Σύνοδος G7: Οι ηγέτες θα ζητήσουν από τον ΠΟΥ νέα έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού

Σύνοδος G7: Οι ηγέτες θα ζητήσουν από τον ΠΟΥ νέα έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού

Οι ηγέτες της G7 αναμένεται να καλέσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σε μια νέα, διάφανη έρευνα αναφορικά με την προέλευση του κορωνοϊού, σύμφωνα με προσχέδιο που «διέρρευσε» και μεταδίδει ο Guardian.

Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία θα πρέπει να αποδοθεί αρχικά στον Τζο Μπάιντεν και την αμερικανική διοίκηση, που έχει εδώ και δύο εβδομάδες ανακοινώσει πως εξετάζει μέσω των μυστικών υπηρεσιών τη θεωρία που θέλει τον κορωνοϊό να βγαίνει από εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας.

Μέχρι αυτή την ώρα, η πιο διαδεδομένη θεωρία και εκείνη που λαμβάνει την ευρύτερη συναίνεση των επιστημόνων παραμένει πως ο κορωνοϊός μεταπήδησε από κάποιο ζώο στον άνθρωπο με φυσικό τρόπο.

Η επιτόπια έρευνα του ΠΟΥ στην Ουχάν κατέληξε στο συμπέρασμα πως είναι «εξαιρετικά απίθανο» η πανδημία να ξεκίνησε από εργαστήριο.

Διάθεση ενός δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων
Παράλληλα, σύμφωνα με το προσχέδιο που διέρρευσε από την G7, η οποία λαμβάνει χώρα στην Κορνουάλη της Αγγλίας, οι ισχυρότερες χώρες του πλανήτη δεσμεύονται να διαθέσουν ένα δισεκατομμύριο επιπλέον δόσεις εμβολίων έναντι του κορωνοϊού το 2022, προκειμένου να επιταχύνουν την προστασία του πληθυσμού από την ασθένεια.

Αν και ο αριθμός αυτός ίσως εκληφθεί ως αδύναμη πρωτοβουλία για τις πιο ισχυρές χώρες του πλανήτη, οι ηγέτες της G7 αναμένεται να υποστηρίξουν πως με αυτή τους τη δέσμευση θα συμβάλουν ώστε να αυξηθεί ο αριθμός του πληθυσμού παγκοσμίως που έχει πρόσβαση σε ένα εμβόλιο.

Πριν από την άφιξή του στην Κορνουάλη, ο Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε την πρόθεση των ΗΠΑ να αγοράσουν 500.000.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, προκειμένου να τις προσφέρουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η τελική ανακοίνωση των ηγετών της G7, η οποία είθισται να «διαρρέει» κατά τη διάρκεια της συνόδου, αναμένεται να επικαιροποιηθεί και να ανακοινωθεί την Κυριακή.

Θυμίζουμε, βέβαια, πως την τελευταία φορά που οι χώρες της G7 συναντήθηκαν στη Γαλλία, το 2020, η ομάδα δεν κατάφερε να ανακοινώσει λίστα με δεσμεύσεις, καθότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αρνηθεί να υπογράψει την κοινή ανακοίνωση.

Τα σημεία στα οποία θα εστιάζει η ανακοίνωση της G7
Ο «Guardian» περιλαμβάνει πληροφορίες του αμερικανικού Bloomberg, σύμφωνα με τις οποίες οι ηγέτες της G7 αναμένεται να στηλιτεύσουν την καταναγκαστική εργασία στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που διαπιστώνεται σε τομείς ηλιακής ενέργειας και ενδυμασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να υπάρχει στα φαινόμενα καταναγκαστικής εργασίας σε μειονότητες, ένα «καρφί» σε βάρος της Κίνας και της διεθνούς κατακραυγής για τη μεταχείριση της μειονότητας των Ουιγούρων μουσουλμάνων.

Επιπλέον, οι ηγέτες της G7 αναμένεται να καλέσουν στον τερματισμό αχρείαστων εμπορικών περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων, να ανανεώσουν την πρόθεσή τους να οδηγηθούμε σε οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων και νέα χρηματοδότηση αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, φαίνεται πως η ανακοίνωση της G7 θα απευθύνει έκκληση στη Ρωσία ώστε να ελέγξει ομάδες στην επικράτειά της, οι οποίες εξαπολύουν ηλεκτρονικές επιθέσεις, χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλα κυβερνοεγκλήματα.

Πηγή: iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα