Πόλεμος στην Ουκρανία, 24η μέρα: Πόσο μακριά είμαστε από μια ειρηνευτική συμφωνία. Οι εξελίξεις

Πόλεμος στην Ουκρανία, 24η μέρα: Πόσο μακριά είμαστε από μια ειρηνευτική συμφωνία. Οι εξελίξεις

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου οι εχθροπραξίες μαίνονται με αμείωτη ένταση, 24 ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Για 24η ημέρα μαίνονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος αναφορικά με το πότε αναμένεται να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
«Νομίζω ότι μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορέσει να συζητηθεί σοβαρά όταν η Ρωσία ολοκληρώσει το στρατιωτικό της σχέδιο. Θεωρώ ότι η Ρωσία συμμετέχει στο διάλογο προσχηματικά και όχι ουσιαστικά. Οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι η ουκρανική αντίσταση δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα, και ως νικητές θα επιβάλουν τους όρους τους. Έχω την αίσθηση ότι δεν είμαστε πια πολύ μακριά από αυτό το σημείο», σημείωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Οι Ρώσοι ξεκίνησαν να πολιορκούν πόλεις και όταν εξουθενώνεται ο πληθυσμός να κάνουν επίθεση. Πιθανόν η ουκρανική αντίσταση να τους έβγαλε εκτός χρονοδιαγράμματος. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια μαζική επίθεση», συνέχισε ο ίδιος.

«Αυτή τη στιγμή για το μέσο Ρώσο ψηφοφόρο, αλλάζει ο τρόπος ζωής του. Ο δυτικός τρόπος ζωής που γνώριζε μέχρι σήμερα τελειώνει», εξήγησε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Όταν φτάνεις να καρατομείς στρατηγούς εν μέσω πολέμου, προφανώς τα πράγματα για τον Πούτιν δεν πάνε όπως είχαν σχεδιαστεί. Αλλά ως προς το αποτέλεσμα, εκτιμώ ότι η ρωσική πολεμική μηχανή θα επιβληθεί στην Ουκρανία. Ο Πούτιν μάλλον πιέζεται, βλέπει ότι οι δυσκολίες που έχει στην Ουκρανία προκαλούν δυσαρέσκεια και στο εσωτερικό της χώρας του», τόνισε ο ίδιος κλείνοντας.

24η ημέρα εχθροπραξιών – Οι Ρώσοι «σφυροκοπούν» τη χώρα

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στο Κίεβο, Μαρίνος Αλειφέρης, ένα πυκνό σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει την πόλη, με τη μυρωδιά καμένου λάστιχου να είναι αισθητή, χωρίς να έχει γίνει γνωστό από πού προέρχεται.

Επίσης, το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι υψηλόβαθμος ανώτερος αξιωματικός του ρωσικού στρατού έχασε τη ζωή του σε χθεσινές επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στην Οδησσό, Λεωνίδας Καπερναράκος, εχτές το απόγευμα γύρω στις 19.30 αντιαεροπορικά πυρά χτύπησαν ρωσικά drones, ενώ έγινε και κατάρριψη ρωσικού πυραύλου.

Η πόλη έχει οχυρωθεί, και όλοι αναμένουν απόβαση από τα ρωσικά πλοία που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο.

Η επόμενη μέρα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν
Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στην Ουκρανία επηρεάζουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA από την Τουρκία, Ανδρέα Ρομπόπουλο, τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ακολούθησαν συναντήσεις διπλωματικών πηγών των δύο πλευρών.

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, σχολίασε σχετικά ότι «Νομίζω ότι τα ψέματα για την Τουρκία τελείωσαν. Έχουν πάρει το μήνυμα των Αμερικανών ότι η επιθετική πολιτική εντός του ΝΑΤΟ δε γίνεται ανεκτή. Η Ελλάδα μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει από αυτή τη διαδικασία. Δεν έχει κάτι να αλλάξει στην πολιτική της. Η Τουρκία θα πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα γιατί γύρισαν οι Αμερικανοί στην περιοχή».

Η Ρωσία έκοψε τις συναλλαγές με δολάριο
Τέλος, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στη Ρωσία, Δημήτρης Λιάτσος, η Ρωσία έκοψε τις συναλλαγές με το δολάριο.

Την ίδια ώρα, Κίνα με την Ινδονησία έχουν κάνει συμφωνία και θα κάνουν το μεταξύ τους εμπόριο σε γουάν, ενώ και Σαουδική Αραβία και Εμιράτα έχουν πάρε – δώσε με την Κίνα που επίσης θα γίνονται σε γουάν.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, επιχείρησε να έχει επικοινωνία με τον πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας και τα Εμιράτα δε δέχτηκαν να μιλήσουν μαζί του, ενώ 24 ώρες πριν ο πρίγκηπας είχε μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα