Ουκρανία: Αποτροπή πολέμου σε τεταμένο κλίμα - Ανοιχτό το ενδεχόμενο της ρωσικής εισβολής δηλώνουν οι ΗΠΑ

Ουκρανία: Αποτροπή πολέμου σε τεταμένο κλίμα - Ανοιχτό το ενδεχόμενο της ρωσικής εισβολής δηλώνουν οι ΗΠΑ

Οι σχέσεις Δύσης - Ρωσίας παραμένουν σε τεντωμένο σχοινί παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης και την πλάνα στρατευμάτων να αποχωρούν από τα σύνορα Ρωσίας Ουκρανίας.
Αμαξοστοιχίες με ρωσικά τανκς περνούν τη γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Γερμανοί αναλυτές αποδίδουν την απόσυρση των στρατευμάτων από την Κριμαία στην σκληρή στάση Σόλτς κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Βλαδιμίρ Πούτιν.

Οι κοινές ασκήσεις εδάφους και αέρος συνεχίζονται στη Λευκορωσία.

Και ενώ η Ρωσία υποστηρίζει οτι αποσύρει τα στρατεύματά της το ΝΑΤΟ επιμένει οτι συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο έδαφος. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η Ρωσία συνεχίζει τη στρατιωτική ενίσχυση και δεν έχουμε λάβει απάντηση σε ένα γραπτό έγγραφο ή γραπτές προτάσεις που στείλαμε στη Ρωσία στις 26 Ιανουαρίου»,δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολντερμπεργκ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Τζο Μπάιντεν.

«Δεν έχουμε ακόμα επιβεβαιώσει ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αποχωρήσει. Οι αναλυτές αναφέρουν οτι παραμένουν ακόμα πολλά στρατεύματα σε σημαντικά σημεία και αποτελούν απειλή», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας,Βολοδίμιρ Ζελένσκι.

«Μας ενώνει η θέληση μας να ζούμε σε συνθήκες ειρήνης μια ευτυχισμένη ζωή μαζί με τις οικογένειες, τους γονείς και τα παιδιά μας. Έχουμε το απόλυτο δικαίωμα σε αυτό επειδή το σπίτι μας είναι η Ουκρανία»,δηλώσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Οικονομικός πόλεμος
Την ίδια στιγμή εντείνονται οι σχέσεις Βρετανίας Ρωσίας μετά τις δηλώσεις Λαβρόφ περί αντιποίνων κάνοντας λόγο για καλλιέργεια ρωσοφοβικών συναισθημάτων.

«Εάν αυτός ο νόμος εφαρμοστεί, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, δεν έχω καμία αμφιβολία οτι το κοινοβούλιό μας να εφαρμόσει αντίστοιχες νομοθεσίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προωθεί νομοθεσία που αφορά την επιβολή πιθανών κυρώσεων στους Ρώσους ολιγάρχες που δραστηριοποιούνται στο Σίτι του Λονδίνου.

Οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μόνο εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά το εύρος τους μεγαλώνει την τελευταία εβδομάδα.

megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα