Καζακστάν – Πεδίο μάχης οι δρόμοι – Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας

Καζακστάν – Πεδίο μάχης οι δρόμοι – Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας

Χάος στο Καζακστάν μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις που προκάλεσε η κατακόρυφη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Οι διαδηλώσεις πήραν τη μορφή μαζικής εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης με αποτέλεσμα δεκάδες διαδηλωτές να σκοτωθούν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύχτας στην προσπάθειά τους να εισβάλλουν σε διοικητικά κτίρια στην Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν.
Καταστήματα έχουν λεηλατηθεί, κτίρια έχουν τυλιχθεί στις φλόγες ενώ ακούγονται συνεχώς πυρά αυτόματων όπλων. Ρώσοι αλεξιπτωτιστές αναπτύσσονται στη χώρα,το διαδίκτυο δε λειτουργεί ενώ οι τράπεζες έχουν αναστείλει την λειτουργία τους.

Μόσχα και Άγκυρα πάντως παρακολουθούν στενά τις ταραχές στο Καζακστάν ενώ σιγήν ιχθύος τηρεί προς το παρόν η διεθνής κοινότητα.

Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ανοίγουν πυρ κατά διαδηλωτών στο κέντρο του Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν.

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και οχήματα του στρατού απέκλεισαν το χώρο μπροστά στο δημαρχείο όπου για δεύτερη συνεχόμενη μέρα συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές. Δεκάδες έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες, ανακοίνωσε η αστυνομία του Αλμάτι.

Για δεύτερη νύχτα οι δρόμοι της πόλης θύμιζαν πεδίο μάχης…Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλαν οι αρχές.

Οι διαμαρτυρόμενοι πυρπόλησαν περιπολικά και οχήματα του στρατού. Αργά το βράδυ της Τετάρτης διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Αλμάτι.

Σε βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται πλήθη να ξυλοφορτώνουν αστυνομικούς. 13 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των βίαιων διαδηλώσεων. Σε δύο περιπτώσεις τα πτώματα βρέθηκαν αποκεφαλισμένα, αναφέρουν οι αρχές.

Ο πρόεδρος Κασίμ – Τζομαρτ Τοκάγεφ έκανε λόγο για τρομοκρατική απειλή από το εξωτερικό: «Οι συγκεκριμένες τρομοκρατικές ομάδες στην πραγματικότητα είναι διεθνείς. Έχουν λάβει σοβαρή προετοιμασία και αυτές οι επιθέσεις εναντίον του Καζακστάν μπορεί και πρέπει να θεωρηθούν ως πράξη επιθετικότητας», δήλωσε.

Εικόνες σφοδρών συγκρούσεων και χάους καταγράφηκαν και σε άλλες πόλεις.

Στη χώρα έχει διακοπεί το Internet ενώ πολλά τηλεοπτικά δίκτυα σταμάτησαν τη μετάδοση τους. Η Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι κλείνουν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο πρόεδρος Τοκάγεφ ζήτησε βοήθεια από τις γειτονικές χώρες μέσω του Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, του οποίου ηγείται η Ρωσία.

Οι πρώτες ομάδες Ρώσων αλεξιπτωτιστών ήδη μεταφέρονται στο Καζακστάν στο πλαίσιο ειρηνευτικής αποστολής, όπως ανακοίνωσε η στρατιωτική συμμαχία.

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στο Καζακστάν
Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η χθεσινή ημέρα στο Καζακστάν, με τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών να μην έχουν τέλος.

Ομάδες διαδηλωτών, που ο πρόεδρος του Καζακστάν ονόμασε τρομοκράτες, εισέβαλαν σε αστυνομικά τμήματα και αποθήκες πυρομαχικών και προμηθεύτηκαν αυτόματα όπλα.

Από τις συγκρούσεις, υπάρχουν πολλοί τραυματίες και νεκροί, εκατέρωθεν.

Η επίσημη ηγεσία του Καζακστάν καταγγέλλει ότι πολλοί από τους ένοπλους κρύβονται πίσω από τους άοπλους διαδηλωτές.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν όρισε νέα κυβέρνηση και έκανε έκκληση για βοήθεια στον Οργανισμό Συλλογικής Ασφάλειας.

Η έκκληση βρήκε ανταπόκριση και σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες κομάντο της Συλλογικής Ασφάλειας, κυρίως Ρώσοι, φτάνουν στο Καζακστάν, με σκοπό να βοηθήσουν την κυβέρνηση να επανακτήσει τον έλεγχο στην Αλμάτι και σε άλλες πόλεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα