Σήμερα η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στη Ρώμη – Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

Σήμερα η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στη Ρώμη – Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

Την τελευταία εβδομάδα η τουρκική διπλωματία προσπαθούσε διακαώς να λάβει χώρα η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Τζο Μπάιντεν. Η αμερικάνικη πλευρά απέφευγε να δώσει ένα ραντεβού, ωστόσο τελικά ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντήσει τον αμερικάνό ομόλογό του στη Ρώμη.
Εκείνο που έχει σημασία είναι τι θα πει σε αυτή τη συνάντηση ο Τζο Μπάιντεν και πως αυτή θα καθορίσει την πορεία αυτών των σχέσεων.

Για τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν μίλησε ο Γιάννης Μάζης, καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Μάζη, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ζητήσει την εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

«Η δυστοκία για το κλείσιμο των ραντεβού δείχνει ότι ο Μπάιντεν έχει έτοιμη τη θέση του, την οποία θα εκθέσει στον Ερντογάν, η οποία αφορά τη τήρηση των δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών στην Τουρκία. Είναι ένα σημαντικό θέμα για τις ΗΠΑ. Από εκεί και πέρα είναι βέβαιο ότι η συμπεριφορά του θα κριθεί αρνητικά από τον Μπάιντεν, αναφέρομαι στα S-400 και στην περίπτωση της κατασκευής των πυρηνικών σταθμών με τη ρωσική χρηματοδότηση και τεχνογνωσία. Είναι σημαντικά ζητήματα για τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί θέλουν να οριοθετήσουν ποιος κάνει κουμάντο σε αυτές τις περιοχές», είπε ο κ. Μάζης.

«Καταλαβαίνετε ότι το να αλλάξεις οπλισμό, ο οποίος καλύπτει όλη την αεροπορική σου δύναμη και από τον αμερικάνικο να περάσεις στο ρωσικό, σημαίνει ότι δεν έχεις οπλισμό. Αυτά που λέει είναι για να ικανοποιήσει το εσωτερικό του ακροατήριο. Πιστεύω ότι θα παραμείνει στον αμερικάνικο οπλισμό. Θα πρέπει να ιχνηλατούμε κάποια στοιχεία, όπως παραδείγματος χάρη η άρνηση του κ. Τσαβούσογλου, ερχόμενος από την Κορέα, να δώσει εντολή για την απομάκρυνση των δέκα πρέσβεων. Είναι από τα μη αναμενόμενα στη δυναστεία Ερντογάν».

Τι αναμένεται από τη σημερινή συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν
«Πιστεύω ότι ο Μπάιντεν θα του δώσει το περιθώριο των ενεργειών του. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι δύο συμφωνίες είναι συμπληρωματικές, διότι αυτά που δεν δίνει η μία συμφωνία, τα δίνει η άλλη. Αλλά η άλλη, η γαλλική η οποία προηγήθηκε, είχε την απόλυτη αποδοχή των ΗΠΑ», είπε.

Το ερώτημα παραμένει: ο Ερντογάν θα σκληρύνει τη στάση του στην Ελλάδα μετά τη συνάντηση; Ο κ. Μάζης είπε πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα κρίνει πως θα δράσει βάσει κάποιον στοιχείων.

«Ο Ερντογάν θα δεχτεί τα όρια από τον κ Μπάιντεν κι από εκεί και ύστερα θα κρίνει, κοιτάζοντας τις δημοσκοπήσεις του που κατρακυλάνε, όπως και η τουρκική λίρα. Επίσης, η υγεία του δεν είναι και στην καλύτερη φάση».

Ο κ. Μάζης αναφέρθηκε και στην προκλητική δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι ο Νίκος Δένδιας κλαψουρίζει.

«Να μην κλαιγόμαστε, και έχει δίκιο σε αυτό o Ερντογάν, διότι έπρεπε να μην αφήσουμε αυτή τη χρονιά που πέρασε χωρίς κυρώσεις στην Τουρκία», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα