Μαίνεται ο πόλεμος Ε.Ε - AstraZeneca. Τι συμβαίνει με τα εμβόλια; Χώρες σταματούν τους εμβολιασμούς

Μαίνεται ο πόλεμος Ε.Ε - AstraZeneca. Τι συμβαίνει με τα εμβόλια; Χώρες σταματούν τους εμβολιασμούς

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στην Ευρώπη, η κόντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca για τις δόσεις των εμβολίων στα κράτη-μέλη της.

Η συνάντηση ανάμεσα στην Ε.Ε. και την AstraZeneca, η οποία έγινε και μετά από «40 κύματα», τελικώς «ναυάγησε».

Δηλαδή δεν επιβεβαιώθηκε το αποτέλεσμα ότι θα έρθουν περισσότερες δόσεις εμβολίων στην Ευρώπη.

 Χθες εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ αναφορικά με τις προγραμματισμένες συνομιλίες των δύο πλευρών, με την AstraZeneca να αρνείται αρχικά να συμμετάσχει σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη το απόγευμα εν μέσω κλιμακούμενης διαμάχης σχετικά με τις ελλείψεις στην παραγωγή, σύμφωνα με αξιωματούχο της Επιτροπής. Τελικά, η συνάντηση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα.

Το αδιέξοδο ανάμεσα στις δύο πλευρές για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 παρέμεινε, όπως δήλωσε αργά το βράδυ η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, έχοντας νωρίτερα προειδοποιήσει πως η ΕΕ έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει.

Η ΕΕ πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ.

«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ με tweet, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει το μπλοκ για το πρώτο τρίμηνο.

«Βαθιά δυσαρέσκεια»

Νωρίτερα, η κ. Κυριακίδου έδωσε το στίγμα όσων συμβαίνουν ανάμεσα στην ευρωπαϊκή πλευρά και την AstraZeneca, σημειώνοντας πως η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες ενώ λαμβάνει «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία», οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κρατών μελών», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Επισήμανε ότι η «άποψη της ΑstraZeneca ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία “βέλτιστης προσπάθειας” δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

Εξηγήσεις υπό αμφισβήτηση

Οι Βρυξέλλες αμφισβητούν τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Πασκάλ Σοριό.

«Η βρετανική συμφωνία έκλεισε το Ιούνιο (2020), τρεις μήνες πριν από την ευρωπαϊκή συμφωνία…Το Λονδίνο απαίτησε η τροφοδοσία η προερχόμενη από την βρετανική αλυσίδα τροφοδοσίας να προορίζεται κατά προτεραιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Πασκάλ Σοριό στην συνέντευξη αυτή.

Στο συμβόλαιο προπαραγγελίας που υπογράφηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Αύγουστο και αφορά μέχρι 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca/Oxford, «αναφέρεται ότι οι βρετανικές μονάδες παραγωγής αποτελούν επιλογή για την Ευρώπη, αλλά αργότερα», διευκρινίζει ο γάλλος διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca.

Σε απόσπασμα που δημοσιεύθηκε από την ιταλική εφημερίδα La Repubblica επιμένει: «Δεν είμαστε κατά κανέναν τρόπο δεσμευμένοι από την ΕΕ…δεν πρόκειται για συμβατική δέσμευση. Είπαμε: θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά χωρίς εγγύηση επιτυχίας».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήθελε πάνω κάτω όσες δόσεις έχει το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπέγραψαν τρεις μήνες αργότερα. Αρα είπαμε: θα κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο, αλλά δεν θα δεσμευθούμε συμβατικά».

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση των Βρυξελλών: «Αμφισβητούμε σειρά στοιχείων της συνέντευξης αυτής, ανάμεσά τους και την ιδέα ότι η παραγωγή των βρετανικών εργοστασίων θα προορίζεται για την τροφοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν είναι ακριβές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Για την ιδέα ότι “θα γίνει το καλύτερο”: το συμβόλαιο προβλέπει την ύπαρξη επιπλέον δυνατοτήτων παραγωγής. Του είδους που εάν υπάρχει πρόβλημα σε εργοστάσιο του Βελγίου, να μπορούμε να προσφύγουμε στις δυνατότητες άλλων εργοστασίων στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο», επέμεινε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Για τον Πασκάλ Σοριό, οι δυσκολίες στην «παραγωγή» που παρατηρήθηκαν στην ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής εξηγούνται από την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο: οι εταίροι του ομίλου πρέπει «να μάθουν» την διαδικασία παραγωγής.

«Δεν υπήρξαν τόσο αποτελεσματικοί όσο οι άλλοι…Πραγματικά δεν είναι τυχαίο. Δεν υπάρχει κάτι μυστήριο σε αυτό», τόνισε.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, το συμβόλαιο της ΕΕ με την AstraZeneca αφορά την προμήθεια τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δόσεων, με την προϋπόθεση το εμβόλιο να αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

Σε ανακοίνωσή της, η AstraZeneca αναφέρει: «Κάθε εφοδιαστική αλυσίδα αναπτύχθηκε με επένδυση από συγκεκριμένες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς με βάση τις συμφωνίες προμήθειας, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας με την Κομισιόν.

«Καθώς κάθε αλυσίδα στήθηκε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας ειδικής συμφωνίας, το εμβόλιο που παράγεται από κάθε αλυσίδα προορίζεται για τις σχετικές χώρες ή περιοχές και αξιοποιεί την τοπική παρασκευή, όταν είναι δυνατό».

Κορονοϊός: Σταματούν οι εμβολιασμοί στη Μαδρίτη - Τελειώνουν τα εμβόλια

Η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει εμβολιάσει ήδη 180.000 ανθρώπους αφότου ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία

Οι υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης ανέστειλαν τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού για τις δύο επόμενες εβδομάδες καθώς τελειώνουν οι δόσεις που έχουν στη διάθεσή τους, όπως δήλωσε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου ο αναπληρωτής πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης, Ιγνάθιο Αγουάδο.

Η περιφέρεια σταμάτησε τους νέους εμβολιασμούς ώστε να χρησιμοποιήσει τις λίγες δόσεις που έχει ακόμη για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε όσους έχουν λάβει την πρώτη, δήλωσε ο Αγουάδο στους δημοσιογράφους.

Η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει εμβολιάσει ήδη 180.000 ανθρώπους αφότου ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία, είπε. «Δυστυχώς, όπως υποψιαζόμαστε ο ρυθμός παραλαβών έχει διακοπεί», σημείωσε.

Συνολικά, η Ισπανία έχει χορηγήσει λίγο πάνω από 1,3 εκατ. δόσεις σε ομάδες προτεραιότητας, όπως ένοικοι οίκων ευγηρίας και υγειονομικοί πρώτης γραμμής, περίπου το 10% των οποίων έχουν λάβει ήδη και τη δεύτερη δόση. Στη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εμβολιάσει περίπου 2,5 εκατ. ανθρώπους έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα