ΕΕ: Τι συμβαίνει με τα εμβόλια τρίτων χωρών;

ΕΕ: Τι συμβαίνει με τα εμβόλια τρίτων χωρών;

Tην 1η Ιουλίου κυκλοφορεί επίσημα στην ΕΕ το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο έχει ως στόχο τη διευκόλυνση των ταξιδιών εντός της ΕΕ. Για την ώρα βάσει του πιστοποιητικού, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται άτομα που έχουν εμβολιαστεί μόνο με τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ωστόσο ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από την Ινδία αλλά και την Αφρικανική Ένωση, διότι τόσο η Ινδία όσο και χώρες της Αφρικής χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων την ινδική εκδοχή του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο ονομάζεται Covishield. Στην ΕΕ ωστόσο έχει εγκριθεί από την ΕΜΑ μόνο η ευρωπαϊκή εκδοχή του εμβολίου της ΑstraZeneca, γνωστό ως Vaxzeria. Η Αφρικανική Ένωση κάνει λόγο για διακρίσεις σε βάρος ταξιδιωτών από την Αφρική, ενώ στην Ινδία το Serum Institute of India που παράγει την ινδική εκδοχή του AstraZeneca ζητά και αυτό το εμβόλιο να εγκριθεί από την ΕΜΑ.

Διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών

Στην πράξη όμως, όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Άνταλμπερτ Γιαντς, στην ΕΕ μπορούν να εισέλθουν και όσοι έχουν εμβολιαστεί με το Covishield, δεδομένου ότι επί μέρους κράτη-μέλη μπορούν να αναγνωρίσουν οποιοδήποτε εμβόλιο έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). «Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα εμβόλια που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΠΟΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

διαβάστε αναλυτικά στο tornosnews.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα