Τραγωδία με λεωφορείο στη Βουλγαρία - Το μικρότερο θύμα 4 ετών. Ξεκληρίστηκαν οικογένειες

Τραγωδία με λεωφορείο στη Βουλγαρία - Το μικρότερο θύμα 4 ετών. Ξεκληρίστηκαν οικογένειες

Το μικρότερο θύμα της τραγωδίας είναι παιδί 4 ετών. Σώθηκαν επτά άτομα που κατάφεραν να σπάσουν τα τζάμια του φλεγόμενου λεωφορείου.

Μετά το ξέσπασμα της φωτιάς οι επιβάτες που κάθονταν στο πίσω μέρος του λεωφορείου κατάφεραν να σπάσουν το πίσω τζάμι. Έτσι κατάφεραν να σωθούν επτά άνθρωποι, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Οι επιζώντες είναι τραυματισμένοι. Έχουν χάσει συγγενείς και τα παιδιά τους. Μάλιστα για να βγουν από το λεωφορείο πήδηξαν από τα παράθυρα για να γλιτώσουν.

Ανακοίνωσε η επικεφαλής του κέντρου θεραπείας εγκαυμάτων που μεταφέρθηκαν οι τραυματίες από το τραγικό δυστύχημα με το λεωφορείο που συνέβη στη Βουλγαρία με 46 νεκρούς ανάμεσά τους 12 παιδιά

Επτά άνθρωποι, που κατάφεραν να βγουν έξω από το φλεγόμενο όχημα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών Πιρόγκοφ της βουλγαρικής πρωτεύουσας, της Σόφιας, και νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με το προσωπικό του νοσοκομείου.

Ο Νικολάι Νικόλοφ, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, ανέφερε ότι η τραγωδία, που εκτυλίχθηκε στις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σε τμήμα αυτοκινητοδρόμου κοντά στο χωριό Μπόσνεκ, κάπου 40 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Σόφιας, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 από τους 53 επιβαίνοντες ενώ επτά «μπόρεσαν να σωθούν» πηδώντας από το φλεγόμενο λεωφορείο.

Ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ δήλωσε ότι πτώματα ήταν "στοιβαγμένα μέσα στο όχημα και είχαν γίνει στάχτη".

"Η εικόνα είναι τρομακτική, τρομακτική. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν", είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους ευρισκόμενος στον τόπο του δυστυχήματος.

Οπως είπε ο επικεφαλής της βουλγαρικής υπηρεσίας ερευνών Μπόροσλαβ Σαράφοβ, τέσσερα λεωφορεία από ένα ταξιδιωτικό γραφείο της Βόρειας Μακεδονίας εισήλθαν στο έδαφος της Βουλγαρίας αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ από την Τουρκία.

"Ανθρώπινο λάθος του οδηγού ή μηχανική βλάβη είναι οι δύο αρχικές εκδοχές για τα αίτια του δυστυχήματος", τόνισε ο ίδιος.

Τηλεοπτικά πλάνα εμφανίζουν το λεωφορείο να έχει καεί ολοσχερώς στη μέση του αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος ήταν βρεγμένος λόγω της βροχής.

Το λεωφορείο  επέστρεφε στα Σκόπια έπειτα από επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη.

Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με έναν από τους επιζώντες. Μου ανέφερε ότι κοιμόντουσαν στο λεωφορείο όταν ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη. Κατάφεραν να σπάσουν ένα από τα τζάμια και να σωθούν μερικοί άνθρωποι. Δυστυχώς οι άλλοι δεν μπόρεσαν να σωθούν. Είναι μια φοβερή τραγωδία διότι τα περισσότερα θύματα είναι νέοι: 12 παιδιά κάτω των 18 ετών και οι άλλοι 20-30 ετών. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πολίτες της χώρας μας, αλλά υπάρχουν και από τη Σερβία», πρόσθεσε ο Ζάεφ.

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε ότι το λεωφορείο που τυλίχθηκε στις φλόγες ανήκε σε τουριστικό γραφείο των Σκοπίων. Σε αυτό, όπως είπε, επέβαιναν κυρίως νεαρά ζευγάρια που εκμεταλλεύτηκαν το τριήμερο, καθώς χθες, Δευτέρα, ήταν αργία στη χώρα – Ημέρα Αλβανικού Αλφαβήτου- και πήγαν εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη. Ένας Σέρβος και ένας Βέλγος συγκαταλέγονται στους επιβάτες, δεν είναι ακόμη σαφές αν ο Σέρβος και ο Βέλγος συγκαταλέγονται στους νεκρούς ή στους τραυματίες.

 Τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του δυστυχήματος με το λεωφορείο στη Βουλγαρία, κήρυξε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Το εθνικό πένθος κηρύσσεται για σήμερα, αύριο, Τετάρτη, και μεθαύριο, Πέμπτη (23,24 και 25 Νοεμβρίου).

Από το φοβερό δυστύχημα που σημειώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Βουλγαρίας, κάπου 40 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σόφιας, έχασαν τη ζωή τους 46 επιβάτες του λεωφορείου, ενώ άλλοι επτά που κατάφεραν να σωθούν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, με την κατάστασή τους να κρίνεται σταθερή.

Όλοι οι επιβάτες του λεωφορείου, με εξαίρεση δύο (έναν από τη Σερβία και έναν άλλο ο οποίος έχει βελγική υπηκοότητα) είναι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

Ακόμη αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όπου ο Ζόραν Ζάεφ επρόκειτο να υποβάλει την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος αυτού, μετά την βαριά ήττα του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα