Πάπας Βενέδικτος: Το Βατικανό εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση συγκάλυψης των κακοποιητών ιερέων

Πάπας Βενέδικτος: Το Βατικανό εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση συγκάλυψης των κακοποιητών ιερέων

Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις από ομάδα ερευνητών στο Μόναχο, σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, Βενέδικτος, γνώριζε για ιερείς που είχαν κακοποιήσει παιδιά όσο ο ίδιος ήταν Αρχιεπίσκοπος Μονάχου, από το 1977 έως το 1982, χωρίς όμως να προβεί σε κάποια τιμωρητική δράση εναντίον των δραστών, οι οποίοι συνέχισαν να ασκούν την ποιμαντική, το Βατικανό εξέδωσε ανακοίνωση.

Μέλη της ερευνητικής επιτροπής παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου στη Γερμανία, όπου αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς του Βενέδικτου ότι και ο ίδιος είχε μάθει εκ των υστέρων για τα περιστατικά.

Στην ανακοίνωσή του, το Βατικανό τόνισε ότι θα περιμένει την δημοσίευση του πλήρους εγγράφου με τα ευρήματα της έρευνας, πριν σχολιάσει περαιτέρω. «Η Αγία Έδρα θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στο έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου είναι προς το παρόν άγνωστο. Τις επόμενες ημέρες… η Ιερά Έδρα θα είναι σε θέση να το εξετάσει προσεκτικά και λεπτομερώς», ανέφερε.

«Επαναλαμβάνοντας της ντροπή και μεταμέλειά της για τις καταχρήσεις που διαπράττουν κληρικοί σε βάρος ανηλίκων, η Αγία Έδρα εκφράζει την εγγύτητά της με όλα τα θύματα και επιβεβαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία των ανηλίκων και τη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για αυτούς», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τι ανακοίνωσε η επιτροπή έρευνας – Το έγγραφο που «καίει» τον πρώην Πάπα
Ο δικηγόρος Μάρτιν Πους, μέλος της ερευνητικής επιτροπής που προέβη σήμερα στις αποκαλύψεις, σχολίασε σχετικά με τον Πάπα Βενέδικτο ότι «Είχε ενημερωθεί για τα γεγονότα και πιστεύουμε ότι μπορεί να κατηγορηθεί για ανάρμοστη συμπεριφορά σε τέσσερις περιπτώσεις».

«Δύο από αυτές τις υποθέσεις αφορούν καταχρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του Πάπα Βενέδικτου. Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες παρέμειναν ενεργοί στην ποιμαντική».

«Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξαν υποθέσεις κακοποίησης», είπε ο Πους, αναφερόμενος στον Βενέδικτο. «Σε εκείνες τις περιπτώσεις οι εμπλεκόμενοι ιερείς συνέχισαν το έργο τους χωρίς κυρώσεις. Η εκκλησία δεν έκανε τίποτα».

«Ο Βενέδικτος ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε για ορισμένα γεγονότα, αν και πιστεύουμε ότι δεν είναι έτσι, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε», είπε ο Πους.

Ο δικηγόρος Ulrich Wastl παρουσίασε ένα αντίγραφο των πρακτικών μιας συνάντησης των ηγετών της εκκλησίας του Μονάχου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1980 και στην οποία εξετάστηκε η περίπτωση ενός ιερέα- κακοποιητή, ο οποίος στην αναφορά κατονομάζεται ως «Ιερέας Χ».

Ο δικηγόρος είπε ότι ήταν «έκπληκτος» που ο Βενέδικτος αρνήθηκε ότι ήταν στη συνάντηση, παρά τα πρακτικά που έδειχναν ότι ήταν. «Αυτό είναι κάτι που είναι γραμμένο», είπε ο Wastl, απορρίπτοντας αργότερα την άρνηση του Βενέδικτου ως «δύσκολα αξιόπιστη».

Ο Wastl είπε ότι ο Βενέδικτος είχε υποβάλει δήλωση στους δικηγόρους, στα πλαίσια της έρευνάς τους και συνόψισε την θέση του πρώην Πάπα ως εξής: «Έχετε την απόδειξη ότι υποβλήθηκε ένα συγκεκριμένο έγγραφο, αλλά δεν έχετε την απόδειξη ότι το διάβασα».

Το 2010, η Αρχιεπισκοπή του Μονάχου είπε ότι ο Βενέδικτος δεν γνώριζε ότι ένας ιερέας που εργαζόταν στην αρχιεπισκοπή είχε διαπράξει σεξουαλική κακοποίηση.

Ένας Γερμανός επιζών της κακοποίησης από καθολικούς κληρικούς χαιρέτισε την κριτική των ερευνητών κατά του Πάπα την Πέμπτη.

«Το κτίριο των ψεμάτων για την προστασία του Πάπα Βενέδικτου μόλις κατέρρευσε. Ο Βενέδικτος ήταν συνένοχος στην κακοποίηση πολλών θυμάτων μετά το 1980, θυμάτων του ιερέα Χ», δήλωσε ο Matthias Katsch, ο οποίος διευθύνει την οργάνωση “Eckiger Tisch” που αναζητά δικαιοσύνη για θύματα κακοποίησης.

Ο Katsch λέει ότι ήταν 13 ετών όταν ένας ιερέας στο σχολείο των Ιησουιτών στο Βερολίνο τον κακοποίησε για πρώτη φορά. Το 2010, ο Katsch δημοσιοποίησε την ιστορία του, προκαλώντας μια έκρηξη μαρτυριών από δεκάδες και στη συνέχεια εκατοντάδες άλλους επιζώντες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα