Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την πρώτη έγκυο αιγυπτιακή μούμια

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την πρώτη έγκυο αιγυπτιακή μούμια

Πολωνοί επιστήμονες ανέφεραν ότι ανακάλυψαν την πρώτη έγκυο αιγυπτιακή μούμια που έχει ποτέ καταγραφεί επισήμως. Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του “Warsaw Mummy Project” και δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό αρχαιολογίας “Journal of Archaeological Science”.


Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεκίνησε το 2015 και εξετάζει αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες τα αρχαιολογικά ευρήματα του Εθνικού Μουσείου της Βαρσοβίας.

 
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC, η μούμια, που έως τώρα πιστευόταν ότι άνηκε σε άνδρα ιερέα διαπιστώθηκε τελικά ότι ανήκει σε γυναίκα που βρισκόταν στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας θεωρούν ότι τα λείψανα ανήκουν σε μία γυναίκα υψηλής τάξης, ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών, η οποία πέθανε κατά τη διάρκεια του πρώτου αιώνα π.Χ.

“Παρουσιάζουμε το μόνο γνωστό παράδειγμα μουμιοποιημένης εγκύου γυναίκας και τις πρώτες ακτινολογικές εικόνες ενός τέτοιου εμβρύου”, αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό. Σύμφωνα με την έρευνα, το έμβρυο πρέπει να ήταν μεταξύ 26 και 30 εβδομάδων όταν η γυναίκα απεβίωσε για άγνωστους λόγους.

 Οι ερευνητές απέδωσαν στην μούμια το ψευδώνυμο “Η Μυστηριώδης Κυρία” εξαιτίας των ερωτημάτων που γεννώνται σχετικά με την ταυτότητα και την προέλευση της. Όπως λένε, η μούμια είχε παραδοθεί στο μουσείο της Βαρσοβίας το 1826. Ο δωρητής της ισχυριζόταν πως η μούμια είχε ανακαλυφθεί σε βασιλικό τάφο της αιγυπτιακής πόλης των Θηβών, ωστόσο οι ερευνητές αναφέρουν ότι ήταν αρκετά συνηθισμένη τον 19ο αιώνα η ταύτιση των αρχαιοτήτων με διάσημες τοποθεσίες προέλευσης προκειμένου να αυξηθεί η αξία τους.

 

 
Πηγή πληροφοριών/ΦΩΤΟ: bbc.com/ WARSAW MUMMY PROJECT

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα