Εκλογές ΗΠΑ: Μάχη ψήφο με ψήφο Μπάιντεν - Τραμπ. Ανατροπές και εκπλήξεις

Εκλογές ΗΠΑ: Μάχη ψήφο με ψήφο Μπάιντεν - Τραμπ. Ανατροπές και εκπλήξεις

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται στο Μίσιγκαν μία από τις πολιτείες-κλειδιά, που θα κρίνουν τον νικητή των αμερικανικών εκλογών. 

Με μόλις 6% των ψήφων να υπολείπεται να καταμετρηθεί, ο Τζο Μπάιντεν προσπέρασε τον Τραμπ, με 49,3% έναντι 49,2% του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του -ήτοι, προβάδισμα 3.700 ψήφων στο 94%.

Υπενθυμίζεται ότι, έαν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών καταφέρει να διατηρήσει το μικρό προβάδισμα στη Νεβάδα και να σφραγίσει τη νίκη στο Ουισκόνσιν, θα του αρκεί μόλις μία νίκη σε Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), Τζόρτζια (16), Μίσιγκαν (16) και Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), για να αναδειχθεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Παρά την απειλή Τραμπ η καταμέτρηση συνεχίζεται και ο Τζο Μπάιντεν προηγείται στους εκλέκτορες καθώς και στη λαϊκή ψήφο.

Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται μπροστά με σχεδόν δυο εκατομμύρια ψήφους, δηλαδή 68,5 εκατομμύρια έναντι 66,7 εκατομμύρια ο Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια ώρα, στους εκλέκτορες ο Μπάιντεν προηγείται με 238 έναντι 213

Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια Γουισκόνσιν και Νεβάδα κρίνουν την Προεδρία

Έξι είναι οι κρίσιμες πολιτείες που θα μπορούσαν να δώσουν τη νίκη στο Δημοκρατικό υποψήφιο πρόεδρο.

Εφόσον διατηρήσει το μικρό προβάδισμα στη Νεβάδα (6 εκλέκτορες) και σφραγίσει τη νίκη στο Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες) θα αρκούσε να κερδίσει μία από τις πολιτείες Βόρεια Καρολίνα, Τζώρτζια, Μίσιγκαν ή Πενσυλβάνια για φτάσει στο «μαγικό αριθμό» των 270.

Όμως όπως είδαμε νωρίτερα μια οριακή έστω νίκη σε μία από αυτές τις πολιτείες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πλήρη καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων που θέλει να μπλοκάρει ο Τραμπ.

Κατά συνέπεια, ενδέχεται να βγάλει πρόεδρο με τις αποφάσεις του το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι συντηρητικοί δικαστές έχουν την πλειοψηφία 6-3. Μάλιστα, τρεις από αυτούς έχουν διοριστεί από τον Τραμπ.

 Σε πολιτική κρίση με απρόβλεπτες διαστάσεις βυθίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αυτοανακηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών και την επιμονή του αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι που έριξαν οι Αμερικανοί πολίτες με επιστολική ψήφο. Ο Τραμπ κατήγγειλε απόπειρα νοθείας και είπε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Μπάιντεν που τον κατηγόρησε για ωμή απόπειρα καταστρατήγησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των Αμερικανών. Την ίδια ώρα εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία στο Λευκό Οίκο απαιτώντας την παραίτηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της εκλογικής διαδικασίας, κι ενώ ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, Τζο Μπάιντεν, προηγείτο στην κούρσα για την εξασφάλιση των πολυπόθητου αριθμού των 270 εκλεκτόρων, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε, με μία παρέμβαση-σοκ, να προκαλέσει επί της ουσίας θεσμική κρίση.

Είχε προηγηθεί μήνυμα του Μπάιντεν από το αρχηγείο του, στο Ντέλαγουερ, με τον Δημοκρατικό υποψήφιο να ζητά να καταμετρηθεί, όσο χρόνος κι εάν χρειαστεί, και η τελευταία ψήφος.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η έμμεσα διορθωτική παρέμβαση του Αμερικανικού αντιπροέδρου Πενς, δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ, ως προς τη συνέχιση της εκλογικής διαδικασίας.

Σχεδόν σε όλα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, δημοσιογράφοι και αναλυτές δήλωναν εμβρόντητοι με την παρεκτροπή Τραμπ.

Από τις πλέον κρίσιμες πολιτείες θεωρείται η Πενσιλβάνια. Αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος του προεκλογικού επιτελείου Τραμπ είναι να μην καταμετρηθούν ως έγκυρες οι πρώιμες και επιστολικές ψήφοι μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Υποστηρικτές των δύο μονομάχων διαδηλώνουν σε αμερικανικές μεγαλουπόλεις. Κοντά στον Λευκό Οίκο, η τηλεοπτική κάμερα κατέγραψε στιγμές έντασης μεταξύ των συγκεντρωμένων. Όσο εντείνεται η εκλογική αβεβαιότητα, τα πνεύματα οξύνονται. Οι επόμενες ώρες και ημέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θρίλερ και στις εταιρίες στοιχημάτων μετά το προβάδισμα που φαίνεται να έχει ο Ντόναλντ Τραμπ σε ορισμένες από τις Πολιτείες - κλειδιά. Τώρα οι περισσότερες «ποντάρουν» υπέρ της δεύτερης θητείας του Αμερικανού προέδρου αλλάζοντας εντελώς την αρχική τους πρόβλεψη.

Οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν πλέον προβάδισμα νίκης στις εκλογές στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλάζοντας τελείως την αρχική τους πρόβλεψη, κατά την οποία ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ήταν ο επικρατέστερος.

Κατά τη βρετανική Betfair, η πιθανότητα νίκης του Τραμπ υπολογίζεται πως ανέρχεται στο 60%, από 39% όταν άνοιγαν οι κάλπες το πρωί χθες Τρίτης. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν έχουν πέσει στο 40% από 61%.

Σύμφωνα με τη Smarkets Exchange, με έδρα τη Βρετανία, ο Τραμπ έχει ακόμα πιο υψηλή πιθανότητα νίκης, 65%, από 39% όταν άνοιγαν οι κάλπες. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν έχουν πέσει στο 35% από 61%.

Ακόμα κι αν αναδειχθεί νικητής ο Τζο Μπάιντεν στην εκλογική αναμέτρηση της Αμερικής, το κύμα του τραμπισμού δύσκολα μπορεί να ανακοπεί.

Αυτό προβλέπει το CNN σε σημερινό του δημοσίευμα, παρά τις δηλώσεις μάλιστα του υποψηφίου των Δημοκρατικών πως θα ξαναβάλει την Αμερική στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, θα ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και θα σεβαστεί τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Το CNN θεωρεί ωστόσο πως ένας πρόεδρος 78 ετών μπορεί να μην είναι σε φυσική θέση να οργώνει τον κόσμο με το Air Force One.

Ακόμα και αν είναι, ο πρώτος του χρόνος στο Οβάλ Γραφείο, κατά το CNN πάντα, θα αφιερωθεί στη διάσωση της οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού. Ο Μπάιντεν δεν έχει πια τη δυνατότητα για ευρύτερες συμμαχίες και η μάχη με το Πεκίνο αναμένεται να κορυφωθεί, παρά τις δηλώσεις του για ευρύτερο συνασπισμό κατά της Κίνας.

Η Αμερική δεν θα επιστρέψει ποτέ στη θέση που ήταν προ Τραμπ, ισχυρίζεται το CNN, γιατί κανείς δεν μπορεί να υποκρίνεται πως ο Τραμπ δεν συνέβη ποτέ.

Οι δυνάμεις που τον έφεραν εξάλλου στην εξουσία είναι εδώ και μπορούν να αποδώσουν έναν ακόμα εθνικιστή πρόεδρο την επόμενη τετραετία.

«Η Κίνα έχει ισχυροποιήσει την εξουσία της στην Ασία … Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει να φαντάζεται έναν κόσμο χωρίς την εγγύηση της αμερικανικής δύναμης. Και η Ρωσία θα κάνει τις αταξίες της όποτε μπορεί», παρατηρεί σχετικά το δίκτυο.

Η προεδρία του Μπάιντεν μπορεί να επιφέρει μια στρατηγική σταθερότητα και λιγότερα προβλήματα στο εσωτερικό, καταλήγει το CNN, «μην περιμένετε πάντως παγκόσμια κυριαρχία σε έναν διχασμένο κόσμο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα