Η κηδεία του Φιλίππου έφερε πάλι κοντά τους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι

Η μεγαλοπρεπής κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου ένωσε τη βασιλική οικογένεια και έφερε πάλι κοντά τους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι.
Αν και στην τελετή δεν περπάτησαν ο ένας πλάι στον άλλον, ο πάγος έσπασε κατά την έξοδό τους από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Πρώτη μίλησε στον Χάρι η νύφη του, η Κέιτ, σύζυγος του Γουίλιαμ. Περπάτησαν για λίγο όλοι μαζί και στη συνέχεια η Κέιτ έμεινε μερικά βήματα πίσω, αφήνοντας τα δυο αδέλφια να τα πουν μεταξύ τους.

Ήταν αναπόφευκτο να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για τους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, που όπως φαίνεται στις φωτογραφίες περπατούν δίπλα-δίπλα και συνομιλούν. Είναι η πρώτη φορά που ο πρίγκιπας Χάρι επιστρέφει στη Βρετανία, από τότε που εκείνος και η Μέγκαν ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από τα βασιλικά καθήκοντα και από εκείνη τη συνέντευξη που έδωσαν στην Όπρα.

Ο βρετανικός Τύπος εξήρε τη στάση της Κέιτ. Βέβαια βοήθησε το γεγονός ότι απουσίαζε η συνυφάδα της, η Μέγκαν, που έμεινε στην Αμερική λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης.

Ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε τη βασίλισσα να σκουπίζει ένα δάκρυ μέσα στη θωρακισμένη λιμουζίνα με την οποία ακολούθησε το φέρετρο του επί 73 χρόνια συζύγου της. «Θα σε θυμάμαι με αγάπη», έγραψε η Ελισάβετ σε σημείωμα που άφησε πάνω στο φέρετρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην τσάντα της είχε αυτή τη φωτογραφία τους στη Μάλτα το 1947, καθώς και το ποσέ, το μαντήλι που βλέπουμε εδώ ότι φορούσε ο Φίλιππος σε μια άλλη φωτογραφία αρχείου.

Κοντά στον Φίλιππο για τον ύστατο αποχαιρετισμό βρέθηκε η επί δεκαετίες στενή φίλη του Πένι Ρόμσεϊ. Δεν είναι γαλαζοαίματη αλλά πήρε τον τίτλο κόμησα του Μαουντμπάτεν μετά τον γάμο της με τον εγγονό του θείου του Φίλιππου. Περνούσαν μαζί μεγάλα διαστήματα, παρότι τους χώριζαν 37 χρόνια. Η Πένι τον συνόδευε στους αγώνες με άμαξες που διοργάνωνε και τον επισκεπτόταν συχνά στο εξοχικό του. Λέγεται ότι όταν την εγκατέλειψε ο σύζυγός της το 2010, η Πένι βρήκε φιλική παρηγοριά και στήριγμα στον Φίλιππο. Την έβαλαν να καθίσει στην πιο απομακρυσμένη θέση από το φέρετρο, κοντά στην έξοδο και για αυτό δεν διακρίνεται στις εικόνες μέσα από το ναό.

Σενάρια διαδοχής
Ο θάνατος του Φίλιππου αναζωπύρωσε τα σενάρια της διαδοχής. Αναλυτές εκτιμούν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο παραίτησης της Ελισάβετ υπέρ του Καρόλου στο άμεσο μέλλον. Τώρα κερδίζει έδαφος η εκτίμηση ότι η βασίλισσα, που θα κλείσει τα 95 την προσεχή Τετάρτη, σκοπεύει να παραμείνει στο θρόνο μέχρι το θάνατό της.

Η τηλεθέαση της κηδείας του Φιλίππου ξεπέρασε εκείνη της συνέντευξης Μέγκαν και Χάρι. Σε 13 εκατομμύρια υπολογίζονται οι Βρετανοί που παρακολούθησαν την κηδεία, 200.000 περισσότεροι από εκείνους που παρακολούθησαν τη συνέντευξη του πριγκιπικού ζεύγους στην Όπρα.

mega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα