Η Ουκρανία δεν θα υποκύψει σε ρωσικά τελεσίγραφα - Ώρα μηδέν για τη Μαριούπολη, βόμβες κάθε 10 λεπτά

Η Ουκρανία δεν θα υποκύψει σε ρωσικά τελεσίγραφα - Ώρα μηδέν για τη Μαριούπολη, βόμβες κάθε 10 λεπτά

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία δεν θα υποκύψει ποτέ σε τελεσίγραφα από τη Ρωσία και πόλεις όπως το Κίεβο, η Μαριούπολη ή το Χάρκοβο δεν θα αποδεχτούν τη ρωσική κατοχή.

Έχουμε ένα τελεσίγραφο με σημεία. Ακολουθήστε τα και μετά θα τελειώσουμε τον πόλεμο.

«Θα πρέπει πρώτα να μας καταστρέψουν όλους, μόνο τότε θα τηρηθούν τα τελεσίγραφά τους», είπε χαρακτηριστικά. 

Η Μόσχα θα ήθελε για παράδειγμα να παραδοθούν οι πόλεις του Χαρκόβου, της Μαριούπολης ή του Κιέβου, της πρωτεύουσας, εξήγησε ο Ζελένσκι. Όμως «ούτε οι κάτοικοι του Χαρκόβου, ούτε εκείνοι της Μαριούπολης ή του Κιέβου, ούτε εγώ ο ίδιος, ο πρόεδρος, δεν μπορούμε να το κάνουμε», υπογράμμισε. «Και το βλέπουμε στις κατεχόμενες πόλεις της Μελιτόπολης, του Μπερντιάνσκ (…) οι άνθρωποι αντιστέκονται. (Οι Ρώσοι) υψώνουν μια σημαία, οι άνθρωποι την βγάζουν», συνέχισε.

«Τι θέλετε; Καταστρέψτε μας όλους. Για αυτό απαντώ: δεν θα μπορέσουμε να υπακούσουμε σ’ αυτό το τελεσίγραφο παρά μόνο αν δεν θα είμαστε πλέον εδώ», κατέληξε.

Ώρα μηδέν και για την Μαριούπολη. Τα ξημερώματα εξέπνευσε το ρωσικό τελεσίγραφο που καλούσε τις αρχές της πόλης σε απόλυτη παράδοση με αντάλλαγμα την κατάπαυση πυρός, με την Ουκρανία να απαντά με ένα μεγάλο όχι. Η πόλη έχει μετατραπεί σε μία μάζα ερειπίων, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 300 ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι χωρίς καμιά βοήθεια. Σοκ προκαλούν οι εικόνες με τους νεκρούς αμάχους που θάβονται πρόχειρα έξω από σπίτια.

Ό,τι έχει απομείνει από την Μαριούπολη συνεχίζει να βομβαρδίζεται χωρίς έλεος. Τα συντρίμμια της μαρτυρικής πόλης καίγονται μέρα και νύχτα…

«Πέφτουν βόμβες κάθε 10 λεπτά»

Στο μεταξύ, απανωτοί είναι οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματικό. «Οι βόμβες πέφτουν κάθε 10 λεπτά. Τα πολεμικά πλοία του ρωσικού ναυτικού βομβαρδίζουν. Χθες οι στρατιώτες εξουδετέρωσαν τέσσερα άρματα, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα και στρατεύματα. Χρειαζόμαστε ακόμα πυρομαχικά, αντιαρματικά όπλα και αεράμυνα», δήλωσε στο CNN ο λοχαγός Σβιατοσλάβ Παλάμα. 

Το Κίεβο απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο που ζητούσε την παράδοση της πόλης μέχρι τις 5 τα ξημερώματα.

«Πρέπει να μας εξολοθρεύσετε όλους και μόνο τότε θα λειτουργήσει το τελεσίγραφό σας», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε ρωσικές βόμβες και τον ίδιο τον θάνατο θάβουν τους δικούς τους ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους.

Οι μάχες μέσα στην πόλη της Μαριούπολη μαίνονται. Κάθε δρόμος μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Ρώσοι στρατιώτες δέχθηκαν σήμερα επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις που επιμένουν να υπερασπίζονται την πόλη. Στην επίθεση ένας κινέζος δημοσιογράφος τραυματίστηκε. Καλύπτει με τον ρωσικό στρατό την επιχείρηση κατάληψη της πόλης.

Την δραματική κατάσταση στην Μαριούπολη παραδέχονται και οι ρωσόφωνοι δείχνοντας ως μοναδικούς υπεύθυνους για την ανθρωπιστική κρίση τους ουκρανούς εθνικιστές. Οι ρωσόφωνες δυνάμεις εκφράζουν τώρα φόβους πως η Μαριούπολη δεν θα πέσει εύκολα όσο χιλιάδες άντρες του τάγματος των ΑΖΟΦ την υπερασπίζονται.

«Οι άνθρωποι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Μέρος το κόσμου πεθαίνει από την πείνα και τη δίψα. Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον σε αυτό το σημείο. Όμως, όπως και πριν, οι εθνικιστές δεν τους αφήνουν και κρύβονται πίσω από τους αμάχους», είπε ο Ντένις Πούσιλιν, επικεφαλής ρωσόφωνων Ντονέτσκ.

Το τάγμα των ΑΖΟΦ που συνεχίζει να μάχεται χωρίς πλέον καμία υποστήριξη από το Κίεβο αναφέρει πως τις τελευταίες 24 ώρες σκότωσε 17 Ρώσους στρατιώτες και κατέστρεψε δύο άρματα. Ουκρανοί που υπέκλεψαν συνομιλίες των ρωσικών δυνάμεων ισχυρίζονται πως τσετσένοι μαχητές αποτελούν την οπισθοφυλακή των ρωσικών δυνάμεων και έχουν εντολή να μην αφήνουν τους ρώσους στρατιώτες να φεύγουν από τα πεδία των μαχών.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην Μαριούπολη και ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο Έλληνας πρόξενος στην Μαριούπολη που εχθές επέστρεψε στην Ελλάδα.

Ενισχύσεις στην Μαριούπολη φτάνουν για τους Ρώσους πλέον και από την θάλασσα. Το πρώτο πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού έδεσε σήμερα στο Μπερντιάνσκ, 80 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης.

Ο κλοιός και τα χρονικά περιθώρια για την Μαριούπολη στενεύουν, το δράμα όμως για τους 300.000 εγκλωβισμένους αμάχους της Μαριούπουλης δεν έχει τέλος.

Κίεβο: Τουλάχιστον 8 νεκροί από την επίθεση σε εμπορικό κέντρο


Ζελένσκι: Πολεμάμε ενάντια σε εισβολείς που πυροβολούν πρόσφυγες και δημιουργούν τεχνητή πείνα

 Κονβόι με πρόσφυγες χτυπήθηκε από Ρώσους – 4 παιδιά τραυματισμένα
Mega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα