Πόλεμος στην Ουκρανία: Όποιος κυκλοφορεί μετά τις 17.00 θεωρείται εχθρός - Νέο μήνυμα Ζελέσκι. Σε κλοιό το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όποιος κυκλοφορεί μετά τις 17.00 θεωρείται εχθρός - Νέο μήνυμα Ζελέσκι. Σε κλοιό το Κίεβο

Σε κλοιό το Κίεβο από ρωσικά στρατεύματα. Οι Ουκρανοί  αντιστέκεται, ενώ οι  μαίνονται οι σφοδρές

Στο Κίεβο ακούγονται σφοδρά πυρά από διάφορα σημεία. Οι κάτοικοι παραμένουν σε καταφύγια ή στο μετρό ψάχνοντας τρόπο να προστατευτούν. 

Δύο πύραυλοι έπληξαν περιοχές νοτιοδυτικά στο Κίεβο στην Ουκρανία.Ένας από τους πυραύλους προσγειώθηκε στην περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο του Ζουλιάν.
Ένας άλλος μάρτυρας είπε ότι οι πύραυλοι έπληξαν σύμπλεγμα κατοικιών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή θανάτους.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο- “Όποιος κυκλοφορεί στον δρόμο μετά τις 17.00 θα αντιμετωπίζεται ως εχθρός”

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα την αυστηροποίηση των όρων της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ στο Κίεβο, λόγω της ρωσικής εισβολής, προειδοποιώντας πως κάθε άνθρωπος που θα κυκλοφορεί στον δρόμο μεταξύ 17.00 και 08.00 θα αντιμετωπίζεται από τις αρχές ως εχθρός.

  “Όλοι οι πολίτες που θα βρίσκονται στον δρόμο κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα θεωρούνται μέλη ομάδων σαμποτάζ και αναγνώρισης του εχθρού”, ανέφερε ο Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram.

Увага! Задля більш ефективної оборони столиці та безпеки її мешканців від сьогодні, 26 лютого 2022 року, комендантська година діятиме з 17:00 до 08:00.

Такий час комендантської години запроваджується до ранку 28 лютого.

— Віталій Кличко (@Vitaliy_Klychko) February 26, 2022

Υπό πολιορκία η Μαριούπολη

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA, Γιάννης Χαραμίδης αυτή την ώρα οι βομβαρισμοί έχουν σταματήσει, και υπάρχει κινητικότητα των πολιτών.

Ο στρατός έχει ασφαλίσει και τη γέφυρα που περνά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και το λιμάνι καθώς αποτελούν κρίσιμα σημεία και πρέπει να οχυρωθούν προκειμένου να μην υπάρξει απόβαση του ρωσικού στρατού.

Την ίδια ώρα έντονη είναι η παρουσία του στρατού και στους δρόμους, ενώ όπως είπε ο ρεπόρτερ Γιάννης Χαραμίδης, η πολιτοφυλακή κόβει κορμούς δέντρων προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μπλόκο στα ρωσικά άρματα μάχης.

Ελέγχουμε το Κίεβο και τις γύρω πόλεις - Νέο μήνυμα Ζελένσκι

Ελέγχουμε το Κίεβο και τις γύρω πόλεις - Νέο μήνυμα μέσω Facebook στέλνει ο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Πολεμήσαμε με επιτυχία τις επιθέσεις του εχθρού. Το Κίεβο και οι πόλεις κλειδιά ελέγχονται από τον στρατό μας

 Αναλυτικά το μήνυμα Ζελένσκι:

«Σταθήκαμε όρθιοι και πολεμήσαμε με επιτυχία τις επιθέσεις του εχθρού. Οι μάχες συνεχίζονται. Σε πολλές πόλεις και περιοχές της πολιτείας μας. Αλλά ξέρουμε ότι προστατεύουμε, - τη χώρα, τη γη, το μέλλον των παιδιών. Το Κίεβο και οι βασικές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό μας.

  «Αντιστεκόμαστε και με επιτυχία απωθούμε τις επιθέσεις του εχθρού. Η μάχη συνεχίζεται

«Οι εισβολείς ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να εγκαταστήσουν εκεί τις μαριονέτες τους, όπως στο Ντονέτσκ. Χαλάσαμε το σχέδιό τους»

«Ο εχθρός χρησιμοποίησε τα πάντα εναντίον μας: πυραύλους, καταδιωκτικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα, σαμποτέρ, αλεξιπτωτιστές», συμπλήρωσε, λέγοντας πως η Μόσχα έπληξε κατοικημένες περιοχές και επιχειρεί να καταστρέψει εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης.

Καλώντας τους Δυτικούς να είναι πιο αποφασιστικοί προς τη Ρωσία, σημείωσε πως η Ουκρανία έχει «το δικαίωμα να πετύχει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 «Έχουμε ήδη σχεδόν την πλήρη στήριξη από τις χώρες της ΕΕ για την αποσύνδεση της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT. Ελπίζω η Γερμανία και η Ουγγαρία να έχουν το θάρρος να στηρίξουν αυτήν την απόφαση. Εμείς έχουμε το κουράγιο να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Απευθυνόμενος προς τον ρωσικό λαό, τον κάλεσε να πει στο Κρεμλίνο «ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει αμέσως».

«Γνωρίζουμε πως πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία είναι απλά σοκαρισμένοι από την αθλιότητα και τη σκληρότητα της κυβέρνησης», τόνισε.

 Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι. Εχετε την πλήρη υποστήριξή μας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε οΚυριάκος Μητσοτάκης,μ ε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντόμιρ Ζελένσκι.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στη χώρα του σε αυτές τις δύσκολες ώρες του πολέμου και  επανέλαβε ότι η Ελλάδα από την αρχή τάχθηκε υπέρ των πιο αυστηρών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας.

Δήλωσε έτοιμος να παράσχει βοήθεια προς την Ουκρανία σε τομείς που θα ζητηθεί και ανέφερε ότι τα Ελληνικά Γενικά Προξενεία στην Οδησσό και τη Μαριούπολη συνεχίζουν να λειτουργούν.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την καθαρή θέση της Ελλάδας και του ίδιου προσωπικά, από την πρώτη στιγμή, υπέρ της χώρας του και ζήτησε τη συνέχιση της στήριξης στο πλαίσιο της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι από το Υπουργείο Υγείας αποστέλλεται προς την Ουκρανία, ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε εκτενή συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών

Πυρά  στη Μαριούπολη, το Χάρκοβο και άλλες μεγάλες πόλεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι σειρήνες ηχούν ξανά. Από το πρωί ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει τα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας και προωθείται προς το κέντρο της πόλης, με στόχο να καταλάβει τα κυβερνητικά κτίρια και να ρίξει την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
 
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι σφοδρές συγκρούσεις σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης, ενώ φαίνεται πως όλοι πλέον περιμένουν μια μεγάλη επίθεση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από στιγμή σε στιγμή. 

Χθες το βράδυ τραυματίστηκαν 35 άνθρωποι, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απώθησε επίθεση ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανική βάση δυτικά του Κιέβου στη διάρκεια της νύχτας, περίπου επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

 Ετοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο είναι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, με τον ίδιο ωστόσο να απαντάει αρνητικά σε αυτό το ενδεχόμενο και να καλεί τον κόσμο να αντισταθεί.  

Τουλάχιστον 198 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εν μέσω ρωσικών επιθέσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής του υπουργείου Υγείας της χώρας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τρία παιδιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, 1.115 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων 33 παιδιών. Δεν είναι ωστόσο, σαφές αν αναφερόταν μόνο σε απώλειες αμάχων.

Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή της βορειοανατολικής πόλης Σούμι ανακοίνωσε πως αυτή την ώρα διεξάγονται μάχες στους δρόμους της πόλης και κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους. 

Κανένας νεκρός από τον πύραυλο στην πολυκατοικία στο Κίεβο

Κυβερνητικές πηγές της Ουκρανίας τονίζουν ότι δεν υπάρχει νεκρός από το χτύπημα στην πολυκατοικία στα νοτιοδυτικά του Κιέβου. Γίνεται λόγος για 6 τραυματίες.

 Μάχες κοντά στις πόλεις Χερσώνα, Μικολάιβ και Οδησσό

Παράλληλα, η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως περιοχές κοντά στις πόλεις Σούμι, Πολτάβα και Μαριούπολη επλήγησαν από αέρος, με πυραύλους ρωσικούς πυραύλους κρουζ Kalibr να εκτοξεύονται εναντίον της χώρας από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ουκρανία ανέφερε νωρίτερα επίθεση σε στρατιωτική βάση κοντά στο κέντρο του Κιέβου η οποία όπως είπε αποκρούστηκε.

Το Λονδίνο αμφισβητεί την κατάληψη της Μελιτόπολης

Οι βρετανικές αρχές αμφισβητούν τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί κατάληψης της Μελιτόπολης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ο υπουργός ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλειου Τζέιμς Χίπεϊ ανέφερε: «Ολοι οι αρχικοί ρωσικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομενης της Μελιτόπολης που ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν (....) δεν μπορούμε να δούμε κάτι που να το υποστηρίζει αυτό, όλοι οι ρωσικοί στόχοι είναι ακόμη σε ουκρανικά χέρια».

Νωρίτερα, ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Μελιτόπολη στη νοτιοανατολική ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ρωσικά στρατεύματα έπληξαν εκατοντάδες στόχους στρατιωτικών υποδομών και κατέστρεψαν αρκετά αεροσκάφη και δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα και οχήματα πυροβολικού.

.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα