Μαριούπολη: Ρώσοι στρατιώτες κρατούν ομήρους ασθενείς σε νοσοκομείο λέει ο αντιδήμαρχος της πόλης

Μαριούπολη: Ρώσοι στρατιώτες κρατούν ομήρους ασθενείς σε νοσοκομείο λέει ο αντιδήμαρχος της πόλης

Ο Σεργκέι Ορλόφ, αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «καταστρέφουν» την πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας και ότι οι ασθενείς σε ένα νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκαν ως αιχμάλωτοι.

«Υπάρχουν πολλές μάχες στους δρόμους μας και η κατάσταση χθες ήταν τρομερή», δήλωσε στο CNN.

Σύμφωνα με το BBC, ο Ορλόφ είπε πως έλαβε πληροφορίες ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιοχής και πως μεταχειρίζεται τους γιατρούς και τους ασθενείς σαν να είναι όμηροι. «Επιβεβαίωσα αυτή την πληροφορία την οποία επιβεβαιώνει και ο περιφερειάρχης του Ντονέτσκ. Έχουμε αναφορές πως πρόκειται για 400 άτομα», πρόσθεσε.

«Καταστρέφουν την πόλη. Για παράδειγμα, χθες, μετρήσαμε 22 αεροσκάφη που βομβάρδιζαν την πόλη μας και τουλάχιστον 100 βόμβες που χρησιμοποίησαν για να βομβαρδίσουν την πόλη μας. Η ζημιά είναι τρομερή», είπε.

Ο Πάβλο Κυριλένκο, επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Ντόνετσκ, είπε ότι γιατροί και ασθενείς κρατούνται παρά τη θέλησή τους στο περιφερειακό νοσοκομείο εντατικής θεραπείας της Μαριούπολης, που αναφέρεται επίσης ως Νοσοκομείο Νο. 2.

 Ενώ 2.000 αυτοκίνητα κατάφεραν να βγουν από τη Μαριούπολη την Τρίτη, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο, ο Ορλόφ είπε ότι περίπου 350.000-400.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη.

Μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας που επρόκειτο να φτάσει την Κυριακή δεν είχε φτάσει ακόμη στην πόλη το πρωί της Τρίτης, ενώ καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις νερού και τροφίμων.


Η Μαριούπολη μετατρέπεται σε σωρό ερειπίων, καθώς το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων είναι αδιάκοπο.

Οι τοπικές αρχές λένε πως 2.357 άμαχοι έχουν χάσει την ζωή τους από την αρχή της πολιορκίας. Το 80% των κατοικιών της πόλης έχει καταστραφεί, με τους εγκλωβισμένους αμάχους να είναι πλέον και άστεγοι.

Το σύστημα ύδρευσης έχει καταστραφεί ολοσχερώς, οι άνθρωποι πίνουν νερό από τα καλοριφέρ.

Οι Ουκρανοί προσπαθούν να σταματήσουν τους Ρώσους με όποιο μέσο διαθέτουν.

Τα τάγματα Αζόφ που αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας της Μαριούπολης υπόσχονται κόλαση στους Ρώσους.

«Είναι μια πόλη από ατσάλι, που προστατεύει ολόκληρη την Ουκρανία στο πόλεμο των τελευταίων οκτώ ετών. Είμαστε μαχητές από ατσάλι που μετατρέπουμε τις ορδές της Μόσχας σε λίπασμα για το Αζόφ» ανέφερε ένας από τους μαχητές.

Στον αντίποδα οι Τσετσένοι που μάχονται στο πλευρό της Μόσχας, από τα ανατολικά της Μαριούπολης απαιτούν την άνευ όρων παράδοση της πόλης.

«Όλοι οι ακροδεξιοί, οι διάβολοι που μαζεύτηκαν από όλο τον κόσμο και στηρίζουν την ιδεολογία και τις θέσεις της Δύσης και των δυτικών ΛΟΑΤΚΙ πρέπει να ξέρουν ότι στη χώρα μας αυτά δεν είναι αποδεκτά. Η μόνη σας ευκαιρία είναι να παραδοθείτε, να καταθέσετε τα όπλα και να δικαστείτε» υπογράμμισε.

Νέα προσπάθεια εκκένωσης της Μαριούπολης
Με την Μαριούπολη να «πνίγεται» από τα ρωσικά πυρά χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν για ακόμη μία φορά να φύγουν μακριά από τον θάνατο. Η δημοτική αρχή αναφέρει πως μέχρι το μεσημέρι 2.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την δυτική έξοδο της πόλης ενώ ακόμη 2000 αναμένουν την ρωσική άδεια.

Ανάμεσα σε αυτούς που έφυγαν είναι και ο Μανώλης Ανδρουλάκης ο Έλληνας πρόξενος στην πόλη. Η δραματική έκκληση της συζύγου του έπιασε τόπο.

Το σημαντικότερο ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική απειλείται ανοιχτά σήμερα με αφανισμό. Ο δήμος της πόλης τόνισε σήμερα πως με τους ρυθμούς που βάλλεται η περιοχή ο τραγικός απολογισμός σε αμάχους είναι πιθανό να ξεπεράσει τους 20.000.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα