ΗΠΑ: 20 χρόνια από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η μέρα που άλλαξε τον κόσμο

ΗΠΑ: 20 χρόνια από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η μέρα που άλλαξε τον κόσμο

Συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, την ημέρα που η τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα εξαπέλυσε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Αμερικής. 19 αεροπειρατές κατέλαβαν τέσσερα επιβατικά αεροπλάνα, γκρέμισαν τους Δίδυμους Πύργους, χτύπησαν το Πεντάγωνο και προκάλεσαν τον θάνατο 3.000 ανθρώπων.
Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2001 όταν η Αλ Κάιντα εξαπέλυσε την άριστα συντονισμένη και πολύ καλά σχεδιασμένη επίθεση εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και του Πενταγώνου.

Στις τρομοκρατικές επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους, πήραν μέρος 19 τζιχαντιστές οι οποίοι κατέλαβαν 4 αεροπλάνα που αναχωρούσαν από τις ανατολικές ακτές με προορισμό την Καλιφόρνια.

Με διαφορά περίπου 30 λεπτών, δύο επιβατικά αεροσκάφη έπεσαν πάνω στους Δίδυμους Πύργους, που κατέρρευσαν μιάμιση ώρα μετά.

Το τρίτο επιβατικό αεροπλάνο έπληξε το Πεντάγωνο ενώ το τέταρτο συνετρίβη στην Πενσιλβάνια, μετά από μάχη των επιβατών με τους τρομοκράτες.

Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ποτέ, οι αεροπειρατές φέρεται πως είχαν στόχο να το ρίξουν είτε στον Λευκό Οίκο είτε στο Καπιτώλιο.

Με διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν τίμησε τη μνήμη των χιλιάδων νεκρών της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Είδαμε την εθνική μας ενότητα να λυγίζει, μάθαμε ότι η ενότητα είναι το μόνο πράγμα που δεν πρέπει ποτέ να σπάσει. Η ενότητα είναι αυτό που μας κάνει αυτό που είμαστε. Η Αμερική στα καλύτερά της. Για μένα, αυτό είναι το κεντρικό μάθημα της 11ης Σεπτεμβρίου». δήλωσε.

Στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης όπως και στο Πεντάγωνο, δέσμες φωτός σημάδεψαν τον νυχτερινό ουρανό σαν μια θλιβερή υπενθύμιση των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα