Ο Τζο Μπάιντεν είναι o 46oς Πρόεδρος των ΗΠΑ. Kαι τώρα τι;

Ο Τζο Μπάιντεν είναι o 46oς Πρόεδρος των ΗΠΑ. Kαι τώρα τι;

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αφού κατάφερε να εξασφαλίσει 273 εκλέκτορες και να επικρατήσει και στην πολιτεία της Πενσιλβάνια. 

To CNN ανακήρυξε νικητή των αμερικανικών εκλογών, καθώς ο Ντόλαντ Τραμπ δεν εξασφάλισε περισσότερους από 213 εκλέκτορες.

Το Associated Press κάνει υπολογίζει πως ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 284 εκλέκτορες μαζί με εκείνους της Πενσιλβάνια 284. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως ξεπέρασε τους 270 που απαιτούνται για τη νίκη.

Νωρίτερα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών δήλωνε πως θα κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ καθώς το προβάδισμά του έναντι του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μεγαλώνει στις αμφίρροπες πολιτείες.

Σύμφωνα με το CNN, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την πολιτεία της Πενσιλβάνια και τους 20 εκλέκτορες που δίνει, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 273 εκλέκτορες συνολικά, δίνοντάς του τη νίκη. Προτού γίνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος υπό τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος γερουσιαστής του Ντέλαγουερ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι  Καμάλα Χάρις έγινε και επίσημα η πρώτη μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόμαστε εν αναμονή δηλώσεων του Τζο Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει μέχρι τώρα αναγνωρίσει την ήττα του και είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για νοθεία. Είναι μάλιστα ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δεν κερδίζει δεύτερη θητεία μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1992. Η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα θα είναι η 20ή Ιανουαρίου. Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

Ο Τζο Μπάιντεν νίκησε - και τώρα τι;

 Έπειτα από ίσως τις πιο επεισοδιακές εκλογές των τελευταίων τουλάχιστον τριάντα ετών, ο Τζο Μπάιντεν ανακηρύχθηκε νικητής και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στις 20 Ιανουαρίου θα ορκιστεί ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρώην αντιπρόεδρος επικράτησε του συντηρητικού αντιπάλου του σε μια αναμέτρηση που κράτησε ξύπνιους τους Αμερικανούς και όχι μόνο για πάνω από 48 ώρες.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών επικράτησε στις εκλεκτορικές ψήφους, ωστόσο ο απερχόμενος πρόεδρος έκανε από νωρίς σαφές ότι δεν θα αποδεχόταν την ήττα του. Ήδη προεκλογικά εκτόξευε μύδρους κατά των επιστολικών ψήφων και, καθώς τα αποτελέσματα έρχονταν, το στρατόπεδό του προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της λαϊκής ετυμηγορίας σε Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν, Τζόρτζια και Μίσιγκαν.

Ωστόσο, νομικοί και πολιτικοί αναλυτές, ακόμη και φίλα προσκείμενοι στους Συντηρητικούς, επισημαίνουν ότι οι προσφυγές του είναι τουλάχιστον ανεδαφικές.

Ο Τζο Μπάιντεν από την άλλη έγραψε ιστορία. Με 74 εκατομμύρια ψήφους, είναι πλέον ο υποψήφιος πρόεδρος με τις περισσότερες ψήφους, σπάζοντας το ρεκόρ των 69 εκατομμυρίων που είχε λάβει ο Μπαράκ Ομπάμα το 2008.

Όμως δεν είναι ο μόνος που έσπασε το ρεκόρ του πρώην προέδρου. Η δεύτερη μεγαλύτερη ιστορικά συγκομιδή ψήφων ανήκει στον ηττημένο των φετινών εκλογών, δηλαδή στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άγγιξε τα 70 εκατομμύρια ψήφους, αφήνοντας τελικά τον Ομπάμα στην τρίτη θέση.


Ρεκόρ σημειώθηκε και στην προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 160 εκατομμύρια πολίτες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και πάνω από 101 εκατομμύρια το έκαναν πριν την 3η Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο νικητής δεν κρίνεται από τη λαϊκή ψήφο, αλλά από το κολλέγιο των εκλεκτόρων.

Η περίοδος των εκλογών ανέδειξε το κλίμα διχασμού στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Διχασμός στη διαχείριση της πανδημίας, διχασμός και στη Γερουσία, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την επόμενη προεδρική θητεία.

Παρ' όλα αυτά, ο Μπάιντεν εξήγγειλε μέσω twitter την επανένταξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συμφωνία του Παρισιού. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε, σε ακριβώς 77 ημέρες.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος υποσχέθηκε, παραπέμποντας δηκτικά στον απερχόμενο, να «ξανακάνει την πολιτική κανονική». Εξήγγειλε επαναδιαπραγμάτευση και νέα συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Όμως πριν τα κάνει όλα αυτά, θα χρειαστεί η μεταβατική περίοδος των δύο μηνών. Και με έναν ηττημένο Τραμπ απέναντι, ίσως αυτή η μεταβατική περίοδος να μην είναι και η πιο εύκολη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα