Αφγανιστάν – Η συγκλονιστική ιστορία του βρέφους – σύμβολο της Καμπούλ

Ο μικρός Σαχίλ βρίσκεται πλεον στην αγκαλιά των παππούδων του , δεν μπήκε ποτέ σε κάποιο αεροσκάφος, τον έσωσε ωστόσο η ανθρωπιά ενός νεαρού οδηγού ταξί.
Πριν από έξι μήνες έξω από το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν επικρατούσε το απόλυτο χάος.

Οι Ταλιμπάν είχαν μπει στην Καμπούλ και οι Αμερικανοί με τους νατοϊκούς συμμάχους τους αποχωρούσαν ατάκτως.

Η σκηνή με έναν Αμερικανό κομάντο να σηκώνει πάνω από τον τοίχο του αεροδρομίου ένα βρέφος, έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στην παγκόσμια μνήμη.

Το μικρό παιδί τελικά δεν ήταν όσο τυχερό όσο κάποιοι φαντάζονταν.

Οι στρατιώτες που το πήραν από τα χέρια των γονιών του για να το σώσουν τελικά δεν το έβαλαν ποτέ σε μία ασφαλή αγκαλιά σε μία από τις πτήσεις που μαζικά αναχωρούσαν. Το άφησαν μόνο του, αβοήθητο στο έδαφος. Μπροστά του βρέθηκε ο Χαμέντ Σαφί ένας νεαρός οδηγός ταξί που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε μία από τις πτήσεις προς την ελευθερία.

«Μπήκα στο αεροδρόμιο και είδα ένα μωρό να βρίσκεται στο έδαφος σε πολύ κακή κατάσταση. Κοίταξα γύρω μου, το έδειξα σε πολύ κόσμο αλλά δεν βρήκα κανέναν συγγενή του. Πήρα την γυναίκα μου τηλέφωνο, αρνήθηκα να φύγω με την πτήση για Αμερική και έφερα το μωρό στο σπίτι. Του αγόρασα γάλα και ξεκινήσαμε από τότε να το φροντίζουμε», ανέφερε ο οδηγός ταξί, Χαμέντ Σάφι.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι γονείς του μικρού παιδιού ζήτησαν από το καθεστώς των Ταλιμπάν βοήθεια για να το εντοπίσουν. Οι παρακλήσεις τους έπεσαν στο κενό καθώς οι ίδιοι βρίσκονται στην Μεγάλη Βρετανία και το καθεστώς τους θεωρεί προδότες.

Οι γονείς έκαναν έκκληση σε διεθνή μέσα και το Reuters δημοσίευσε αυτές τις φωτογραφίες, ζητώντας πληροφορίες για την τύχη του. Ο νεαρός οδηγός ταξί επικοινώνησε μαζί τους και τους είπε πως το φροντίζει ο ίδιος και η οικογένειά του. Έξι μήνες μετά ο μικρός επανενώθηκε με τους παππούδες του.

«Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα για εμάς καθώς ξαναβρήκαμε τον εγγονό μου. Είμαι υπόχρεος στα μέσα που μας βοήθησαν να βρούμε και να πάρουμε πίσω το παιδί», δήλωσε ο παππούς του βρέφους.

Ο Χαμέντ Σαφί θυσίασε ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και την οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να σώσει ένα αβοήθητο πλάσμα. Μαζί με την γυναίκα του, του έδωσαν την ασφάλεια που με τόσο βάναυσο τρόπο του στέρησαν τόσο πολλοί τόσο νωρίς. Την στιγμή που άφηνε από την αγκαλιά του τον μικρό Σοχάιλ κατέρρευσε από την συγκίνηση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα