Πόλεμος στην Ουκρανία: Είμαστε στα μισά του δρόμου για συμφωνία λέει η Ρωσία - Τι απαντά το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Είμαστε στα μισά του δρόμου για συμφωνία λέει η Ρωσία - Τι απαντά το Κίεβο

Αμετάβλητες παραμένουν οι θέσεις του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δηλώνει η ουκρανική πλευρά απαντώντας σε Ρώσο διαπραγματευτή, που δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συγκλίνουν σε δύο βασικά θέματα και βρίσκονται στα μισά του δρόμου για συμφωνία

Το Κίεβο θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.

Εξήγησε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία 

Οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς περιλαμβάνουν μόνο θέσεις με αιτήματα. Όλες οι ανακοινώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης. Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες διατυπώσεις", έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση στο Twitter.

Μόσχα και το Κίεβο είναι στα μισά του δρόμου για να συμφωνήσουν. 

Η ουδετερότητα του Κιέβου και  η μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, είναι θέματα για τα οποία η Μόσχα και το Κίεβο συγκλίνουν περισσότερο στις διαπραγματευτικές τους θέσεις, υποστήριξε την Παρασκευή ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Το Reuters επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax για τις δηλώσεις του Μεντίνσκι. Ο διαπραγματευτής σημείωσε πως το επίκεντρο των συζητήσεων είναι ο τερματισμός των εχθροπραξιών και θέλουν να υπάρξουν εγγυήσεις από το Κίεβο, πως δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος διαπραγματευτής αρνήθηκε να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες των συνομιλιών.

Ο πρώτος γύρος ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στη Λευκορωσία τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αργότερα, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στις 3 και 7 Μαρτίου, επίσης στη Λευκορωσία. Στις 10 Μαρτίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα συναντήθηκαν στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα