Ερντογάν σε Σολτς για Ουκρανία: Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός

Ερντογάν σε Σολτς για Ουκρανία: Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός

Στην ανάγκη ενίσχυσης των διπλωματικών προσπαθειών για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους, στην Άγκυρα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σολτς έφτασε στην Άγκυρα τη Δευτέρα και θα ολοκληρώσει το σύντομο ταξίδι του στην Τουρκία την ίδια μέρα, επιστρέφοντας στο Βερολίνο το βράδυ της Δευτέρας.

Τι είπε ο Σολτς
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν και εγώ συμφωνούμε απόλυτα ότι η βίαιη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να καταδικαστεί και ότι θέλουμε να δούμε μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Σολτς μετά τις συνομιλίες.

Ο Σολτς είπε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Γερμανία έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία με όπλα και ευχαρίστησε την Άγκυρα που ενεργοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ κλείνοντας τα Δαρδανέλια στα πολεμικά πλοία.

Ο Σολτς αναφέρθηκε επίσης στις «διαφορές» μεταξύ της γερμανικής και της τουρκικής πολιτικής που μερικές φορές δημιουργούν ένταση στις διμερείς σχέσεις, όπως το «κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τις προοπτικές Γερμανών πολιτών που είτε συλλαμβάνονται στη φυλακή είτε δεν τους επιτρέπεται να φύγουν από τα σπίτια τους».

«Πιστεύω ότι έχουμε επιτύχει κάποια πράγματα εκεί και ελπίζω ότι θα βρούμε μια αμοιβαία επωφελής λύση σε αυτές τις διαφορές», είπε ο Γερμανός καγκελάριος.

Τι είπε ο Ερντογάν
«Χρειάζεται να επιταχύνουμε τις διπλωματικές προσπάθειες. Η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να συγκεντρώσει και τα δύο μέρη», είπε ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας επίσης την προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και για τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών.

«Η Γερμανία είναι ένας σημαντικός εταίρος όσον αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές», είπε, προσθέτοντας ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο έφτασε τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια (34,62 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2020. «Είμαστε αποφασισμένοι να τα κάνουμε 50 δισεκατομμύρια δολάρια».

Τόνισε επίσης τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία στον τουριστικό τομέα της Τουρκίας, ρόλο κοινό με τη Ρωσία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει πιθανή αγορά από την Τουρκία περισσότερων ρωσικών όπλων, δεδομένης της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, και η Άγκυρα θα αποφασίσει αφότου δει ποιες συνθήκες θα προκύψουν.

Μιλώντας στην Άγκυρα πλάι στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία παρείχε υποστήριξη στην Ουκρανία με τρόπο που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν μπόρεσαν, παρά τους δεσμούς της με τη Ρωσία. Η Άγκυρα συνεχίζει να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο, είπε.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δέχθηκε κυρώσεις από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2020 για την αγορά ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και επικρίθηκε από δυτικούς συμμάχους για την αγορά αυτή.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να επιλέξει τα ρωσικά οπλικά συστήματα επειδή οι σύμμαχοι δεν παρείχαν όπλα με ικανοποιητικούς όρους.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κυριαρχεί στις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών. Η Τουρκία έχει τοποθετηθεί ως μεσολαβητής στη σύγκρουση, καθώς διατηρεί σχετικά φιλικές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας συναντήθηκαν στην Αττάλεια, στην πρώτη συνάντηση κορυφής από την έναρξη του πολέμου. Παρόλο που οι συνομιλίες απέτυχαν να επιφέρουν πολλές θετικά αποτελέσματα, η Τουρκία χαρακτήρισε επιτυχία ότι συνέβη μια τέτοια συνάντηση.

Αν και η Γερμανία και η Τουρκία είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς, η σχέση τους έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο Ερντογάν καταστέλλει όλο και περισσότερο την εγχώρια αντιπολίτευση στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα το 2016, προκαλώντας τη καταδίκη του Βερολίνου. Οι κινήσεις της κυβέρνησης κατά της αντιπολίτευσης περιλαμβάνουν τη φυλάκιση του γερμανοτουρκικού δημοσιογράφου Deniz Yücel.

Η Γερμανία τους τελευταίους μήνες ζήτησε επίσης την απελευθέρωση του κρατούμενου ακτιβιστή Osman Kavala. Η Τουρκία αρνήθηκε να τον αφήσει ελεύθερο, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα