεσε επίσης ότι το έργο των ρωσικών σωστικών πλοίων δυσχέραιναν οι εκρήξεις των πυρομαχικών που μετέφερε το καταδρομικό, όπως και οι άσχημες καιρικές συνθήκες.

Η απάντηση του Κρεμλίνου
Στο πλοίο επέβαινε πλήρωμα 510 ανδρών, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που σύμφωνα με τις ρωσικές ανακοινώσεις έχει εκκενωθεί. Σε ανακοίνωσή του, το μεσημέρι της Πέμπης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επέμεινε στην εκδοχή της φωτιάς και διέψευσε ότι το "Moskva" έχει βυθιστεί.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι "η φωτιά στο καταδρομικό Moskva είναι υπό έλεγχο. Φλόγες δεν είναι ορατές. Τα πυρομαχικά δεν εκρήγνυνται πλέον. Το καταδρομικό Moskva εξακολουθεί να επιπλέει. Το κύριο οπλοστάσιο πυραύλων δεν έχει καταστραφεί. Το πλήρωμα του καταδρομικού εκκενώθηκε σε παραπλέοντα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Λαμβάνονται μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού στο λιμάνι. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται αυτή τη στιγμή".

  Η σοβιετική καταγωγή του Moskva

Το καταδρομικό Μόσχα, ναυπηγήθηκε το 1979 στο Μικολάιβ της σημερινής Ουκρανίας με το όνομα «Σλάβα», που σημαίνει «δόξα». Μετονομάστηκε σε «Μόσχα» το 1995 και εκσυγχρονίστηκε το 2020. Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης θάλασσας φέρει αντιπλοϊκούς πυραύλους, πυραύλους Fort, που είναι η ναυτική εκδοχή των πυραύλων S – 300 καθώς και πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Συμμετείχε στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Γεωργίας το 2008 και στην επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία το 2015 ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε στο κατάστρωμα του ξένους ηγέτες, όπως τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ – Σίσι στο Σότσι το 2014.

Το «Μόσχα» συνδέθηκε με μια από τις πρώτες μάχες της εισβολής που εξαπέλυσε η Ρωσία τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο διάλογος μεταξύ του καταδρομικού και των Ουκρανών υπερασπιστών του μικρού “νησιού των φιδιών” έχει αποκτήσει θρυλικές διαστάσεις.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν την έκρηξη στο πλοίο ο Ουκρανός πρόεδρος παρουσίασε μια νέα σειρά γραμματοσήμων στην οποία απεικονίζεται το καταδρομικό «Μόσχα» και ένας Ουκρανός φαντάρος που το χαιρετά με ανάρμοστο τρόπο.

«Χρησιμοποιήστε τα γραμματόσημα και θυμηθείτε ότι το «ρωσικό πολεμικό πλοίο» έχει πάντα μόνο έναν προορισμό», ανέφερε στην ανάρτηση του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα