Η ΕΕ στέλνει όπλα στην Ουκρανία και κλείνει εναέριο χώρο - Το ΝΑΤΟ την ενισχύει με ισχυρά οπλικά συστήματα

Η ΕΕ στέλνει όπλα στην Ουκρανία και κλείνει εναέριο χώρο - Το ΝΑΤΟ την ενισχύει με ισχυρά οπλικά συστήματα

H EE θα χρηματοδοτήσει  για πρώτη φορά την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση που έκανε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για την Ένωσή μας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, σημείωσε ότι ενισχύονται οι κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου και της Λευκορωσίας.

«Κλείνουμε τον εναέριο χώρο της ΕΕ για τους Ρώσους. Προτείνουμε απαγόρευση για όλα τα αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικής εγγραφής ή αεροσκάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν και εξήγησε ότι «αυτά τα αεροσκάφη δεν θα μπορούν πλέον να προσγειώνονται, να απογειώνονται ή να πετούν πάνω από το έδαφος της ΕΕ».

«Αυτό θα ισχύει για οποιοδήποτε αεροπλάνο ανήκει, ναυλώνεται ή ελέγχεται με άλλο τρόπο από ρωσικό νομικό ή φυσικό πρόσωπο», συμπλήρωσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «ο εναέριος χώρος μας θα είναι κλειστός σε κάθε ρωσικό αεροπλάνο -και αυτό περιλαμβάνει τα ιδιωτικά τζετ ολιγαρχών». Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε κυρώσεις και κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

«Θα απαγορεύσουμε στην ΕΕ τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου» είπε.

Υπογράμμισε ότι «το κρατικό Russia Today και το Sputnik, καθώς και οι θυγατρικές τους

δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν και να δούμε διχασμό στην Ένωσή μας».

«Αναπτύσσουμε εργαλεία για να απαγορεύσουμε την τοξική και επιβλαβή παραπληροφόρησή τους στην Ευρώπη», επισήμανε. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο επίσης για κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και του καθεστώτος Λουκασένκο και ειδικότερα μίλησε για περιοριστικά μέτρα κατά σημαντικών τομέων.

«Αυτό θα σταματήσει τις εξαγωγές προϊόντων από ορυκτά καύσιμα μέχρι τον καπνό, την ξυλεία, το τσιμέντο, τον σίδηρο και τον χάλυβα. Θα επεκτείνουμε και στη Λευκορωσία τους περιορισμούς στις εξαγωγές για τα προϊόντα διπλής χρήσης που ελήφθησαν και για τη Ρωσία», σημείωσε η κ. φον ντερ Λάιεν. Ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις για τους Λευκορώσους που βοηθούν την Μόσχα. 

Η ίδια επανέλαβε παράλληλα ότι σημαντικές ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT, ενώ αναφέρθηκε και στις κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Τέλος, τόνισε την συμβολή της ΕΕ και στη βοήθεια που θα προσφέρει στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Μήνυμα ΝΑΤΟ προς Ρωσία: Ενισχύουμε την Ουκρανία και με σημαντικής ισχύος οπλικά συστήματα

Tην αποφασιστικότητά τους για την ενίσχυση της Ουκρανίας, με παράδοση σημαντικής ισχύος οπλικών συστημάτων και παροχή οικονομικής βοήθειας, διατρανώνουν όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σε μήνυμά τους με αποδέκτη τη Ρωσία. 

“Χιλιάδες αντιαρματικά όπλα, εκατοντάδες πύραυλοι αεράμυνας και χιλιάδες αποθέματα φορητών όπλων και πυρομαχικών αποστέλλονται στην Ουκρανία (…) Η Ουκρανία έχει ήδη λάβει κρίσιμης σημασίας όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων, από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, καθώς και εκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας” διαμηνύουν. 

Η ανακοίνωση της Συμμαχίας:

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν την πολιτική και πρακτική υποστήριξή τους στην Ουκρανία, καθώς αυτή συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στην ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας. Χιλιάδες αντιαρματικά όπλα, εκατοντάδες πύραυλοι αεράμυνας και χιλιάδες αποθέματα φορητών όπλων και πυρομαχικών αποστέλλονται στην Ουκρανία. Οι Σύμμαχοι παρέχουν επίσης οικονομική βοήθεια και ανθρωπιστική βοήθεια αξίας εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προμηθειών για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις. Βέλγιο, Καναδάς, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει ή εγκρίνουν σημαντικές παραδόσεις στρατιωτικών εξοπλισμός στην Ουκρανία. 

»Η Ουκρανία έχει ήδη λάβει κρίσιμης σημασίας όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων, από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, καθώς και εκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας. Η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ή ανοίγουν τα σύνορά τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Κροατία, η Πολωνία και η Ρουμανία υποδέχονται ήδη Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Ιταλία παρέχει επίσης άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και η Τουρκία έχει εμβαθύνει τους αμυντικούς της δεσμούς με την Ουκρανία και έχει παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: 

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι Σύμμαχοι ενισχύουν την υποστήριξή τους την Ουκρανία, με πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό, οικονομική βοήθεια και ανθρωπιστική βοήθεια. Η αυτοάμυνα είναι δικαίωμα που κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ και οι Σύμμαχοι βοηθούν την Ουκρανία να διατηρήσει αυτό το δικαίωμα. Αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα της πλήρους υποστήριξης του ΝΑΤΟ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». 

»Αυτές οι πρόσθετες συνεισφορές βασίζονται στην πολυετή βοήθεια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ έχει βοηθήσει στην εκπαίδευση, χρηματοδότηση και μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων και των αμυντικών θεσμών της Ουκρανίας από το 2014. Στην τρέχουσα κρίση, η Συμμαχία βοηθά στον συντονισμό των αιτημάτων της Ουκρανίας για βοήθεια και υποστηρίζει τους Συμμάχους στην παράδοση ανθρωπιστικής και μη θανατηφόρας βοήθειας».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα