WSJ: Με συμπτώματα δηλητηρίασης ο Αμπράμοβιτς και ουκρανοί διαπραγματευτές

WSJ: Με συμπτώματα δηλητηρίασης ο Αμπράμοβιτς και ουκρανοί διαπραγματευτές

Συμπτώματα δηλητηρίασης, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό πότε συνέβη αυτό, εμφάνισε ο Ρώσος εκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς και κάποιοι ουκρανοί που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία για την παύση του πολέμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Ρώσος ολιγάρχης και ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα μετά από συνάντηση στο Κίεβο νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Οι ίδιοι φέρεται να κατηγόρησαν τη Μόσχα, η οποία -όπως είπαν- ήθελε να σαμποτάρει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον κ. Αμπράμοβιτς δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε βάλει στο στόχαστρο την ομάδα.

Μετά τη συνάντηση στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο κ. Αμπράμοβιτς, ο οποίος μετέβη σε Μόσχα, Λβιβ και άλλους χώρους διαπραγματεύσεων, καθώς και τουλάχιστον δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής ομάδας εμφάνισαν συμπτώματα που περιελάμβαναν κόκκινα μάτια, συνεχές και επώδυνο δάκρυ και ξεφλούδισμα δέρμα στα πρόσωπα και στα χέρια τους, σύμφωνα με μαρτυρίες».

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες

Στην σοκαριστική αποκάλυψη πως ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες, εξαιτίας της δηλητηρίασης έκανε γνωστό δημοσιογράφος του Guardian μέσω twitter επικαλούμενος πηγές με άμεση γνώση για το θέμα.

Ο δημοσιογράφος του Guardian έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: Μια πηγή με άμεση γνώση μόλις μου επιβεβαίωσε τις αναφορές του WSJ/Bellingcat ότι ο Αμπράμοβιτς υπέφερε από συμπτώματα δηλητηρίασης. «Ο Ρομάν έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες» και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία, είπε η πηγή».

Σύμφωνα με το Αμερικανό ΜΜΕ, η ουκρανική πλευρά απέδωσε την δηλητηρίαση στους σκληροπυρηνικούς στη Μόσχα, για να σαμποτάρουν τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Πρόσωπο κοντά στον κ. Αμπράμοβιτς είπε ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε βάλει στο στόχαστρο την ομάδα.Ο κ. Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, στους οποίους περιλαμβάνεται ο βουλευτής των Τατάρων της Κριμαίας Ρουστέμ Ουμέροφ, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση πλέον και η ζωή τους δεν κινδυνεύει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμπράμοβιτς, δεν επηρεάστηκε. Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι είπε ότι δεν είχε πληροφορίες σχετικά με υποψίες δηλητηρίασης.

Δυτικοί ειδικοί που εξέτασαν το περιστατικό είπαν ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος επίθεσης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Πες του ότι θα τους διαλύσω - Η αντίδραση του Πούτιν στον Αμπράμοβιτς 

Ρόλο ειρηνοποιού ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία φαίνεται ότι έχει αναλάβει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς με στόχο να αλλάξει το κακό κλίμα για τον ίδιο με τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί διεθνώς και να κλειστεί το πολυπόθητο ραντεβού Πούτιν – Ζελένσκι.

 Η πρόσφατη προσπάθειά του, ωστόσο, φαίνεται ότι έπεσε στο κενό, καθώς, όταν την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο και του έδωσε ένα σημείωμα από τον Ουκρανό ομόλογό του, σχετικά με τους όρους της ειρήνης, ο Πούτιν αντέδρασε με οργή.

Σύμφωνα με τους Times, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν άφησε πολλά περιθώρια με την απάντησή του, όταν διάβασε το χειρόγραφο σημείωμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που περιγράφει τη θέση της Ουκρανίας για τους όρους ειρήνης: «Πες του ότι θα τους διαλύσω».

Ο Αμπράμοβιτς  από την Κωνσταντινούπολη βρέθηκε με το ιδιωτικό του αεροπλάνο στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας  με στόχο να συναντήσει τον Πούτιν κοντά στη Μόσχα και να του παραδώσει το σημείωμα του Ουκρανού προέδρου.

Ακολούθως, ο Αμπράμοβιτς επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον Ουκρανό πολιτικό Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος λέγεται ότι ενεργεί ως διαπραγματευτής του Κιέβου. Οι συζητήσεις από εκείνο το σημείο εκείνο και μετά, εξελίχθηκαν «καλά» και σημείωσαν πρόοδο, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Καλίν στην Hurriyet το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι οι δυο πλευρές ήταν «κοντά σε συμφωνία» σε βασικά ζητήματα για το ΝΑΤΟ, την αποστρατικοποίηση και το καθεστώς προστασίας της ρωσικής γλώσσας. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές σχετικά με το μέλλον της Κριμαίας και το Ντονμπάς, του οποίου η αναγνώριση από τον Πούτιν αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Πούτιν εξετάζει σοβαρά τα παραπάνω δεδομένα, ωστόσο η οργή του για τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού και το μίσος για τον Ζελένσκι «τον κρατούν πίσω».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα