Χαλαρό αλλά ουσιαστικό το γεύμα μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Χαλαρό αλλά ουσιαστικό το γεύμα μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Χαλαρό αλλά ουσιαστικό το δίωρο γεύμα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
Παρά το τσουχτερό κρύο στη χιονισμένη Κωνσταντινούπολη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησαν μπροστά στις κάμερες να ανταλλάξουν τις πρώτες τους κουβέντες με χαλαρή διάθεση.

«Πότε επιστρέψατε από την Αττάλεια;» ρώτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά: «Χθες το βράδυ».

Η αυτοκινητοπομπή των δύο ηγετών έφτασε στην ώρα της και λίγα λεπτά μετά οι δύο ηγέτες θαύμασαν τη θέα από την προεδρική κατοικία γνωρίζοντας ότι τη συνάντησή τους επέβαλλε ο πόλεμος στην Ουκρανία

«Με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν έχουμε πολλά να συζητήσουμε για την περιοχή μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον κ. Ερντογάν να τονίζει: «Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά».

Ακόμα και οι ενδυματολογικές τους επιλογές ήταν μακριά από το αυστηρό πρωτόκολλο των επίσημων συναντήσεων επιλέγοντας και οι δύο να μη φορέσουν γραβάτα.

«Έχω παρατηρήσει ότι σε κάποιες συναντήσεις έχετε και δεύτερη σπορ ενδυμασία» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «Το κάνω πάντα και νομίζω ότι προσφέρεται για πιο ουσιαστικές συζητήσεις η χαλαρή ενδυμασία. Κι εσείς όμως ντύνεστε σπορ έχω παρατηρήσει». «Προτιμώ τη χαλαρή ενδυμασία κυρίως τα Σαββατοκύριακα» πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος και ως οικοδεσπότης ρώτησε των πρωθυπουργό αν θέλει κάτι να πιει.

– «Θέλετε να πιείτε κάτι; Καφέ; Τσάι;»
– «Το νεράκι είναι μια χαρά, ευχαριστώ πολύ. Εκτός αν πάρετε εσείς ένα τσάι, οπότε θα πάρω κι εγώ ένα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αργότερα όταν είδε κατ’ ιδίαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη είπε πως η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν έγινε σε καλό κλίμα και ως σύμμαχοι συμφώνησαν να εστιάσουν περισσότερα σε αυτά που ενώνουν και λιγότερο σε εκείνα που χωρίζουν τις δύο χώρες.

«Ήταν ευκαιρία για μια ειλικρινή συζήτηση. Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια – προσέχω πολύ τι λέω γιατί έχουμε διαφορές – για τη βελτίωση των σχέσεων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο βομβαρδισμό ακόμα και ναών στη μαρτυρική Μαριούπολη, ενώ ο κ. Βαρθολομαίος στο κήρυγμά του το πρωί έκανε έκκληση να σταματήσει ο πόλεμος.

«Είδαμε τις τραγικές εικόνες. Τίποτα δεν εξαιρείται της φρίκης του πολέμου» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να τονίζει: «Η υπάρξή μας ολόκληρη είναι με τους Ουκρανούς αδερφούς μας. Ευχαριστούμε για τη βοήθεια που στείλατε».

Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε τη λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ενώ κατά την άφιξη του πρωθυπουργού στο προξενείο είχε συγκεντρωθεί κόσμος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα