Εμβόλιο κορονοϊού: Πλούσιες χώρες έχουν αγοράσει δόσεις για να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους τρεις φορές

Πλούσιες χώρες έχουν αγοράσει δόσεις εμβολίου Covid-19 αρκετές για να ανοσοποιήσουν τον πληθυσμό τους τρεις φορές, δήλωσε διεθνής παρατηρητής των εμβολίων, αλλά οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν μείνει πίσω στο παγκόσμιο σπριντ για να τερματίσουν την πανδημία του κορωνοϊού.

Σε 67 φτωχότερα κράτη, μόνο ένα στα 10 άτομα μπορεί να ελπίζει ότι θα κάνει ένα εμβόλιο έως το τέλος του επόμενου έτους, δήλωσε το People's Vaccine Alliance (Λαϊκή Συμμαχία για τα Εμβόλια).

Αλλά στον ανεπτυγμένο κόσμο, όπου υπήρξε βιασύνη για την εξασφάλιση προμηθειών εμβολίων κατά τις πρώτες εβδομάδες και μήνες της πανδημίας, έχουν παραγγελθεί περισσότερα απ’ όσα χρειάζονται.

Πρόκειται για έθνη που αντιπροσωπεύουν μόλις το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού που διαθέτουν περισσότερα από τα μισά από τα πολλά υποσχόμενα εμβόλια.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί στη λήψη του εμβολίου»

Η ομάδα People's Vaccine Alliance προέτρεψε τις φαρμακευτικές εταιρείες να μοιραστούν την τεχνολογία και την πνευματική ιδιοκτησία τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και κάλεσε τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν να στείλουν εμβόλια στον αναπτυσσόμενο κόσμο, προκειμένου να κλείσουν την οικονομική διαφορά μεταξύ των εθνών καθώς επιχειρούν ξα ξεφύγουν από την καταστροφική κρίση της Covid-19.

«Κανείς δεν πρέπει να αποκλείεται από τη λήψη του σωτήριου εμβολίου λόγω της χώρας στην οποία ζει ή του ποσού των χρημάτων στην τσέπη του», δήλωσε η Anna Marriott, Διευθύντρια Πολιτικής Υγείας της Oxfam - μία από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που αποτελούν το People's Vaccine Alliance, μαζί με τη Διεθνή Αμνηστία, το Global Justice Now και άλλους οργανισμούς.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα