Η Ρωσία απoβλήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η Ρωσία απoβλήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προχώρησε σε ψηφοφορία μετά από αίτημα δυτικών χωρών να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αποφασίστηκε, έπειτα από ψηφοφορία, η προσωρινή απομάκρυνση της Ρωσίας από το σώμα, μετά από καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου από στρατεύματα του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Η πρόταση που υπέβαλαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, υπερψηφίστηκε από 93 χώρες, καταψηφίστηκε από 24, ενώ απείχαν 58.

Για να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων των χωρών που θα ψήφιζαν υπέρ ή κατά κατά στην ψηφοφορία στην οποία κλήθηκαν τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης. Οι αποχές δεν υπολογίζονται.

Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του ΟΗΕ που αποβάλλεται χώρα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είχε προηγηθεί η Λιβύη το 2011.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, έγραψε στο Twitter:

«Τα δικαιώματα της Ρωσίας από την συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μόλις ανακλήθηκαν. Οι Εγκληματίες πολέμου δεν έχουν θέση στα όργανα των Ηνωμένων Εθνών που έχουν ως σκοπό την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαι ευγνώμων σε όλες τις χώρες μέλη που υποστήριξαν την σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και επέλεξαν την σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφότου οι χώρες της G7 καταδίκασαν το μακελειό στην Μπούκα από τα στρατεύματα της Μόσχας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) καταδίκασαν τις φρικαλεότητες που διαπράττονται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία και δήλωσαν ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

«Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7…και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταδικάζουμε με τους αυστηρότερους όρους τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Μπούτσα και σε πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις», αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν.

«Αποτρόπαιες εικόνες θανάτων αμάχων, θυμάτων βασανιστηρίων και εμφανών εκτελέσεων , καθώς και πληροφορίες για σεξουαλική βία και καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών δείχνουν το αληθινό πρόσωπο του βάρβαρου επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας και του λαού της. Οι σφαγές στην πόλη Μπούτσα και άλλες ουκρανικές πόλεις θα περιληφθούν στον κατάλογο των φρικαλεοτήτων και κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί από τον εισβολέα στο ουκρανικό έδαφος», αναφέρεται στο κείμενο του ανακοινωθέντος.

Η G7 εκφράζει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της και την ετοιμότητά της για περαιτέρω βοήθεια, περιλαμβανομένης της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού και χρηματικών πόρων, ώστε να επιτραπεί στην Ουκρανία να υπερασπισθεί τον εαυτό της απέναντι στην επίθεση, καθώς και για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η Ομάδα των 7 (G7) ζητεί την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σύμφωνα με το κείμενο κοινού ανακοινωθέντος που εκδόθηκε στην Βρετανία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα