Αφγανιστάν: Κλειστές οι πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ – Συνεχίζεται η εκκένωση

Αφγανιστάν:  Κλειστές οι πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ – Συνεχίζεται η εκκένωση

Όλες οι πύλες του αεροδρομίου είναι πλέον κλειστές, όσοι πέρασαν, πέρασαν, διαμηνύουν νατοϊκοί αξιωματούχοι, Αμερικανοί και άλλο. Οι Ταλιμπάν έχουν σφίξει τον κλοιό, απομακρύνουν από τα μπλόκα τους Αφγανούς και διώχνουν από το τείχος εκείνους που ακόμα προσπαθούν να φτάσουν εκεί.

Η επιχείρηση “ανανάς εξπρές” που οργάνωσαν οι ειδικές δυνάμεις των αμερικανών κατάφεραν να απεγκλωβίσουν περισσότερα από 500 άτομα, συνεργάτες των αμερικανών και τις οικογένειές του και να τους βάλουν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο και στα αεροσκάφη.

Περίπου 5.000 ξένοι υπήκοοι και Αφγανοί που είναι μέσα θα απομακρυνθούν σήμερα αν είναι δυνατόν, κατόπιν η συντεταγμένη αποχώρηση των χιλιάδων στρατιωτών, ει δυνατόν νωρίτερα από το βράδυ της Τρίτης που λήγει η προθεσμία. Θα είναι από τα πιο κρίσιμα σημεία της επιχείρησης, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων επιθέσεων, ίσως ενός ακόμα πιο θεαματικού χτυπήματος από το Ισλαμικό Κράτος, αυτή τη φορά εναντίον αεροσκάφους.

Λέγεται ότι Ταλιμπάν βρίσκονται ήδη σε χώρους του πολιτικού αεροδρομίου, όχι στο στρατιωτικό τμήμα. Δυτικές πηγές διαψεύδουν.

Αυξάνονται οι προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν

Πριν από την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, 6.000 άνθρωποι περνούσαν κάθε μέρα από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν από το μεθοριακό πέρασμα του Σπιν Μπολντακ (νότιο Αφγανιστάν), μετά την επίθεση περνούν 20.000 την ημέρα από το επίσημο πέρασμα και από άλλα σημεία, λένε Πακιστανοί αξιωματούχοι. Ζητούν στήριξη από τον ΟΗΕ για τους νέους καταυλισμούς προσφύγων.

Για ακόμα μισό εκατομμύριο νέους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, πέραν του μισού εκατομμυρίου από την αρχή του έτους κάνει λόγο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Στελέχη της υπηρεσίας αναφέρουν ότι χιλιάδες περνούν κάθε ημέρα τα σύνορα της χώρας, αναφέρουν όμως ότι αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος σε ημερήσια βάση.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρονται ήδη σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα ενώ εκφράζονται φόβοι για επισιτιστική κρίση, δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και πείνα.

megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα