Ουκρανία: Χωρίς πρόοδο ολοκληρώθηκε η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα

Ουκρανία: Χωρίς πρόοδο ολοκληρώθηκε η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα

Χωρίς να σημειωθεί πρόοδος ολοκληρώθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, αντίστοιχα.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο υπουργών ανέδειξαν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, αν και εξαρχής δεν υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για πρόοδο.

Σε δηλώσεις του,  ο Ουκρανός ΥΠΕΞ έκανε σαφές ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αφού ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν άλλαξε τη ρωσική στάση.

«Έκανα ό,τι μπορούσα» είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ουκρανία ζήτησε κατάπαυση του πυρός, ωστόσο έλαβε αρνητική απάντηση. «Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη» είπε, τονίζοντας ότι στην πόλη η κατάσταση είναι απελπιστική.

«Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί» επεσήμανε.

«Θέσαμε», συνέχισε, «το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία».

Λαβρόφ: Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε εναντίον άλλων χωρών
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε πως η ρωσική πλευρά έχει πολύ συγκεκριμένες σκέψεις, τις διατύπωσε και περιμένουμε την απάντηση της ουκρανικής πλευράς.

Ο Λαβρόφ αρνήθηκε να απαντήσει για την εξέλιξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του υπ. Άμυνας, περιορίστηκε ωστόσο να πει ότι αυτή προχωρά σύμφωνα με το πλάνο.

«Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε εναντίον άλλων χωρών. Να σταματήσει η τακτική των απειλών της Δύσης κατά της Ρωσίας» είπε ακόμη.

Η Ουκρανοί σχεδίαζαν να επιτεθούν στους ρωσόφωνους, ισχυρίστηκε ο ρώσος υπουργός και υπογράμμισε ότι αυτοί που γεμίζουν την Ουκρανία με όπλα πρέπει να καταλάβουν ότι φέρουν μεγάλη ευθύνη γι’ αυτές τις ενέργειες.

Ερωτηθείς για το χτύπημα στο μαιευτήριο της Μαριούπολης, υποστήριξε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να διατυπώνονται τέτοιες κατηγορίες για φρικτές ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων.

«Τα ακούσαμε και στον ΟΗΕ. Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο μαιευτήριο είχε καταληφθεί από τους ριζοσπαστικούς που χρησιμοποιούσαν τις μητέρες και τα μωρά ως ανθρώπινη ασπίδα. Οτιδήποτε μας επέτρεπε να προσεγγίσουμε την αλήθεια, ουδέποτε προβλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης» συνέχισε.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως «η Ουκρανία εξελίχθηκε σε ένα δυτικό φερέφωνο».

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν μαιευτήριο στη Μαριούπολη καταγγέλλει ο Ζελένσκι
«Μαριούπολη. Άμεσο χτύπημα των ρωσικών στρατευμάτων στο μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά είναι κάτω από τα συντρίμμια. Θηριωδία! Για πόσο ακόμη ο κόσμος θα είναι συνένοχος που αγνοεί τον τρόμο; Κλείστε τον ουρανό τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχεις δύναμη αλλά φαίνεται να χάνεις την ανθρωπιά», τόνισε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η ρωσική πλευρά, υποστηρίζει πως το μαιευτήριο που βομβαρδίστηκε είχε καταληφθεί από Ουκρανούς εθνικιστές πριν από 10 ημέρες, και όλοι όσοι σκοτώθηκαν είναι μαχητές του τάγματος του Αζόφ και στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο, αναφέρει πως καμία γυναίκα και κανένα  παιδί δεν έχει σκοτωθεί από αυτόν τον βομβαρδισμό», ανέφερε ο ανταποκριτής του MEGA στη Μόσχα, Δημήτρης Λιάτσος.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ντμίτρο Κουλέμπα εμφανίστηκε απογοητευμένος, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ζητήσαμε ανθρωπιστικό διάδρομο στην Μαριούπολη, δυστυχώς ο κ. Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί».

Το ίδιο απογοητευτικά ήταν τα συμπεράσματα της συνάντησης και για την κατάπαυση του πυρός, με τον Κουλέμπα να δηλώνει ότι «ζητήσαμε κατάπαυση πυρός 24 ωρών. Δεν έγινε καμία πρόοδος σ’ αυτό γιατί άλλοι αποφασίζουν γι ‘αυτά στη Ρωσία», εννοώντας σαφώς τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Λαβρόφ: Συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εκεί προχωρά βάσει σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι η Δύση δημιουργεί έναν κίνδυνο στην περιοχή ο οποίος θα παραμείνει για χρόνια και πρόσθεσε ότι “όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους”.

“Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία“, εκτίμησε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες Τετάρτη ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ ανέφερε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.

“Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί”, διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.

Σε σοκ η ρωσική οικονομία σύμφωνα με το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η οικονομία της Ρωσίας διέρχεται ένα σοκ και πως έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες ενός “απολύτως πρωτοφανούς”, όπως είπε, οικονομικού πολέμου εναντίον της Μόσχας.

Η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

“Η οικονομία μας δέχεται τώρα την επίδραση ενός σοκ και υπάρχουν αρνητικές συνέπειες, θα ελαχιστοποιηθούν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Χαρακτήρισε την κατάσταση ταραχώδη, αλλά είπε πως ήδη λαμβάνονται μέτρα για να ηρεμήσει και να σταθεροποιηθεί.

Είναι απολύτως πρωτοφανές. Ο οικονομικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει εναντίον της χώρας μας δεν έχει γίνει ποτέ πριν. Άρα είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί οτιδήποτε, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σύμφωνα με το Reuters

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα