Ουκρανία: Βήματα αποκλιμάκωσης από τη Ρωσία που αποσύρει δυνάμεις από τα σύνορα – Επιφυλακτική η Δύση

Ουκρανία: Βήματα αποκλιμάκωσης από τη Ρωσία που αποσύρει δυνάμεις από τα σύνορα – Επιφυλακτική η Δύση

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας - Ουκρανίας. Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την επιστροφή ορισμένων στρατιωτικών δυνάμεων στις βάσεις τους. Την ίδια ώρα, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς φθάνει σήμερα στη Μόσχα σε μία ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί ο πόλεμος στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας. Πάντως, αμερικανική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα Mirror ότι η ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα γίνει αύριο στις τρεις τα ξημερώματα.
Οι πρώτες εικόνες από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη μέρα που προσγειώθηκε στη Μόσχα ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία. Ουκρανία, Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Στο χθεσινό του διάγγελμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε υιοθετήσει τις αμερικανικές διαρροές περί επικείμενης επίθεσης την Τετάρτη ζητώντας από πολιτικούς και επιχειρηματίες να μην εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

Από χθες οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας επισήμαναν ότι παραμένει ανοιχτό το «κρίσιμο παράθυρο για διπλωματία» αν η Ρωσία οπισθοχωρήσει από τις απειλές της κατά της Ουκρανίας.

Τζο Μπάιντεν και Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζουν ότι δεν έχουν χαθεί όλες οι ελπίδες για μια διπλωματική λύση της ουκρανικής κρίσης, ενώ προειδοποίησαν ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.

Οι πρώτες αντιδράσεις των Ουκρανών μετά την απόσυρση των στρατευμάτων
Στην Ουκρανία επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Διπλωματικές πηγές του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσαν ότι η κίνηση της Ρωσίας για απομάκρυνση δυνάμεων δείχνει ότι υπάρχει καλή θέληση από τη μεριά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Το Κίεβο παραμένει σε ρυθμούς κανονικότητας, καθώς όλα λειτουργούν κανονικά και δεν έχει επικρατήσει πανικός.

Τι λένε οι Ρώσοι για την απόσυρση των στρατευμάτων
Από την πλευρά της Ρωσίας πηγές αναφέρουν ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια που γίνονταν στα νοτιοδυτικά της χώρας, όπου και αναμενόταν η εισβολή, αποχωρούν, διότι ολοκληρώθηκαν.

Σημειώνεται ότι πριν από ένα χρόνο έγιναν πάλι στρατιωτικά γυμνάσια στο ίδιο σημείο, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, σχολίασε ότι η σημερινή μέρα θα περάσει στην ιστορία ως μέρα κατάπτωσης της πολεμικής προπαγάνδας που έγινε το διάστημα αυτό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα