Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στο Νικολάεφ - Ρωσικά άρματα μια ανάσα από το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στο Νικολάεφ - Ρωσικά άρματα μια ανάσα από το Κίεβο

Για δέκατη έκτη μέρα ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. Ουκρανικός στρατός και άμαχοι με κάθε τρόπο παλεύουν να προστατευτούν και ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη

 Βομβαρδισμοί σημειώνονται αυτή την ώρα στο Νικολάεφ σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη. Όπως αναφέρει ο περιφερειακός κυβερνήτης στην ανάρτησή του, κατοικίες έχουν πιάσει φωτιά, καθώς και ένα σουπερμάρκετ. Αυτό που λένε οι Ρώσοι στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ σχολίασε δηκτικά.

Из-за попадания в жилой сектор начался пожар в одном из районов #Николаева.#Миколаїв pic.twitter.com/c7UOvN05X8

— Украина Новости / Ukraine War (@ukrainenewstop) March 11, 2022

Στο Κίεβο έχουν στηθεί παντού οδοφράγματα

Στο Κίεβο, μια ανάσα από την πόλη βρίσκονται τα ρωσικά στρατεύματα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από μέρες ακινητοποίησης, φαίνεται να απέχουν μόλις 15 χιλιόμετρα. Εκτός από την προέλαση στη βορειοδυτική διαδρομή προς το Κίεβο, τα στρατεύματα πλησιάζουν κατά μήκος δύο παράλληλων γραμμών ανατολικά της πρωτεύουσας.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο αδελφός του δημάρχου του Κιέβου, η επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα μπορεί να συμβεί «ανά στιγμή».

Ο Βλάντιμιρ Κλίτσκο, μέλος των δυνάμεων εδαφικής άμυνας της Ουκρανίας, πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας και αδελφός του δημάρχου του Κιέβου, είπε στο CNN ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν επιτεθεί σε περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα της Ουκρανίας σήμερα, με κύριο στόχο τους την πρωτεύουσα του Κιέβου.

«Τις επόμενες ημέρες, αναμένουμε σημαντική επίθεση στην πρωτεύουσα. Ανασυντάσσονται. Προσπαθούν να βρουν διαφορετικές στρατηγικές και προσπαθούν να βρουν τον σωστό τρόπο και τον σωστό χρόνο. Έτσι κάθε ώρα μετράει, και μετά εμείς αναμένουμε μια επίθεση στην πρωτεύουσα ανά πάσα στιγμή, ειδικά, όπως είπα, τις επόμενες ημέρες», επισήμανε. 

Στα δυτικά οι κάτοικοι εκκενώνουν την ουκρανική πρωτεύουσα, με τις ουρές των αυτοκινήτων να είναι ατελείωτες.

Οι πόλεις Λουτζ και Ιβανοφραγκίβσκ έγιναν στόχος των ρωσικών δυνάμεων, με την ανησυχία να είναι έντονη.
Η πρώτη πόλη χτυπήθηκε με τέσσερις πυραύλους από βομβαρδιστικά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να σημειωθούν εκτεταμμένες καταστροφές.

Παράλληλα, στο Ιβανοφραγκίβσκ οι σειρήνες ήχησαν έγκαιρα και οι άνθρωποι έσπευσαν στα καταφύγια.

Νύχτα τρόμου ήταν η χθεσινή για τους κατοίκους πόλεων στα δυτικά όπου καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς στρατιωτικά αεροδρόμια, ενώ στο Ντνίπρο, της Κεντρικής Ουκρανίας, στόχος έγινε ακόμα και νηπιαγωγείο.
Κοντά στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας έφτασε για πρώτη φορά το ρωσικό σφυροκόπημα καθώς ξημέρωνε η 16η ημέρα της εισβολής απομακρύνοντας το ενδεχόμενο μιας κατάπαυσης του πυρός. Oι φωνές για διαπραγμάτευση σκεπάστηκαν από τις εκρήξεις.

Πύραυλοι κατέστρεψαν στρατιωτικά αεροδρόμια στις πόλεις Λουτσκ και Ιβανο-Φρανκίφσκ μέσα στη νύχτα. Πυραυλικές επιθέσεις έγιναν επίσης στα κεντρικά της χώρας, στο Ντνίπρο, όπου χτυπήθηκαν εργοστάσια και ένα νηπιαγωγείο.

«Είναι ακόμα μια απόδειξη της κρατικής τρομοκρατίας από τους τρομοκράτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δηλώνει Ουκρανός αξιωματικός.

Οι σειρήνες διακόπτουν τη συνέντευξη μπροστά στα ερείπια και στρατιώτες και δημοσιογράφοι τρέχουν στα καταφύγια…

Σε σχεδόν διαρκή βομβαρδισμό βρίσκεται το Χάρκοβο στα ανατολικά, που έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα…

Στην πρώτη γραμμή του μετώπου Ουκρανοί στρατιώτες προσπαθούν να ανακόψουν τους Ρώσους, πολεμώντας από αγροικία σε αγροικία και από γειτονιά σε γειτονιά.

«Οι Ρώσοι πολεμούν όπως το 1941. Επιτίθενται κατά μέτωπο, δεν κάνουν ελιγμούς. Έχουν περισσότερους στρατιώτες και τεθωρακισμένα, όμως εμείς πολεμάμε για την πατρίδα και τις οικογένειές μας», δηλώνει Ουκρανός στρατιώτης.

Ο απεσταλμένος του BBC που έχει ενσωματωθεί στον ουκρανικό στρατό περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη.

«Αυτή είναι η στρατηγική της Ρωσίας. Βομβαρδίζει τις πόλεις, τις πολιορκεί, τις περικυκλώνει. Τρομοκρατεί ολόκληρους πληθυσμούς. Αυτό είναι το πολεμικό εγχειρίδιο της Ρωσίας. Το τελειοποίησε στον δεκαετή πόλεμο της Συρίας» δηλώνει ο δημοσιογράφος του BBC και προσθέτει: «Παντού πτώματα Ρώσων. Δυο εδώ, δυο εκεί. Στην πραγματικότητα είναι Τσετσένοι. Έχουν πάνω τους ταυτότητες. Τα όπλα τους τα έχουν πάρει».

Στο νοσοκομείο της πόλης άμαχοι, παιδιά και γυναίκες, με θραύσματα από οβίδες και σφαίρες στα κορμιά τους.

Καθώς η Ουκρανία βομβαρδίζεται από άκρη σε άκρη, δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πόλεμος μπήκε σε νέα φάση, με κλιμάκωση του πολέμου των πόλεων.

Στα βόρεια και δυτικά του Κιέβου νέες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι το θηριώδες ρωσικό κομβόι των 60 χιλιομέτρων έχει σπάσει. Άλλες μονάδες κινούνται νότια για να κυκλώσουν την πόλη και άλλες ετοιμάζονται για την τελική επίθεση.

«Αλλάζουν τακτική, βγαίνουν από το οδικό δίκτυο. Ανησυχούν ότι με τις δορυφορικές φωτογραφίες μπορεί να στοχοποιηθούν. Είναι μεν στους δρόμους όμως όπως βλέπετε εδώ βγαίνουν από τις μεγάλες αρτηρίες. Άρα προσπαθούν να καλυφθούν; Οπωσδήποτε. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να προετοιμαστούν. Από τη μια προσπαθούν να καλυφθούν, να μην είναι εκτεθειμένοι στις μεγάλες λεωφόρους και από την άλλη ετοιμάζονται για την επόμενη κίνηση», αναφέρει αναλυτής του CNN.

Με τη ρωσική στρατιά να απέχει λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από το προεδρικό μέγαρο ο Ζελένσκι, βγήκε στο κέντρο του Κιέβου για να εμψυχώσει το λαό του. «Έχουμε φτάσει σε ένα στρατηγικό σημείο καμπής. Οδεύουμε προς το στόχο μας, οδεύουμε προς τη νίκη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την ίδια ώρα στη συνάντησή του στο Κρεμλίνο με το Λευκορώσο σύμμαχο του Λουκασένκο, ο Πούτιν έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά.

«Οι συνομιλίες γίνονται πρακτικά σε καθημερινή βάση και υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις, όπως μου ανέφεραν οι διαπραγματευτές της δικής μας πλευράς», υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Κρεμλίνο λέει τώρα ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο εφόσον υπάρξει η κατάλληλη προεργασία και απαντήσει ξεκάθαρα το Κίεβο στις ρωσικές αξιώσεις.

Οι σειρήνες ηχούν όλο και πιο συχνά στο Κίεβο
Τις τελευταίες εξελίξεις από το Κίεβο μετέφερε ο απεσταλμένος του MEGA Μαρίνος Αλειφέρης, σημειώνοντας ότι οι Ουκρανοί εκτιμούν οτι δεν υπάρχει πρόοδος στο σχεδιασμό των Ρώσων, υποστηρίζοντας ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν γύρω από το Κίεβο 30.000 στρατιώτες, με τον αριθμό αυτό να φτάνει πλέον περίπου στις 20.000, ενώ υπάρχουν και απώλειες σε εξοπλισμό.

Σχετικά με τη στρατιά των αρμάτων από τη Ρωσία, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να περικυκλώσουν το Κίεβο, αλλά και ότι τα χτυπήματα εναντίον τους από τα ουκρανικά drones θα συνεχιστούν.

Γυναίκες φτιάχνουν μολότοφ για να επιτεθούν στον εχθρό

Άνδρες και γυναίκες στο Κίεβο κατασκευάζουν βόμβες μολότοφ για να τις εκτοξεύσουν εναντίον των ρωσικών αρμάτων.
Η ώρα της μάχης του Κιέβου πλησιάζει και όλοι ετοιμάζονται γι’ αυτήν. Καθημερινά κατασκευάζουν βόμβες μολότοφ, ενώ μάλιστα έχουν ζητήσει από όλους τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Ουκρανίας να φέρουν εδώ όσα γυάλινα μπουκάλια μπορούν.

«Προτιμάμε να χρησιμοποιούμε μπουκάλια από μπύρα. Θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στον εχθρό», ανέφερε μια κοπέλα στην κάμερα του MEGA.

Οι πολίτες της Ουκρανικής εκπαιδεύονται για την τελική μάχη, όχι μόνο στην κατασκευή αλλά και στον πιο αποτελεσματικό τρόπο εκτόξευσης των βομβών μολότοφ ώστε να βρουν το στόχο.

Προμήθειες για το μέτωπο
Στο κέντρο εθελοντισμού χτυπάει η καρδιά του Κιέβου, εκεί που οι Ουκρανοί σπεύδουν για να προσφέρουν ό,τι μπορούν με προορισμό το μέτωπο.

«Βρισκόμαστε στην 15η ημέρα της ρωσικής εισβολής και το κύμα εθελοντισμού έχει περάσει κάθε προηγούμενο. Ρούχα και παπούτσια αλλά και φάρμακα έχουν έρθει εδώ για να διανεμηθούν στο μέτωπο όπου κριθεί απαραίτητο» σημείωσε ο απεσταλμένος του MEGA στο Κίεβο Μαρίνος Αλειφέρης.

Για τους νεοσύλλεκτους εθελοντές που σπεύδουν να ενταχθούν στον ουκρανικό στρατό, προσφέρεται ένα πιάτο ζεστό φαγητό, πριν από την αναχώρηση για τα πεδία της μάχης.

«Με λένε Κριστίνα Ίχνα, είμαι 28 ετών, στην αληθινή ζωή είμαι ηθοποιός το κινηματογράφου και του θεάτρου και τώρα είμαι… τί κάνουμε εδω; Ταΐζουμε τους ανθρώπους μας. Δεν φοβάμαι. Θα μείνω εδώ μέχρι το τέλος. Αγαπάμε τη χώρα μας», τόνισε μια εθελόντρια.

Οι πολίτες του Κιέβου προετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη. Λένε πως θα πολεμήσουν τον εχθρό για να τον διώξουν από την πόλη τους. Η νεαρή Κριστίνα, στέλνει το μήνυμα στους Ρώσους στρατιώτες.

«Γυρίστε πίσω στα σπίτια σας. Δεν σας χρειαζόμαστε στη χώρα μας», συμπλήρωσε η Κριστίνα

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα