Πούτιν: Η Ρωσία δε θέλει πόλεμο με την Ευρώπη – Σολτς: Απαιτούμε αποκλιμάκωση 

Πούτιν: Η Ρωσία δε θέλει πόλεμο με την Ευρώπη – Σολτς: Απαιτούμε αποκλιμάκωση 

Η Ρωσία δε θέλει πόλεμο, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο διαλόγου με τη Δύση, σύμφωνα με το BBC.

Ερωτηθείς αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πολέμου στην Ευρώπη, επισήμανε ότι η γενιά του δεν μπορεί να φανταστεί πόλεμο στην Ευρώπη, ωστόσο πρόσθεσε ότι η ήπειρος έχει ζήσει τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990, ο οποίος -όπως ισχυρίστηκε- ότι ξεκίνησε από το ΝΑΤΟ.

Τόνισε ότι η Ρωσία δε θέλει πόλεμο και στο πλαίσιο αυτό είχε υποβάλει προτάσεις για την έναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις της Ρωσίας.

Όπως είπε, οι βασικές απαιτήσεις δεν έχουν εκπληρωθεί από το ΝΑΤΟ και η Συμμαχία έχει υποχρέωση να μην ενισχύσει την ασφάλειά του σε βάρος άλλων χωρών.

Ωστόσο, λέει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τα θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και των πυραύλων.

Λαβρόφ: Πληροφοριακή τρομοκρατία η υστερία της Δύσης περί ρωσικής "εισβολής

Σολτς: Απαιτούμε αποκλιμάκωση 

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς, τόνισε ότι η συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία θεωρείται απειλή και είναι «ακατανόητη».

Απαίτησε δε να υπάρξει «αποκλιμάκωση» στην περιοχή υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό ότι «δεν θα ακολουθήσει πόλεμος».

Ο Γερμανός καγκελάριος πρόσθεσε ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι «αδιαπραγμάτευτη» και επιθυμία του είναι να υπάρξει διάλογος. Οι συνομιλίες δεν πρέπει να φτάσουν σε «αδιέξοδο», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον Πούτιν να στείλει τους διαπραγματευτές του με «θετική διάθεση για να μπορέσουμε να επιτύχουμε πρόοδο».

«Η ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη Ρωσία, όχι εναντίον της Ρωσίας», επισήμανε. 

Συμπλήρωσε ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη έχουν κοινή αντίληψη ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση, όσο δύσκολη κι αν είναι. «Πρέπει όλοι να είμαστε γενναίοι και υπεύθυνοι στις πράξεις μας», υπογράμμισε.

Κρίση στην Ουκρανία - Στόλτεμπεργκ: Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης από τη Ρωσία

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα