AUKUS: Κοινό μέτωπο Αυστραλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα. Αντιδράσεις

AUKUS: Κοινό μέτωπο Αυστραλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα. Αντιδράσεις

Νέα συμμαχία εθνικής ασφάλειας ανακοίνωσαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον σε μια προσπάθεια, όπως ανέφεραν, να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια ισχύς της Κίνας.
Οι τρεις ηγέτες παρουσίασαν το νέο σύμφωνο ασφαλείας που προβλέπει, προς επίτευξη του στρατηγικού στόχου, την κοινή χρήση προηγμένων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής τεχνολογίας υποβρυχίων.

Ως μέρος του συμφώνου, γνωστού με την ονομασία AUKUS από τα αρχικά των τριών χωρών (Australia, United Kingdon, United States), οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Αυστραλία να αναπτύξει δύναμη πυρηνικών υποβρυχίων.

H Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την ανάπτυξη οκτώ πυρηνικών υποβρυχίων. «Η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία αυτού του (νέου συμφώνου που φέρει την ονομασία) AUKUS θα είναι η παράδοση ενός στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Βρετανό, Μπόρις Τζόνσον, και τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διοργάνωσε την τηλεδιάσκεψη αυτή.

Μετά από αυτή την ανακοίνωση, η οποία θα φέρει τις ΗΠΑ να μοιράζονται ιδιαίτερα ευαίσθητη τεχνολογία, η Αυστραλία θα πρέπει να ακυρώσει μια γιγαντιαία παραγγελία συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας επιβεβαίωσε την ακύρωση της γιγαντιαίας σύμβασης που σύναψε η χώρα του το 2016 με τη Γαλλία για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων, προτιμώντας την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία. «Η απόφαση που λάβαμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κατηγορίας Attack και να το ακολουθήσουμε άλλο δρόμο δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή ανάγκης» δήλωσε ο Μόρισον, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την αγορά αμερικανικών πυραύλων Tomahawk.

Δεν είναι βέβαιο ότι το Παρίσι θα παρηγορηθεί από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Μπάιντεν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν «να συνεργαστούν στενά με τη Γαλλία» σε αυτή την πολύ μεγάλης σημασίας στρατηγική ζώνη. Το Παρίσι «είναι ένας βασικός εταίρος» των ΗΠΑ, είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ θα συνδεθούν ακόμη στενότερα, γεγονός που αντικατοπτρίζει το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος με αυτή τη συμφωνία καταγράφει μια διπλωματική επιτυχία στη στρατηγική του για αποφυγή διεθνούς απομόνωση

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα