Διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας: Ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος - Μόνη διαφορά με Τουρκία η ΑΟΖ

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας: Ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος - Μόνη διαφορά με Τουρκία η ΑΟΖ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα σε κεντρικό ξενοδοχείο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ, συμφωνήθηκε ο 63ος γύρος να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και μένει να αποφασιστεί δια της διπλωματικής οδού το πότε. Στη σημερινή συνάντηση διαφάνηκε ποιες είναι οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς, εάν δηλαδή επιθυμεί ουσιαστικό διάλογο ή ήταν κίνηση καλής θέλησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.


Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας όπως πάντα ήταν ο πολύπειρος διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης, ενώ της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ. Σημειώνεται ότι εκτός αποστολής έμεινε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας και πολύ στενός συνεργάτης του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης προσδίδοντάς τους αυξημένο πολιτικό συμβολισμό. Αυτό είχε ερμηνευθεί ως άμεσο ενδιαφέρον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διαδικασία. Ενδεχόμενη παρουσία του λοιπόν θα ενέτεινε την προσπάθεια της Αγκυρας για αναβάθμιση των συνομιλιών, κάτι που η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί, έχοντας καταστήσει σαφές επανειλημμένως ότι οι επαφές ήταν και παραμένουν διερευνητικές και ξεκαθαρίζοντας ότι είναι ένας άτυπος μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι συνομιλίες, συνεχίστηκαν από το σημείο όπου έμειναν στον 61ο γύρο, που διεξήχθη στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Στόχος των επαφών είναι να διερευνήσουν οι δύο πλευρές σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

 
Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει πως προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με αυτοπεποίθηση, «καλή τη πίστει», «μηδενική αφέλεια», πνεύμα συνεργασίας, εποικοδομητική διάθεση. Επίσης, έχει ξεκαθαρίσει ότι στις διερευνητικές επαφές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και πως η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία. Εξίσου, έχει διαμηνύσει πως η απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων της αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας και ότι διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασής τους στα 12 ναυτικά μίλια οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Επισημαίνεται πως η θέση της Ελλάδας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Περαιτέρω, η Αθήνα έχει υπογραμμίσει πως η συμπεριφορά της Τουρκίας, εν γένει, έναντι της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών αφορά το σύνολο της ΕΕ και των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα εξεταστεί συνολικά στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 26-26 Μαρτίου. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει την ανάγκη η ευρωπαϊκή έκθεση που θα υποβληθεί από τους θεσμούς για την Τουρκία να είναι ισορροπημένη: «Πρέπει να έχει προτάσεις τόσο για θετική ατζέντα όσο και για προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων, στην περίπτωση που η γειτονική Τουρκία μπει ξανά στον πειρασμό να έχει παραβατική συμπεριφορά».

Βαρύ κλίμα πριν την έναρξη των συνομιλιών

Οι διερευνητικές που πραγματοποιήθηκαν δέκα ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου θα αξιολογηθεί η συνολική στάση της Τουρκίας, ξεκίνησαν με χαμηλές προσδοκίες. Λίγο πριν, η Άγκυρα προκαλούσε με ρηματική διακοίνωση, σε Ελλάδα Ισραήλ και Ε.Ε, για έργα που γίνονται, όπως αναφέρει, σε περιοχές της υφαλοκρηπίδας της για τα οποία έργα θα πρέπει να ερωτηθεί και να ζητηθεί και η άδεια της.

Τα έργα που «φωτογραφίζει» η Τουρκία είναι η διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας και ουσιαστικά αμφισβητεί τις ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.

Δένδιας: Τι είπε για τις διερευνητικές – Η προϋπόθεση για συνάντηση με Τσαβούσογλου


Θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας είναι η σταθερή και πλήρης προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι στην Αθήνα. Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές που διεξάγονται σήμερα στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Ελλάδα προσέρχεται καλή τη πίστει. 
«Ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της μόνης διμερούς διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάση της UNCLOS και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε.

«Οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα όσον αφορά την Ελλάδα, θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο δια της διπλωματικής οδού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ακόμη ότι οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών θα διεξαχθούν αύριο στην Αθήνα, ενώ προσέθεσε:

«Είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με τον Τούρκο ομόλογό μου και φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά βέβαια μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιείται μέσα στο κατάλληλο κλίμα. Για να έχει νόημα πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο κατάλληλο κλίμα».
Την Τετάρτη, οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο γενικών γραμματέων ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας

Μία ημέρα μετά, την Τετάρτη, θα διεξαχθούν, επιπλέον, στην Αθήνα και οι πολιτικές διαβουλεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας, που πραγματοποιούνται σε επίπεδο υπηρεσιακών γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Από τη μια πλευρά του τραπεζιού θα καθίσει ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, και από την άλλη ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Σεντάτ Ονάλ. Οι τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις έχουν θεσμοθετηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, στις οποίες συμμετέχουν αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με επικεφαλής, από την Ελλάδα, τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και από την Τουρκία, τον υφυπουργό Εξωτερικών.

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπηρεσιακών γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών εντάσσονται στο πλαίσιο της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προς εξασφάλιση της αναγκαίας λειτουργικότητας στις διμερείς σχέσεις με τη γείτονα χώρα. Για την ελληνική πλευρά, οι επαφές με την τουρκική, σε όλα τα επίπεδα, διεξάγονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας και με στόχο, πάντα, προς όφελος των δύο λαών, τη σταδιακή εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, χωρίς καμία υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η τελευταία συνάντηση στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 2020, στην Άγκυρα, ανάμεσα στον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ. Οι συνομιλίες καλύπτουν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

 
Με το βλέμμα στις...Βρυξέλλες

Στο μεταξύ διεργασίες γίνονται στις Βρυξέλλες εν όψει της Συνόδου Κορυφής, κατά την οποία ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα υποβάλει την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τη γείτονα. Παράλληλα τίθεται και το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

 
Σημειώνεται ότι ο 62ος γύρος διεξήχθη λίγες ημέρες μετά τις επικρίσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και γενικότερα για τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα εναντίον της χώρας μας. Επίσης, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε πως παρακολουθεί με πραγματική ανησυχία τον τελευταίο χρόνο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε ειδική αναφορά στις τουρκικές διεκδικήσεις και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο, συμβάλλοντας στην προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή.
 
Πηγή: ΑΠΕ/ ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα