Bloomberg: Η απάντηση του Ισραήλ στο νέο ξέσπασμά του Covid-19

Bloomberg: Η απάντηση του Ισραήλ στο νέο ξέσπασμά του  Covid-19

Καθώς τα κρούσματα Covid-19 εκτοξεύονται ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να κοιτάξουν σε μια χώρα που έχει περάσει από παρόμοια κρίση για έναν πιθανό οδικό χάρτη.

Η αναζήτηση απαντήσεων στο Ισραήλ μπορεί να είναι χρήσιμη, λένε οι ειδικοί στον τομέα της υγείας, επειδή και οι δύο χώρες ήταν από τις ταχύτερες στον κόσμο με τα προγράμματα εμβολιασμού τους, παρόλα αυτά έσπευσαν να άρουν τους περιορισμούς κλειδώματος. Και όπως το Ισραήλ γνώρισε άνοδο στις περιπτώσεις τον Ιούνιο, έτσι και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τώρα, έχοντας μόλις αναφέρει το μεγαλύτερο καθημερινό άλμα λοιμώξεων σε τρεις μήνες.

Η απάντηση του Ισραήλ στο νέο ξέσπασμά του ήταν να ξεκινήσει ένα επιθετικό πρόγραμμα ενίσχυσης, μια απόφαση που φαίνεται να έχει καταστείλει την επιδημία μέσα σε εβδομάδες.

Και ενώ υπάρχουν πάρα πολλές άλλες μεταβλητές για να βγάλουμε σκληρά και γρήγορα συμπεράσματα-από τον τύπο και το χρόνο του εμβολίου έως την προτεραιότητα ηλικιακής ομάδας, τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και τη χρήση μάσκας-μπορεί να προσφέρει ένα ξεχωριστό μάθημα για το Ηνωμένο Βασίλειο: οι πολίτες πρέπει να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις.

Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που πραγματοποίησε μαζική εκστρατεία εμβολιασμού και η πρώτη που γνώρισε τον αντίκτυπο της εξασθένισης της ανοσίας λέει ο Ραν Μπάλισερ, πρόεδρος της εθνικής συμβουλευτικής ομάδας της χώρας για τον κορωνοϊό, με έδρα το Τελ Αβίβ. Άλλες χώρες θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα «εκτός αν χρησιμοποιήσουν τα διδάγματα που μάθαμε εδώ και λάβουν υπ' όψιν την καμπάνια για ενισχυτική δόση».

Η Βρετανία έχει ξεκινήσει τις ενισχυτικές δόσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι διαθέσιμες για άτομα 50 ετών και άνω και εστιάζει στους ηλικιωμένους αυτής της ηλικιακής ομάδας, καθώς και σε άλλα ευάλωτα άτομα. Στο Ισραήλ, η διάθεση επεκτάθηκε σε άτομα 12 ετών και άνω εντός εβδομάδων από την έναρξη της 1ης Αυγούστου.

Η αύξηση των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αφήσει τη χώρα πίσω από άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, όσον αφορά τόσο το ποσοστό κρουσμάτων όσο και τους θανάτους, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ότι οι νοσηλείες και τα ποσοστά θανάτων αυξάνονται», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Μπόρις Τζόνσον, Μαξ Μπλέιν. «Σαφώς παρακολουθούμε πολύ στενά την αύξηση των ποσοστών κρουσμάτων. Το πιο σημαντικό μήνυμα που πρέπει να κατανοήσει το κοινό είναι η ζωτική σημασία της τρίτης δόσης».

Τον περασμένο μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο οι υπουργοί αποκάλυψαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο περιλαμβάνει υποχρεωτικές μάσκες, πιστοποιητικά εμβολιασμού και συμβουλές για εργασία από το σπίτι. Η Εθνική Συνομοσπονδία Υπηρεσιών Υγείας, η οποία μιλά για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, προέτρεψε την κυβέρνηση να υιοθετήσει αυτό το σχέδιο «χωρίς καθυστέρηση», αλλά την Τετάρτη, ο υπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κουαρτένγκ δήλωσε στο Times Radio ότι δεν είχε έρθει η ώρα για αυτό.

Στο Ισραήλ, οι αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι αφήνουν πίσω το κύμα που προκάλεσε η Δέλτα. Τα σοβαρά κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να μειώνονται τώρα που σχεδόν 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι από τα 5,2 εκατομμύρια έλαβαν μια τρίτη δόση.

«Είναι δυνατόν να πούμε, με προσοχή, ότι καταργούμε το τέταρτο κύμα, αλλά δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει», δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ.

Πηγή: Bloomberg, skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα