Ρωσία: Κομβόι στρατιωτικών φορτηγών κατευθύνεται στα σύνορα με την Ουκρανία

Ρωσία: Κομβόι στρατιωτικών φορτηγών κατευθύνεται στα σύνορα με την Ουκρανία

Ραγδαίες εξελίξεις στην ανάπτυξη του ρωσικού στρατού

Μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες θεάθηκε να κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα, στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Είναι προφανές ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να ενισχύσει την στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, έπειτα και από την έγκριση του κοινοβουλίου για χρήση στρατού στο εξωτερικό.

Ουκρανία: Μόνη ενάντια στο μεγαλύτερο στρατό της Ευρώπης – Η σύγκριση δυνάμεων «Δαβίδ και Γολιάθ»

Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, αφού ο Πούτιν αναγνώρισε τις δύο αυτονομιστικές ρωσόφωνες περιοχές στη χώρα, ενώ το κοινοβούλιο της Ρωσίας έδωσε το «πράσινο φως» για να αποσταλεί στρατός, σε περίπτωση εισβολής.

Σύμφωνα με τον independent.co.uk, ισχυρές ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να κυκλώνουν τα σύνορα της Ουκρανίας, τόσο στη στεριά, όσο και στη θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα το Κίεβο εκπαιδεύει πολίτες στη χρήση όπλων.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία έχει τοποθετήσει στρατιώτες, τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς στα σύνορα, ενώ από την ναυτική βάση που διατηρεί στη Κριμαία, έχει βγάλει στόλο στη Μαύρη Θάλασσα.


Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ουκρανία διαθέτει 250.000 στρατιώτες, ενώ μπορεί να προσθέσει ως έφεδρους ακόμη 130.000 άτομα. Στον αντίποδα, η Ρωσία έχει σχεδόν 1 εκατ. στρατιώτες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει το λιγότερο ακόμη τόσους ως εφέδρους.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας για την ανισότητα μεταξύ των δύο στρατών, ο Vadym Prystaiko, πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι είναι ατυχές που η χώρα του δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ.

«Δεν είμαστε μέρος αυτής της οικογένειας και αντιμετωπίζουμε μόνοι μας τον μεγαλύτερο στρατό στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

   
Τα όπλα στους πολίτες
Ο στρατός της Ουκρανίας αποφάσισε να εκπαιδεύσει σε λίγα 24ωρα τους πολίτες, δίνοντας όπλα ακόμη και σε μικρά παιδιά.

Φωτογραφίες που δημοσίευσε το AP, δείχνουν παιδιά να κραδαίνουν όπλα και σφαίρες, ενώ στα περίχωρα του Κιέβου βρίσκονται παραστρατιωτικοί και εθελοντές από διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Βέβαια, με βάση ΜΜΕ του εξωτερικού, προκύπτουν ερωτήματα για τις παραστρατιωτικές ομάδες, καθώς θεωρείται ότι συνδέονται με εθνικιστικές ή μισθοφορικές οργανώσεις.

Ουκρανία: Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες στις περιοχές των ρωσόφωνων-Πυροτεχνήματα και βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ

Δυτικοί αξιωματούχοι θεωρούν ντοκουμέντο της δεύτερης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τις φάλαγγες των ρωσικών αρμάτων που καταγράφηκαν να κινούνται προς τα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας μέσα στη νύχτα.
Tο Κρεμλίνο κάνει λόγο για “ειρηνευτική” δύναμη, όπως προβλέπει το διάταγμα αναγνώρισης της ρωσόφωνων περιοχών που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα με τα πυροτεχνήματα και τους πανηγυρισμούς των Ρωσόφωνων αναφέρθηκαν βομβαρδισμοί σε δεκάδες σημεία του μετώπου και σε κατοικημένες περιοχές. Οι Ουκρανοί λένε ότι σκοτώθηκαν 2 στρατιώτες τους και τραυματίστηκαν 12, οι Ρωσόφωνοι αναφέρουν 3 νεκρούς αμάχους. Το Κίεβο χαρακτηρίζει fake news αυτές τις εικόνες που μετέδωσαν ρωσικά κανάλια από την εξόντωση δήθεν Ουκρανών σαμποτέρ όταν επιχείρησαν να μπουν στο ρωσικό έδαφος.

«Απαιτούμε από αυτούς που κατέλαβαν και κρατούν την εξουσία στο Κίεβο να σταματήσουν άμεσα τις πολεμικές επιχειρήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, όλη η ευθύνη για τη συνέχιση της αιματοχυσίας θα βαρύνει το καθεστώς που ελέγχει την επικράτεια της Ουκρανίας»,προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος.

Περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες πέρασαν στο Ντονμπάς τη νύχτα, αναφέρει σήμερα το Κίεβο. Ο πρόεδρος Ζελένσκι συνιστά ψυχραιμία στους πολίτες και υπογραμμίζει ότι σήμερα είναι η ώρα για έμπρακτη στήριξη προς το Κίεβο και όχι κούφιες αποδείξεις.

«Δεν φοβόμαστε κανέναν και τίποτα. Δεν χρωστάμε τίποτα και σε κανέναν. Και δεν θα δώσουμε το παραμικρό σε κανέναν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ερώτημα είναι αν ο ρωσικός στρατός θα περιοριστεί μόνο στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ για να εδραιώσει τη ρωσική κυριαρχία όπως έκανε πριν από 8 χρόνια στην Κριμαία και πριν από 14 χρόνια στη Νότια Οσετία, στον πόλεμο με τη Γεωργία.

«Φοβάμαι ότι θα δούμε περαιτέρω παραλογισμό από τη Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Τους φόβους της Δύσης για το επόμενο βήμα του Πούτιν παρουσίασε γλαφυρά αναλυτής του CNN.

«Ανησυχούν ότι οι Ρώσοι δεν θα περιοριστούν σε μια «ειρηνευτική» δύναμη εδώ, αλλά ότι ίσως θα επιχειρήσουν να φτιάξουν μια «γέφυρα» προς την Κριμαία. Κατόπιν, επικαλούμενοι κινδύνους, θα κινηθούν βορειότερα, για να διατηρήσουν σε απόσταση τους αντιμαχόμενους. Υπάρχει φόβος ότι θα φτάσουν μέχρι τον ποταμό Δνείπερο και θα διεκδικήσουν όλα αυτά τα εδάφη. Εάν ο ουκρανικός στρατός αντισταθεί, υπάρχει κίνδυνος οι Ρώσοι να τους περικυκλώσουν και να τους απομονώσουν. Αυτό θα σημάνει μια πολύ μικρότερη Ουκρανία και έναν εντελώς διαφορετικό χάρτη».

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Ρουντένκο διευκρίνισε ότι η Μόσχα αναγνώρισε τις Δημοκρατίες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ στα όρια των εδαφών που ελέγχουν σήμερα οι Ρωσόφωνοι, δηλαδή αφήνοντας απέξω την περιοχή της Μαριούπολης και τους Έλληνες ομογενείς που ζουν εκεί. Εντελώς διαφορετική ερμηνεία έδωσε ο τοπικός ηγέτης του Ντονέτσκ λέγοντας ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί αργότερα.

Στο διάγγελμά του που διήρκεσε σχεδόν μια ώρα ο Πούτιν χαρακτήρισε τεχνητό κράτος την Ουκρανία ενώ εντόπισε τις ρίζες της κρίσης στις επιλογές των Μπολσεβίκων κατά την ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Οι αρχές του Λένιν για την οικοδόμηση του κράτους δεν ήταν μόνο λανθασμένες. Ήταν χειρότερες από λάθος. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991 αυτό έγινε απολύτως φανερό»,επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν είπε ότι η σχεδιαζόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ απειλεί άμεσα την ασφάλεια της Ρωσίας, καθώς αμερικανικοί πύραυλοι Τόμαχοκ θα μπορούσαν να πλήξουν τη Μόσχα μέσα σε λίγα λεπτά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα