Ουκρανία: Ελπίδες για εκεχειρία από Πούτιν και Μακρόν – Μπρα ντε φερ Μόσχας - Ουάσιγκτον

Ουκρανία: Ελπίδες για εκεχειρία από Πούτιν και Μακρόν  –  Μπρα ντε φερ Μόσχας - Ουάσιγκτον

Ελπίδες για εκεχειρία στην Ουκρανία μετά την επικοινωνία που είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Εμανουέλ Μακρόν .

Για την ανάγκη να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση στην Ουκρανία συμφώνησαν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες με αυτό τον στόχο και θα εργαστούν στην κατεύθυνση διεξαγωγής μιας πιθανής διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με τη Ρωσία, την Ουκρανία και συμμάχους ώστε να εγκατασταθεί μια νέα τάξη ασφαλείας στη Ευρώπη, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει στον Μακρόν ότι η πρόσφατη κλιμάκωση είναι αποτέλεσμα των ενεργειών των δυνάμεων του Κιέβου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι οι προβοκάτσιες των ουκρανικών δυνάμεων είναι ο λόγος της κλιμάκωσης», ανέφερε το Κρεμλίνο και πρόσθεσε ότι στην επικοινωνία τους ο Πούτιν εξέφρασε στον Μακρόν την «σοβαρή ανησυχία» του για την κλιμάκωση κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία.

Την άμεση κατάπαυση πυρός στο Ντονμπάς ζήτησε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, σε μια προσπάθεια επίλυσης της ρωσό-ουκρανικής κρίσης.

Τη δήλωσε αυτή έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, η οποία διήρκησε για μισή ώρα, ωστόσο δεν διέρρευσαν άλλες πληροφορίες σχετικά με το τι συζήτησαν οι δυο ηγέτες.

Σύμφωνα με την γαλλική πλευρά, η συζήτηση αυτή χαρακτηρίστηκε ως «η έσχατη λύση για να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η δήλωση-πρόθεση του Ζελένσκι έρχεται λίγες ώρες μετά από εκείνη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κάλεσε το Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αυτονομιστές του Ντονμπάς, ώστε να βρεθεί μια λύση και να σταματήσουν οι συρράξεις.

Ουκρανία: Ο Μακρόν θα μιλήσει εντός των επομένων ωρών με Μπάιντεν και Σολτς

Προβοκάτσια οι διαρκές αναφορές της Δύσης σε ημερομηνίες εισβολής στην Ουκρανία
Το Κρεμλίνο σχολίασε ως προβοκάτσια τις συνεχείς προβλέψεις που κάνει η Δύση για μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντιμίτρι Πεσκόφ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δίνει καμία σημασία σε τέτοιες δηλώσεις.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε πως τέτοιες προβλέψεις μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της έντασης και οι επιπτώσεις να είναι ανεπανόρθωτες.

«Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια τεράστια αντίθεση ανάμεσα στην υστερία που παρατηρείται στα μέσα ενημέρωσης αυτών των χωρών και στη φύση των διαπραγματεύσεων. Ναι, τίθενται ερωτήματα όπως ‘σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχουν σχέδια επιθετικότητας’, αλλά με έναν πολύ διπλωματικό τρόπο», δήλωσε ο Πεσκόφ για το κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή πως είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες ημέρες, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για την κρίση στην Ουκρανία

Σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, οι μονάδες της πρώτης γραμμής έχουν λάβει εντολές εισβολής από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα ρωσικά στρατεύματα είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε εισβολή και οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι διοικητές που βρίσκονται στα σύνορα έχουν εκπονήσει τα σχέδια για το πως θα ελιχθούν οι μονάδες στο πεδίο της μάχης.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ρωσία έχει ολοκληρώσει την στρατιωτική προετοιμασία και πλέον προχωράει βήμα βήμα στο να καλλιεργήσει την ένταση και να διαμορφώσει το σκηνικό για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Για όλους αυτούς του λόγους ο Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε σε έκταση συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στο οποίο θα συζητηθούν οι εξελίξεις για την Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει αλλάξει τη θέση του και αναμένει εντός των επόμενων ημερών την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα