Ουγγαρία: Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα λάβει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε πως εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα λάβει μία παρτίδα από το Sputnik V το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Με την κίνηση αυτή η Ουγγαρία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα προχωρήσει στην χορήγηση και τον έλεγχο του ρωσικού εμβολίου.

Την συγκεκριμένη ανακοίνωση έκανε σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Ουγγρικού υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός εμπορίου της χώρας Πέτερ Σιτζάρτο ο οποίος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της χώρας «βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις υγειονομικές αρχές της Ρωσίας για το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο, μία σημαντική είδηση για την χώρα».

Η συγκεκριμένη κίνηση χωρίς αμφιβολία αποτελεί την πρώτη μεγάλη νίκη της Ρωσίας σε ευρωπαϊκά εδάφη για ένα εμβόλιο το οποίο η επιστημονική κοινότητα έχει επικρίνει κυρίως για την ταχύτητα με την οποία έχει αναπτυχθεί και έχει εγείρει σημαντικά ερωτηματικά για την έλλειψη αναφορών για τις παρενέργειες που μπορεί να έχει.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας σχεδιάζει να τεστάρει την πρώτη παρτίδα του εμβολίου τόσο εργαστηριακά όσο και σε εθελοντές ενώ σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Βουδαπέστη εάν όλα πάνα καλά το εμβόλιο θα διατεθεί στην αγορά στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Όρμπαν φαίνεται να έχει συνάψει ήδη εμπορική συμφωνία με την Μόσχα για εκατομμύρια ετοιμοπαράδοτες παρτίδες του Sputnik V ενώ υπάρχει στα «σκαριά» και συνεργασία με φαρμακοβιομηχανία της Ουγγαρίας για την παρασκευή του εμβολίου και σε ευρωπαϊκό έδαφος.

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα