Κορονοϊός – Χάρτης ECDC: Η μοναδική χώρα στην Ευρώπη με πράσινες περιοχές η Ελλάδα

Κορονοϊός – Χάρτης ECDC: Η μοναδική χώρα στην Ευρώπη με πράσινες περιοχές η Ελλάδα

Η μοναδική χώρα στην Ευρώπη με «πράσινες» περιοχές είναι η Ελλάδα στον εβδομαδιαίο χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για τον κορωνοϊό την Πέμπτη.

Η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα είναι οι μόνες «πράσινες» περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη, στον χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 15-28 Ιανουαρίου.

Βάσει του χάρτη, πρόκειται για τις μόνες «πράσινες» περιοχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται στο «πράσινο» στον χάρτη που αφορά τον δείκτη θετικότητας, επίσης μαζί με τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει στο «κίτρινο». Αυτό σημαίνει ότι σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το όριο συναγερμού του 4%.

Σημειώνεται ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Νωρίτερα, στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η «απάντηση μας θα είναι πάντα δυναμική σε ότι αφορά την άμυνά μας απέναντι στο τρίτο κύμα το οποίο εξακολουθεί να πολιορκεί τον πλανήτη με τις μεταλλάξεις του, και δεν έχει ευτυχώς ακόμα έρθει στην πατρίδα μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά τονίζοντας ότι «ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα. Και μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται».