Ουκρανία: Καίγεται στη Μαύρη Θάλασσα η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου. Τι σημαίνει το χτύπημα στο Moskva

Ουκρανία: Καίγεται στη Μαύρη Θάλασσα η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου. Τι σημαίνει το χτύπημα στο Moskva

Όποια κι αν είναι η αιτία που προκάλεσε την τεράστια έκρηξη στο ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva η εγκατάλειψή του από το πλήρωμα «αποτελεί ένα πανίσχυρο ψυχολογικό εργαλείο τόνωσης του ηθικού» των Ουκρανών, δηλώνει ο Μίκολα Μπιελίεσκοφ, ερευνητής του ουκρανικού Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών στο Κίεβο.

Δήλωση που ερμηνεύει τις δύο εκδοχές που γνωρίζουμε για το τι συνέβη στο πολεμικό πλοίο: Σύμφωνα με το Κρεμλίνο προκλήθηκε φωτιά και στη συνέχεια έκρηξη στα πυρομαχικά του πλοίου, με συνέπεια να δοθεί εντολή για εγκατάλειψή του από το πλήρωμα.  Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι επλήγη από δύο πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία- κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από άλλες πηγές.

Ο Μίκολα Μπιελίεσκοφ επισημαίνει στο ΒΒC ότι το Moskva «είναι ένα παλιό πλοίο, αλλά είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στην Μαύρη Θάλασσα και γι αυτό το πλήγμα είναι σημαντικό όχι μόνο σε επίπεδο στρατιωτικής ισχύος, αλλά κυρίως ηθικό».

Οι λονδρέζικοι Times αποδίδουν την πληροφορία για πλήγμα κατά του σκάφους με ουκρανικούς πυραύλους Neptune στον κυβερνήτη της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο σύμφωνα με τον οποίον οι συστοιχίες από τις οποίες εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι είναι κρυμμένοι μέσα ή γύρω από το ουκρανικό λιμάνι.

Η Guardian επισημαίνει ότι το πλήγμα που δέχτηκε το ρωσικό πολεμικό ναυτικό είναι σημαντικό καθώς έγινε την ώρα που η Μόσχα ανασυντάσσει δυνάμεις στο Ντονμπάς και υποστηρίζει ότι ελέγχει πλήρως το λιμάνι της Μαριούπολης, όπου σύμφωνα με την Μόσχα 1026 άνδρες της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων 162 αξιωματικοί «παρέδωσαν τα όπλα τους».

Σοβαρό πλήγμα υπέστη το σημαντικότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό της Ρωσίας, η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Μόσχα». Η Ρωσία παραδέχθηκε ότι το πλοίο υπέστη «σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά».Από την πλευρά τους, Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το πλοίο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους.
Με δύο ουκρανικής κατασκευής πυραύλους «Νεπτούν» λένε πως έπληξαν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη θάλασσα οι ουκρανικές αρχές.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ουκρανικό drone πέταξε πάνω από το σοβιετικής εποχής καταδρομικό πλοίο προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή του πληρώματος και ακολούθησε η πυραυλική επίθεση από την περιοχή της Οδησσού.

Η Μόσχα παραδέχθηκε ότι το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές από έκρηξη πυρομαχικών που προκάλεσε φωτιά. «Το πλήρωμα μεταφέρθηκε στο σύνολο του. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται», αναφέρει στην ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την ίδια ώρα η Ρωσία υποστηρίζει πως η Μαριούπολη πέρασε σε ρωσικά χέρια και ότι περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πεζοναύτες παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του λιμανιού της Μαριούπολη.

«Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι εναπομείναντες υπερασπιστές της Μαριούπολης κατάφεραν να ανασυνταχθούν και θα πολεμήσουν μέχρι το τέλος», αναφέρει τηλεοπτικό δίκτυο.

«Χθες ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τους μαχητές του τάγματος των πεζοναυτών. Είναι πραγματικοί μαχητές και ήρωες που έμειναν πιστοί στο στόχο και στον ουκρανικό λαό και θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται μαζί μας την πόλη», σχολίασε ο διοικητής τάγματος «Αζόφ», Ντένις Προκοπένκο.

Την ίδια ώρα ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως ανατίναξε γέφυρα από την οποία περνούσε ρωσικό κονβόι στην περιοχή του Ιζιούμ κοντά στο Χάρκοβο με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολόκληρη φάλαγγα τεθωρακισμένων.

Πανηγυρίζουν οι Ουκρανοί για το χτύπημα στον ρωσικό στόλο
Το ηθικό του ουκρανικού λαού αναπτερώθηκε από την είδηση της πυραυλικής επίθεσης στην ρωσική ναυαρχίδα, ωστόσο οι Ρώσοι δεν επιβεβαιώνουν ότι το χτύπημα προήλθε από την ουκρανική πλευρά.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μακάβριο έργο της εκταφής εκατοντάδων αμάχων από ομαδικούς τάφους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα