Ζελένσκι: Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό – Μαχόμαστε για ζωή και όχι σκλαβιά

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό – Μαχόμαστε για ζωή και όχι σκλαβιά

Νέο μήνυμα έστειλε στον ουκρανικό λαό ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω του Telegram. Ο Ουκρανός πρόεδρος τους κάλεσε να συνεχίσουν να μάχονται, την ώρα που βρίσκονται ανάμεσα στη «ζωή ή την σκλαβιά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Ουκρανοί, έχουμε ήδη κερδίσει το μέλλον μας, αλλά ακόμα μαχόμαστε για μας σήμερα», είπε ακόμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θέλουν να βομβαρδίσουν την Οδησσό»
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε για βομβαρδισμό των Ρώσων στην Οδησσό, κάτι που ανέφερε ότι θα είναι έγκλημα πολέμου αν γίνει. Να σημειώσουμε ότι αυτή την ώρα υπάρχει βομβαρδισμός στο Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα ουκρανικά ΜΜΕ, υπάρχουν τρεις νεκροί στο Ιρπίν, ανάμεσά τους δύο παιδιά.

Με βάση όσα καταγγέλλει το Κίεβο, τα ρωσικά στρατεύματα στοχοποίησαν επίτηδες μια γέφυρα που χρησιμοποιείται από πολίτες για να εκκενωθεί η περιοχή.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο – Νέο μήνυμα Ζελένσκι
 

Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους του Ιρπίν στο Κίεβο. Πυροβολισμοί και ρουκέτες έπεσαν πολύ κοντά στον αστικό ιστό προκαλώντας πανικό.Πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς.
Λίγες ώρες νωρίτερα χιλιάδες πολίτες συνωστίζονταν για να προσπαθήσουν να φύγουν έξω από την πόλη.

«Οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι, φοβισμένοι αλλά ελπίζω να τελειώσουμε σύντομα», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου, Αντρέι Νεβτόβ.

Ολόκληρες πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα έχουν καταστραφεί όπως η Μπέλα Τσέρκβα, η Μποροντιάνκα και η Ιχτίρκα.

Κόβει την ανάσα βίντεο από ρουκέτα που έπεσε σε διαμέρισμα λίγο έξω από το Κίεβο. Το διαμέρισμα κατέρρευσε και από θαύμα σώθηκε μία οικογένεια.

«Το πρωί ο πύραυλος έπεσε μέσα στο διαμέρισμα.Χτύπησε το διαμέρισμα την ώρα που βρισκόμαστε μέσα και χάρη στη βοήθεια του θεού σωθήκαμε όλοι δεν ξέρω πως.Ήταν ένα στο δισεκατομμύριο να ζήσουμε.Τώρα κάθομαι με τον μικρότερο γιο μου, ο οποίος δεν τραυματίστηκε, σοβαρά, στο καταφύγιο.Ο άλλος γιος μου και η γυναίκα μου είναι στο νοσοκομείο», δήλωσε ένας διασωθείς.

Την ίδια στιγμή στη Μαριούπολη κατά τη διάρκεια της χθεσινής απομάκρυνσης των κατοίκων που δεν εφαρμόστηκε ένα νεαρό ζευγάρι μαζί με το μωρό του τρέχουν στα επείγοντα.

Το 18 μηνών μωρό τους χτυπήθηκε από ρωσική ρουκέτα. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν επέζησε.Η μητέρα κατέρρευσε..

«Δεν κατάλαβα τι συνέβη.Έγινε μία έκρηξη.Τα μάτια μου σκοτείνασαν, το βλέμμα μου θόλωσε.Άρχισα να μπουσουλάω.Είδα ένα πόδι αλλά δεν καταλάβαινα εάν είχα πόδια ή όχι.Τότε γύρισα και είδα το πόδι μου», δήλωσε έντρομος ένας κάτοικος.

Η ρωσική τανάλια σφίγγει και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας και βέβαια στο Κίεβο όπου ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις κέρδισαν έδαφος και ότι τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί η προσπάθεια τους να αποκλείσουν από τη Μαύρη θάλασσα την Ουκρανία.

Τέλος ο Ουκρανός πρόεδρος με νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του από το γραφείο του στο Κίεβο ζήτησα από τους Ουκρανούς να συνεχίσουν να μάχονται για την ελευθερία τους και να περάσουν στην αντεπίθεση.

Μετά από τη μάχη και την κατάληψη χθες τα ξημερώματα του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίγια, που έφερε τον κόσμο ένα βήμα από νέα πυρηνική καταστροφή, οι Ρώσοι κινούνται προς τον δεύτερο από τους συνολικά τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς της χώρας, στο Γιουζουκραϊνσκ, από όπου απέχουν μόλις 30 χιλιόμετρα.

Στο νότο, οι Ρώσοι κατέλαβαν μεν τη Χερσώνα, το Μπερντιάνσκ και τη Μελιτόπολη, όμως κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους και απαιτούν να φύγουν από τις πόλεις τους.

Η ανθρωπιστική κατάσταση χειροτερεύει και ο αριθμός των προσφύγων που προσπαθούν να διαφύγουν από τη ρωσική εισβολή είναι ενδεχόμενο να αυξηθεί στα 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα