WSJ: Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία σοβιετικά οπλικά συστήματα που απέκτησαν μυστικά

WSJ: Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία σοβιετικά οπλικά συστήματα που απέκτησαν μυστικά

Το Πεντάγωνο εδώ δεκαετίες έχει αποκτήσει σοβιετικό εξοπλισμό ως μέρος μυστικού προγράμματος και τώρα τον στέλνει στην Ουκρανία, αναφέρει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία μέρος του σοβιετικού εξοπλισμού αεράμυνας που απέκτησαν μυστικά εδώ και δεκαετίες, για να βοηθήσουν τον στρατό της χώρας  να αποκρούσει ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις.

Τα συστήματα, τα οποία ένας Αμερικανός αξιωματούχος λέει ότι περιλαμβάνουν το σοβιετικό αντιαεροπορικό SA-8, χρονολογούνται δεκαετίες πριν και αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να μπορούν να εξετάζουν την τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τον ρωσικό στρατό και την οποία έχει εξάγει η Μόσχα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι μυστικές προσπάθειες για την εξασφάλιση του οπλισμού αυτού, ήρθαν στη δημοσιότητα το 1994, όταν ένα τεράστιο μεταφορικό αεροπλάνο σοβιετικής κατασκευής εθεάθη στο αεροδρόμιο Huntsville, μπροστά σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο.

 Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το αεροπλάνο μετέφερε ένα σύστημα αεράμυνας S-300 που είχαν αποκτήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Λευκορωσία σε ένα μυστικό έργο που αφορούσε εργολάβο του Πενταγώνου το οποίο κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο που συμμετείχε στην αποστολή.

Μερικά από τα όπλα σοβιετικού τύπου φυλάσσονταν στο Redstone Arsenal στην Αλαμπάμα, το οποίο, σύμφωνα με τον ιστότοπό του, χρησιμεύει ως «κέντρο του Στρατού για προγράμματα πυραύλων και πυραύλων».

Τουλάχιστον μερικά από αυτά που έστειλαν οι ΗΠΑ προήλθαν από αυτή τη βάση, δήλωσαν αξιωματούχοι, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι τα C-17 πέταξαν πρόσφατα σε ένα κοντινό αεροδρόμιο στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα.

Τα όπλα είναι γνωστά και στον ουκρανικό στρατό, ο οποίος κληρονόμησε αυτόν τον τύπο εξοπλισμού μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση των ΗΠΑ να αποκτήσουν τότε πρόσβαση στο ελάχιστα γνωστό οπλοστάσιο των σοβιετικών όπλων.

Η απόφαση για αποστολή του οπλισμού έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την αύξηση των δυνατοτήτων της ουκρανικής αεράμυνας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα