ΗΠΑ: Ο δράστης του μακελειού του 2018 στο λύκειο του Πάρκλαντ δήλωσε ένοχος σε όλες τις κατηγορίες

ΗΠΑ: Ο δράστης του μακελειού του 2018 στο λύκειο του Πάρκλαντ δήλωσε ένοχος σε όλες τις κατηγορίες

Ο Νίκολας Κρουζ, ο κατηγορούμενος για το μακελειό του 2018 στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας της πόλης Πάρκλαντ στη Φλόριντα, στην πιο πολύνεκρη επίθεση σε λύκειο στην ιστορία των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ένοχος για τις 17 κατηγορίες ανθρωποκτονίας και για τις 17 κατηγορίες απόπειρας ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζει.

Ο 23χρονος Κρουζ στη σημερινή ακροαματική διαδικασία στεκόταν σκυμμένος δηλώνοντας ένοχος σε κάθε κατηγορία που διάβαζε η δικαστής. Ο δικηγόρος του, Ντέιβιντ Γουίλερ, επικεφαλής βοηθός δημόσιου συνηγόρου της κομητείας Μπρόουαρντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Κρουζ σκόπευε να ομολογήσει την ενοχή του για την επίθεση που διέπραξε εκείνη την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.


Ο Κρουζ ήταν τότε ένας 19χρονος μαθητής που είχε αποβληθεί από το σχολείο, με ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας και προβλημάτων συμπεριφοράς τη στιγμή των «ψυχρών, μελετημένων και προμελετημένων» δολοφονιών, ανέφερε ο εισαγγελέας της κομητείας του Μπρόουαρντ σε δικαστικά έγγραφα.

 Μετά την ομολογία της ενοχής του, ο Κρουζ αφαίρεσε τη μάσκα προστασίας κατά της Covid-19 και ζήτησε συγγνώμη από τα θύματά του. 

Λυπάμαι πολύ για αυτό που έκανα και πρέπει να ζω με αυτό κάθε μέρα», είπε. «Και αν μου δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να βοηθήσω άλλους... Πρέπει να ζω με αυτό κάθε μέρα και μου φέρνει εφιάλτες που δεν μπορώ να ζήσω με τον εαυτό μου κάποιες φορές».

Ο Κρουζ φορούσε ένα σκούρο μπλε πουλόβερ πάνω από μπλε πουκάμισο. Ήταν αδύνατος και φορούσε μεγάλα γυαλιά. Έσφιγγε με τα χέρια του το ξύλινο βήμα στο οποία στεκόταν ενώ η δικαστής του μιλούσε.

Επειδή οι εισαγγελείς είχαν δεσμευτεί ότι θα επιδιώξουν την επιβολή της θανατικής ποινής, η ομολογία της ενοχής του θα ανοίξει το στάδιο της επιβολής της ποινής κατά την οποία ένα σώμα ενόρκων θα αποφασίσει εάν θα πρέπει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ή σε θάνατο.

Στη Φλόριντα, σώματα ενόρκων κρίνουν την επιβολή θανατικής ποινής. Αν οι εισαγγελείς δεν σκοπεύουν να παραιτηθούν από την επιδίωξη επιβολής θανατικής ποινής στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας περί ομολογίας ενοχής, όπως στην περίπτωση του Κρουζ, τότε ένα σώμα ενόρκων αποφασίζει.

 Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας την περασμένη εβδομάδα, ο Κρουζ δήλωσε ένοχος για επίθεση και ξυλοδαρμό ενός αξιωματικού επιβολής του νόμου σε μια ξεχωριστή υπόθεση στην οποία ο νεαρός κατηγορείτο ότι κλότσησε, χτύπησε και γρονθοκόπησε έναν αναπληρωτή σερίφη καθώς και ότι αποπειράθηκε να πάρει το τέιζερ του σε μια επίθεση σε φυλακή τον Νοέμβριο του 2018.

Πριν ομολογήσει την ενοχή του στις κατηγορίες, η δικαστής Ελίζαμπερ Σέρερ τον ρώτησε αν συνειδητοποιεί τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η υπόθεση της επίθεσης εις βάρος του αξιωματικού στο στάδιο της επιβολής της ποινής του στην υπόθεση των ανθρωποκτονιών. 
«Κύριε, πρέπει να σας συμβουλέψω ότι η Πολιτεία πρόκειται να χρησιμοποιήσει αυτήν την καταδίκη σε αυτήν την υπόθεση ως απόδειξη επιβαρυντικού παράγοντα στην επιχειρηματολογία υπέρ της θανατικής ποινής. Το καταλαβαίνετε αυτό;» ρώτησε η Σέρερ τον Κρουζ.

«Ναι, κυρία», απάντησε ο Κρουζ.

Ορισμένοι από τους εφήβους που επέζησαν από το μακελειό δημιούργησαν την «Πορεία για τις Ζωές μας» («March for Our Lives»), μια οργάνωση που ζητούσε νομοθεσία για τον έλεγχο των όπλων, όπως η απαγόρευση τυφεκίων τύπου επίθεσης.

Τον Μάρτιο του 2018, η οργάνωση πραγματοποίησε μια πορεία στην Ουάσινγκτον που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, πυροδοτώντας εκατοντάδες παρόμοιες πορείες παγκοσμίως. Ο Κρουζ ήταν 18 ετών όταν αγόρασε νόμιμα από έναν εξουσιοδοτημένο έμπορο όπλων το τουφέκι AR-15 που χρησιμοποίησε στην φονική επίθεση που εξαπέλυσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα